用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀中文小學如何改善英文oral and listening?
樓主: janchan123
go

讀中文小學如何改善英文oral and listening? [複製鏈接]

引用:mok+花生2:又有一次去日本東京,要過條馬

原帖由 MrBeast 於 16-04-21 發表
mok 花生2:

又有一次去日本東京,要過條馬路,綠公仔當時正閃着,作為好似成日都世界未日近的正式香港人 ...
見你講開日本,我20年前啱啱出來做野去旅行,一個人好緊張,過關時個日本關員用英文唔知問咗我D乜,問咗幾次我都聽唔明,佢又鬼咁盡責唔let me go,雙方僵持之際,佢丁一聲指住身後條柱,雞乸咁大隻字寫個稅字。當時我第一次感受到中華文明既偉大!

引用:Quote:原帖由+stockmike+於+16-04-22+發表

原帖由 little_yolky 於 16-04-22 發表
我家係家姐淋,阿妹惡,但響外面,阿妹就變咗um春,成日要家姐照住,真係估佢唔到

...
相對我細女合理好多,有一次有人搶哥玩具,哥含淚激動說理,妹走過去突擊搶番俾哥。

little_yolky 發表於 16-4-22 00:24
見你講開日本,我20年前啱啱出來做野去旅行,一個人好緊張,過關時個日本關員用英文唔知問咗我D乜,問咗幾 ...
我識少量日文,有漢字或片假名可以估到d,去日本我都係寫漢字溝通,用英文真係溝通唔到...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

stockmike 發表於 16-4-22 00:06
我教惡,因兩件都太林,臉對頑固者會呆咗唔識處理
我又冇教惡既,之前基真事件呢度有討論,我話容許小朋友諗過冇其他辦法後可以出手,另一個爸爸仲激,話要打到對方唔敢再動手,然後就有部份家長話有我地呢d人先有細路打人,其實我地只係唔去剝奪小朋友與生俱來既自衛本能0者...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:janchan123 的帖子

離不開要多聽多講,如果家中欠缺英語環境,可找出面有質素的外籍老師英語班或私人上門

MASAYA 發表於 16-4-21 19:14
你咪扮唔識普通話,華人一定要識普通話既咩?
其實當年我真的好煲東瓜,唔洗特登扮,但講真日本人都識而自己唔識,有少少慚愧

MASAYA 發表於 16-4-22 06:40
我又冇教惡既,之前基真事件呢度有討論,我話容許小朋友諗過冇其他辦法後可以出手,另一個爸爸仲激,話要打 ...
我就敎盡量動口不動手,如忍唔到動手前都要看清楚形勢和consequence

Mapleac 發表於 16-4-22 08:38
離不開要多聽多講,如果家中欠缺英語環境,可找出面有質素的外籍老師英語班或私人上門

...
我都覺得net 1:1 較實際,退而其次有網友分享聽audio cd 都有不錯的效果

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-04-21+發表mok

原帖由 little_yolky 於 16-04-22 發表
見你講開日本,我20年前啱啱出來做野去旅行,一個人好緊張,過關時個日本關員用英文唔知問咗我D乜,問咗幾 ...

引用:只係聽audio+book唔夠,oral系溝通,唔係單

原帖由 LeeCC 於 16-04-11 發表
只係聽audio book唔夠,oral系溝通,唔係單單朗讀,listening也不是只聽錄音就夠要有語境可以運用英語對答 ...
請問和外籍老師上堂,會學什麼呢? 因為我的外籍老師經常教我的小朋友phonics, 我又不想聽教phonics。 謝謝!

chocolateice 發表於 16-5-2 01:52
請問和外籍老師上堂,會學什麼呢? 因為我的外籍老師經常教我的小朋友phonics, 我又不想聽教phonics。 謝謝 ...
K1, K2 時上下show and tell,聽故事,唱下歌,教少少phonics,玩遊戲K3時寫下字,聽故事,show and tell,下學期上starters,學下做卷,預備上小學
P1phonics,Reading,writing
P2writing,Reading,grammar

引用:Quote:chocolateice+發表於+16-5-2+01:52+

原帖由 LeeCC 於 16-05-02 發表
K1, K2 時上下show and tell,聽故事,唱下歌,教少少phonics,玩遊戲K3時寫下字,聽故事,show and tell, ...
many thanks.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-4-16+17:28+

原帖由 ACE2126 於 16-05-06 發表
多謝你的分享,很有參考價值。

中文社區要找講英文的小朋友圈子,實在不容易;像令千金有幾個英文流利的 ...
小女中文小學的確在半山區。但事出必有因,唔講大家又唔會知我們為女兒搬過幾多次屋,洗左幾多錢,花左幾多時間。女兒有不錯的效果,係我們做了一些不少人不願做的事。

就算父母願散家財,盡心血,也要有正確的學習大方向。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-5-6 19:14
小女中文小學的確在半山區。但事出必有因,唔講大家又唔會知我們為女兒搬過幾多次屋,洗左幾多錢,花左幾多 ...
現代版孟母三遷
‹ 上一主題|下一主題