用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀中文小學如何改善英文oral and listening?
go

讀中文小學如何改善英文oral and listening? [複製鏈接]

小兒讀中文小學,學校同屋企都缺乏英文語境,你地可否分享下如何改善英文oral and listening? 謝謝!

36    0    0    0

如初小,睇youtube卡通如peppa pig, charlie and lola等,聽audiobook如oxford reading tree, magic tree house,聽完audiobook後朗讀返,不過只練到read aloud,要練oral一定要同人用英文溝通,但前提要識聽識講先可以溝通,假日去愉景灣之類外國人多既地方走一轉,同d鬼仔鬼妹玩得多就溝通到
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

janchan123 發表於 16-4-8 16:10
小兒讀中文小學,學校同屋企都缺乏英文語境,你地可否分享下如何改善英文oral and listening? 謝謝!

...
我兩個小朋友都係識聽唔識講。佢哋由自出娘胎, 睇親電視都係講英文的, 手機又買咗peppa pig卡通(都幾貴), 所以佢哋listening無問題。我諗oral都係要搵外國人補下, 除非你好似樓上講, 有時間又住得近外國人聚居地, 否則就只可以搵人補了。

引用:如初小,睇youtube卡通如peppa+pig,+charli

原帖由 MASAYA 於 16-04-08 發表
如初小,睇youtube卡通如peppa pig, charlie and lola等,聽audiobook如oxford reading tree, magic tree h ...
請問audiobooks 可從哪裡找到呢?

引用:Quote:janchan123+發表於+16-4-8+16:10+小

原帖由 little_yolky 於 16-04-08 發表
我兩個小朋友都係識聽唔識講。佢哋由自出娘胎, 睇親電視都係講英文的, 手機又買咗peppa pig卡通(都幾貴),  ...
請問如何在手機買這個卡通?

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-08+發

原帖由 siden 於 16-04-08 發表
咪響apps度search囉。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-08+發

響apps store search peppa pig,有1同2,每套有5x個故仔,每個$3xx,不過當時做特價$2xx一套。

siden  Ok  發表於 16-4-9 08:43
bobbob  其實utube好似所有episodes都有  發表於 16-4-8 22:27

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-04-08+發表如初

Usborne出版社的有好多,另外Masaya講的商務有,但如果唔急,等書展有折。

siden  Thx  發表於 16-4-9 08:43

回覆:讀中文小學如何改善英文oral and listening

你們也得有米米啊,我只能在 youtube 攪掂

回覆:讀中文小學如何改善英文oral and listening

可以一邊睇書,一邊朗讀

siden 發表於 16-4-8 20:07
Audio Books (有聲書)英文故事書
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2961598

siden  Thx  發表於 16-4-9 08:43

回覆:讀中文小學如何改善英文oral and listening?

睇英文卡通片和movie, 好快追返,最好無中文字幕

回覆:讀中文小學如何改善英文oral and listening?

不過一定要有對手,即語境,要有人同佢講先得,學校有沒有規定某些堂要講?

回覆:janchan123 的帖子

要學好會話,最緊要有語景。可參加有較多國際學校學生參加的英語話劇班,越小參加,越容易打破害羞、唔敢講嘅心裏障礙。

回覆:serinac 的帖子

學校除咗英文堂之外都冇乜機會可以講。英文話劇班又會比較貴

siden 發表於 16-4-8 20:07
外國網上書店有大量,或者本地圖書館都有好多
http://www.bookdepository.com/category/3389/Audio-Books

不過CD同書係分開買,呢點要留意
Learning to Read, Reading to Learn.

stockmike 發表於 16-4-8 21:21
你們也得有米米啊,我只能在 youtube 攪掂
平有平教,貴有貴教,圖書館有大量免費資源
http://www.speaking24.com/ <-- 呢個網係畀學習英文既人用skype其他人練習對話,我自己冇用過,因為你控制唔到對方說話內容,我覺得有風險,你地明既,有興趣既人可以自己試試

回覆:MASAYA 的帖子

唔該曬!等我睇下先

可以在淘寶購買

真係要有語景先容易keep到
‹ 上一主題|下一主題