用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華, ...
樓主: moon.ng
go

普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華,   [複製鏈接]

回覆 moon.ng 的帖子

小五, 即係還未考呈一, 仲有變數, 一定要keep住, 識有個朋友個仔, 之前小一至小四都冇問題, 級五, 但到左小五呈分, 可能係其他小朋友勁谷, 竟然跌到好後, 由b1a, 跌到去邊緣人

除非因為搬屋,否則轉校真係唔建議,
一來小朋友要從新識應新環境/同學
(升中學無法,少一次不良影響會少d)
二來五年級太遲,
唔係搬屋因素要轉都三年級要轉
三來轉咗去所謂「勁d」嘅小學唔一定有着數,
呀仔一二年級第一名同學仔轉咗校,
平時無乜聯絡,
唔知依家讀成點,
但校際數學比賽唔見佢有份出賽,
反而呀仔係穩膽,
咁無得出賽就連攞獎機會都無先啦

moon.ng 發表於 16-4-11 22:16
仔仔全級第三,奧數、校際音樂和朗誦都有冠軍,可否報讀皇仁?看到家長們都說皇仁好難入,怕沒有機會面試! ...
請問一級幾多人?

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-4-11+22:16+仔仔

原帖由 Anniemun 於 16-04-12 發表
請問一級幾多人?
五班共130人,

回覆:moon.ng 的帖子

唔知你校內情況,級三如是男仔中的第一,仲有可能有得面試。普通小學,如級一,二,三都是男,而他們都報QX,我會估級三的面試機會真係好低。

引用:唔知你校內情況,級三如是男仔中的第一,仲

原帖由 BBKDWLAM 於 16-04-12 發表
唔知你校內情況,級三如是男仔中的第一,仲有可能有得面試。普通小學,如級一,二,三都是男,而他們都報QX ...
謝謝!我們學校雖然不是名校,但一條龍中學都屬於Band 1尾的中中,而不選擇直升的同學每年都有約三十個,九成以上都入到Band1的英中!

引用:回覆+moon.ng+的帖子 小五,+即係還未考呈

原帖由 妹妹頭 於 16-04-12 發表

小五, 即係還未考呈一, 仲有變數, 一定要keep住, 識有個朋友個仔, 之前小一至小四都 ...
你講得好啱,第一個呈分試,會將以前排名洗過牌!

candyreeve  有可能阿仔上學期英文63到, 今次83, 多20分. 中閱73, 今次93多20分, 而他的同學都只是進步小許, 叻就都是永   發表於 16-5-24 19:50
Yanamami  有禁唔穩定嗎?阿女学校头十來來去去果幾个~  發表於 16-4-13 00:45
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

moon.ng 發表於 16-4-12 14:25
謝謝!我們學校雖然不是名校,但一條龍中學都屬於Band 1尾的中中,而不選擇直升的同學每年都有約三十個,九 ...
真係想試可以去試,皇仁自行時盡量每區都會收生的。另外還有幾個特異功能位,不過和成績那條隊不同的。

有家長問全級第三英華巳收QC有冇機,QC副校長回答家長嘅問題,你間小學係唔係地區一綫?唔係就去注册英華。

ahjoechan    發表於 16-10-25 13:18

引用:有家長問全級第三英華巳收QC有冇機,QC副校

原帖由 978212 於 16-04-12 發表
有家長問全級第三英華巳收QC有冇機,QC副校長回答家長嘅問題,你間小學係唔係地區一綫?唔係就去注册英華。 ...
嘩,咁答法

有家長問全級第三英華巳收QC有冇機,QC副校長回答家長嘅問題,你間小學係唔係地區一綫?唔係就去注册英華。 ...
哇!但記得鮮魚行都曾經有人入到QC啊!我認為有時非一線學校都可能間中出現非一般的學生的。唔應該一棒打死.

978212  在副校眼裏英華應該也算唔錯嘅學校,呢個5揀1,况且對手個個叻人,英華巳到手,實际的分析都應係注册英華。   發表於 16-4-12 20:26

其實係QC嘅角度冇錯嘅,揀200出來都係成績全級頭幾,當中好多都十八般武藝,200個仲要5個揀1個,當然篩得好緊要,全港小學幾百間佢除咗體藝位得三十幾位,我覺得副校答得好實际幾好,我情願現實的,費事希望愈大失望愈大。

我覺得係因為QC 要收全級第一,除非係地區名校(呢個係一直嘅講法)。雖然話男仔來說已是級第一,但呢個在成績表上係睇唔到,只能說阿仔要鬥贏埋同級女仔才有機。

978212  所以好多學校頭三先建議報,費事浪費咗個機會  發表於 16-4-12 20:21

moon.ng 發表於 16-4-12 14:25
謝謝!我們學校雖然不是名校,但一條龍中學都屬於Band 1尾的中中,而不選擇直升的同學每年都有約三十個,九 ...
咁你仔仔讀緊嘅都唔算係普通小學,係頗勁嘅小學啦,
頭十都應該有機in

普通小學一係得非band1中學從屬/聯繫/結龍,
一係直程無聯繫/直屬/結龍中學

呢d小學就真係要靠自己啦

引用:仔仔全級第三,奧數、校際音樂和朗誦都有冠

原帖由 moon.ng 於 16-04-11 發表
仔仔全級第三,奧數、校際音樂和朗誦都有冠軍,可否報讀皇仁?看到家長們都說皇仁好難入,怕沒有機會面試! ...
可以自行QC+LSC啊

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-04-11+發表仔

原帖由 schumacher 於 16-04-12 發表
可以自行QC+LSC啊
兩間都太厲害沒膽這樣填,因為以往級五級六的男生都入到九華,我仔有很多獎項又是辯論隊成員又參加了校外樂團,所以想博皇仁一,九華二。九華保底應該有勝算,皇仁在家長心中是那麼神聖,我們懷著奢望的忐忑心情😬拼,只要有機會見就有希望!來緊的呈分試應該不會出問題,加油加油!祝大家好運!

答得正路........QC 喎..........

978212  我都覺佢咁講係真心說話,好過好多敷衍你嘅學校。  發表於 16-4-12 22:43

我識人級一及級二英華都唔收,仲要睇面試表現!

‹ 上一主題|下一主題