用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華, ...
樓主: moon.ng
go

普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華,   [複製鏈接]

引用:Quote:edith208+發表於+16-5-28+11:17+寫po

原帖由 YmOra 於 16-05-28 發表
無錯,多數人會係咁!我只是把閱讀證書置頂,緊次於此就是其他證書,望落又唔覺有特別被忽略其他獎項,我還專登 ...
我仔都係書痴,校內曾經獲得閱讀榮譽獎,全校得一個,但係學校只舉辦過一年,之後幾年都沒著眼於此,平時的閱讀計劃只是儲印仔換禮物,沒有獎頒過了 > < , 一年級張證書仲有冇用呢?

yee8001 發表於 16-5-28 13:02
阿仔多數睇dairy of wimpy kid & 老鼠記,每星期只睇一次英文報紙, 請問係咪要叫佢睇多D其他書?   ...

噢!分享睇書哩度比我更有資格的jm多的是.

我覺得孩子看書能力有進步,就要慢慢擴闊閱讀種類,他們係可以讀到接受到的,就像睇電視節目咁!你試下叫佢由朝煲電視煲到晚,佢一D都唔覺得悶,仲發現到佢能接受的節目種類出奇地多,你只要相信孩子係得,事就成了.

以下是舊史嘅資料,jm分享的,現在送你吧!

這個網站是介紹英文書的.可以參考一下.
http://www.hkreadingcity.net/brc/level/

sammag 發表於 16-5-28 13:03
我仔都係書痴,校內曾經獲得閱讀榮譽獎,全校得一個,但係學校只舉辦過一年,之後幾年都沒著眼於此,平時的 ...

一年級的幫助唔到升中,最好在小四和小五兩年度所攞到的閱讀證書才可幫助升中,以下介紹圖書館之閱讀獎勵計劃給你吧!他們的看書數量之年度結算剛好由例如1/9/2016 至 31/8/2017,證書頒發在2017年12月,還趕得切自行1月內交表.

https://www.hkpl.gov.hk/tc/extension-activities/event-category/23427/reading-programme-for-children-and-youth

引用:+本帖最後由+YmOra+於+16-5-28+13:43+編輯+

我睇左資料,6本就有證書? 咁低要求?

sammag 發表於 16-5-28 13:56
我都無留意個最低要求,當然睇得越多越對孩子有益啦!

YmOra 發表於 16-5-28 13:28
噢!分享睇書哩度比我更有資格的jm多的是.

我覺得孩子看書能力有進步,就要慢慢擴闊閱讀種類,他們係 ...
謝謝你:)

YmOra    發表於 16-5-28 17:34

scooper 發表於 16-5-27 21:55
之前聴過有對父母完全唔識英文,見Brother 時由個仔做翻譯。
但我總覺得Brother Patrick是識聽中文的。
...
識聽識講

引用:Quote:sammag+發表於+16-5-28+13:56+我睇左

我都無留意個最低要求,當然睇得越多越對孩子有益啦!
一陣就去圖書館搞,平時借書都冇留意有哩d 計劃。

YmOra    發表於 16-5-28 17:35

回覆:sammag 的帖子

我仔看好深中文課外書,但是對英文書有點抗拒,真後悔當初沒有平衡發展!唉!

引用:我仔看好深中文課外書,但是對英文書有點抗

原帖由 moon.ng 於 16-05-28 發表
我仔看好深中文課外書,但是對英文書有點抗拒,真後悔當初沒有平衡發展!唉!

...
不要忽視操行和英文,否則會失去競爭力的。LSC對這兩項要求很高。

回覆:yinyuemao 的帖子

是的,大部分世界名著中文版的都看過了,金庸老舍郭敬明的書都愛看,英文書是五年級才開始正式看,看英文書速度慢很多!操行不太好主要是上課不專心聽講,有時也會偷看課外書字跡糊塗,沒有其他特別調皮搗蛋的事!參加很多課外活動,興趣愛好廣泛,很多獎項。希望呈分不要粗心可以穩住頭三!保佑保佑!&#128591;&#128591;&#128591;&#128591;

moon.ng 發表於 16-5-28 19:14
是的,大部分世界名著中文版的都看過了,金庸老舍郭敬明的書都愛看,英文書是五年級才開始正式看,看英文書 ...
睇咁多中文書,你小朋友中文一定好好啦

sammag 發表於 16-5-28 13:56
證書會印埋個年借過幾多本,有年我去拎既時候見有人借過三百幾本,不過老實講,我覺得呢d證書用途不大,只係借開書順手儲下。學校個d閱讀記錄同閱讀報告無助提高閱讀興趣,鼓勵同學間分享最近睇開咩書,同埋老師推薦優質書仲好啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-5-28+19:14+是的

原帖由 yee8001 於 16-05-28 發表
睇咁多中文書,你小朋友中文一定好好啦
中文閱讀理解很好,但是短答題經常失分,因為太懶不願意寫多一點字回答,喜歡用自己的話語簡單答,有時意思不夠全面。中文作文也是因為懶而不夠女仔高分。

引用:Quote:sammag+發表於+16-5-28+13:56+我睇左

原帖由 MASAYA 於 16-05-29 發表
證書會印埋個年借過幾多本,有年我去拎既時候見有人借過三百幾本,不過老實講,我覺得呢d證書用途不大,只 ...
我都覺得學校的閱讀紀錄和報告作用唔大,有的學生直接在圖書館抱著一堆書抄完就還,根本沒有閱讀。&#128514;

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-05-29+發表證書

原帖由 moon.ng 於 16-05-29 發表
我都覺得學校的閱讀紀錄和報告作用唔大,有的學生直接在圖書館抱著一堆書抄完就還,根本沒有閱讀。&#128514 ...
係,其實真正喜愛閱讀的人不會喜歡被閱讀記錄及報告制抓。

引用:Quote:原帖由+yee8001+於+16-05-28+發表睇

原帖由 moon.ng 於 16-05-29 發表
中文閱讀理解很好,但是短答題經常失分,因為太懶不願意寫多一點字回答,喜歡用自己的話語簡單答,有時意思 ...
都話你仔同我仔一樣啦

引用:是的,大部分世界名著中文版的都看過了,金

原帖由 moon.ng 於 16-05-28 發表
是的,大部分世界名著中文版的都看過了,金庸老舍郭敬明的書都愛看,英文書是五年級才開始正式看,看英文書 ...
老舍和郭敬明有什麼必看書目可推薦?我仔幼稚園時代不喜歡看中文書,只愛英文書,上了小學,才開始看中文書。金庸他最愛神雕俠侶,你仔呢?
英文書你仔最近睇緊邊套?

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-05-28+發表是

原帖由 sammag 於 16-05-29 發表
老舍和郭敬明有什麼必看書目可推薦?我仔幼稚園時代不喜歡看中文書,只愛英文書,上了小學,才開始看中文書 ...
老舍的「駱駝祥子」「四世同堂」「茶館」都好看,郭敬明的「小時代」我兒子愛不釋手,看得笑聲連連,我發現他看了小時代以後,他寫作文時也加入了一些幽默風趣的語句,想像力豐富了一些,金庸的「天龍八部」「神雕俠侶」「射雕」都看了,英文書他在網上看「秘密花園」「哈利波特」「福爾摩斯」「海底兩萬哩」等,用微信付費看書,每本一角至三元不等!

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-05-29+發表中

原帖由 sammag 於 16-05-29 發表
都話你仔同我仔一樣啦
現在要應付呈分試,我們要強行限制他看課外書的時間。

‹ 上一主題|下一主題