用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 CX asia miles vs BA avio miles
go

CX asia miles vs BA avio miles [複製鏈接]

剛剛在BA官網出了張機票給仔暑假期間回港
登記了Asia Miles
及後又申請了Avio, 因為有人講短程去台湾及日本的Redeemption少分D

請問有無人知, CXam 和BAam所得的milage是否一様?
BA executive club的透明度好低, 又或者係我睇唔明...

仲有, 買飛時入了CXam而家唔比我改Avio...

希望各位能分享心得, 謝謝~~

0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:CX asia miles vs BA avio miles

買BA票可以入Cx/ Asia miles?

回覆 3b 的帖子

可以的.

回覆:CX asia miles vs BA avio miles

坐BA多數入avios,但我亦會同時入AM,但少分數少好多的。而Avios Book北海道要60000分唔抵,但一般的東京、大阪...非旺季,20000分,算抵。就好似今個復活節,阿女坐呢轉约6600avios(視符機票的等級),但暑假那轉會有8000~9000avios,還有一個好處,唔夠分(要多過行程一半的分)可以買avios(加錢),而AM一定要夠分才可換票。

引用:坐BA多數入avios,但我亦會同時入AM,但少分

原帖由 hennyyoyo 於 16-04-12 發表
坐BA多數入avios,但我亦會同時入AM,但少分數少好多的。而Avios Book北海道要60000分唔抵,但一般的 ...
更正補充:AM可能係可以加錢出票,因自己未試過(電腦做唔到唔夠分出票)

醒目開學勳章

8Gu 發表於 16-4-12 09:21
回覆 3b 的帖子

可以的.

請問在那個位置可以選擇Avoi/Asia miles?

3b 發表於 16-4-12 12:17
請問在那個位置可以選擇Avoi/Asia miles?

買飛時有位置入frequent flyer, 可以選擇Avio, CX, JL或者其他partner.

hennyyoyo 發表於 16-4-12 09:53
坐BA多數入avios,但我亦會同時入AM,但少分數少好多的。而Avios Book北海道要60000分唔抵,但一般的 ...
多謝hennyoyo資料,
Avio60000去北海道, CXam可以商務去北海道喇><
咁留返去近近地台灣Avio9000算了。

剛剛打電話轉左入分Avio.
‹ 上一主題|下一主題