用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華, ...
go

普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華,  

仔仔全級第三,奧數、校際音樂和朗誦都有冠軍,可否報讀皇仁?看到家長們都說皇仁好難入,怕沒有機會面試!

ABC-DAD  小六保持到呈二,應該無理由唔試QC,何況甲部有兩個選擇  發表於 16-4-12 14:33

醒目開學勳章 王國長老

引用:仔仔全級第三,奧數、校際音樂和朗誦都有冠

原帖由 moon.ng 於 16-04-11 發表
仔仔全級第三,奧數、校際音樂和朗誦都有冠軍,可否報讀皇仁?看到家長們都說皇仁好難入,怕沒有機會面試! ...
叻仔
皇仁鐘意揀識唸生性嘅仔,面試淡定就無錯

回覆:普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華,

九華有機見, QC就...

回覆:ppmmbb 的帖子

九華每年就有收一兩個,我仔又是男仔第一,應該是有機會,但他自己心裡的目標就是皇仁!唉!

引用:九華有機見,+QC就... +

原帖由 ppmmbb 於 16-04-11 發表
九華有機見, QC就...
這種情況英華會否有機會呢?男子第一!😁

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-04-11+發表九華

原帖由 moon.ng 於 16-04-11 發表
這種情況英華會否有機會呢?男子第一!😁

阿仔想考QC就比佢考,唔試過點知唔得?要對佢有信心。唔系第時怨你一世。

回覆 moon.ng 的帖子

QC好似係無得in自行一定無份,呢種情況我會解讀為:
無得in,就算之後統一甲乙部填完,
小朋友派到入去讀都好辛苦追成績,

另外往上幾年同成績師兄師姐自行報邊間?
有無得in/2nd in?
估係自行收咗定大抽獎入?
呢d情報要問返小學先有,
街外人好難知,
就算知亦唔夠多資料做比較準確嘅估算

反正自行有兩個機會,
試過無得in咪心息囉,
當然前提係肯冒靠大抽獎先有中學offer嘅險啦;
support到同級數直資當保險又另一回事啦

引用:回覆+moon.ng+的帖子 QC好似係無得in自行

原帖由 5kin 於 16-04-12 發表
回覆 moon.ng 的帖子

QC好似係無得in自行一定無份,呢種情況我會解讀為:
阿仔一早就同學校老師講了將來報皇仁和華仁🤓,老師都認為他讀哪一間中學都不會追得辛苦,是我先生擔心連面試機會都沒,想報兩間把握大點的,亦從來沒有要求過他考名校.入到聖言都滿意了,爸爸就是聖言畢業!😄

回覆:moon.ng 的帖子

是有打算報兩間直資,但可以不要錢入到同樣級別的學校當然更加好,因為還有一個讀二年級的弟弟,如果兩個都讀直資都不是小數目.😀謝謝你,分析精準!我們沒經驗的新手.

小學老師都覺得ok就無乜問題,
我今年嘅親身經驗係普通甚至人哋口中「渣」小學頭幾名,
好多時fight得贏勁小學考1X嘅

moon.ng 發表於 16-4-12 07:36
阿仔一早就同學校老師講了將來報皇仁和華仁🤓,老師都認為他讀哪一間中學都不會追得辛苦,是我先生 ...
聖言

聖言是本區?

why 九華, not LSC?

moon.ng 發表於 16-4-12 07:36
阿仔一早就同學校老師講了將來報皇仁和華仁🤓,老師都認為他讀哪一間中學都不會追得辛苦,是我先生 ...
聖言應可穩入, 只要預備好奧數. 聖言和華仁成績上差不多, 要看鍾意那間校舍及自己性格.
而皇仁成績最好(compare with the above 2).
要注意傳统上皇仁和華仁紀律上比較鬆及有些老師是唔多教書, 要自學或補習, 看看自己適合否.

引用:why+九華,+not+LSC?

原帖由 hktraffic 於 16-04-12 發表
why 九華, not LSC?
LSC我們覺得交通唔方便,超過一個鐘,每年我們學校入聖言的學生都幾個,比較有把握。

引用:Quote:原帖由+hktraffic+於+16-04-12+發表w

原帖由 moon.ng 於 16-04-12 發表
LSC我們覺得交通唔方便,超過一個鐘,每年我們學校入聖言的學生都幾個,比較有把握。

...
但入聖言的話,我們的音樂和朗誦優勢會唔會得不到重視呢?

引用:+本帖最後由+5kin+於+16-4-12+10:30+編輯+\

原帖由 5kin 於 16-04-12 發表

小學老師都覺得ok就無乜問題,
謝謝鼓勵!我仔上堂唔聽書平時唔溫習都可以考到頭三,老師話過他是一個很聰明的小朋友!平時做完功課後全部做的都是自己喜歡的項目.興趣廣泛!希望可以找到一間合適他的學校!🙏🙏🙏

引用:Quote:原帖由+5kin+於+16-04-12+發表回覆+m

原帖由 moon.ng 於 16-04-12 發表
現在小朋友係小幾?

如果十分喜歡QC,不如睇下2間軒小有冇插班位la, 每年剩係一間軒小已經有26人左右入QC。

不過插班入軒小都唔易,但一定易過自行考QC

lianzhao    發表於 16-7-7 09:55

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-04-12+發表阿

原帖由 austism 於 16-04-12 發表
現在小朋友係小幾?

如果十分喜歡QC,不如睇下2間軒小有冇插班位la, 每年剩係一間軒小已經有26人左右入QC ...
現在五年班,轉校沒有想過,學校老師會有想法,而且還有細佬讀緊二年班.

loop  so better stay here  發表於 16-5-24 10:21