用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀中文小學如何改善英文oral and listening?
樓主: janchan123
go

讀中文小學如何改善英文oral and listening? [複製鏈接]

longlokma 發表於 16-4-15 23:23
你阿仔用普通話及英文多係學校要求做成多过朋辈影响啊~
學校嘅要求,促成小朋友嘅運用,亦因此促使同學間互動、溝通時嘅運用,所以我覺得係相輔相承嘅

引用:其實…語境好緊要,朋輩影響好亦緊要。喺學

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-04-15+發表其實

原帖由 IloveJJ 於 16-04-15 發表
我覺得語境好重要,一日响學校咁長時間,自然浸到。但如果講課外活動朋輩嗰啲,一星期如果得一個鐘,而如果 ...
其實都係,情況就似只係比佢每星期上多一堂英文咁解。

如果情況許可,可以試吓每年報一些小朋輩有興趣嘅英語summer camp, 去多幾年,膽大了,可能好啲。當然這需要更長時間。

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-04-15+發表其實

我覺得語境好重要,一日响學校咁長時間,自然浸到。但如果講課外活動朋輩嗰啲,一星期如果得一個鐘,而如果 ...
認清正確方法,能做多做少,看做化。但做少,也比做錯好。家長又可以選擇做多D。

其實幾位意見相近的家長己上岸,已享受緊這些方法的好處。我地只是多咀吹下水,絕無動機要其他人跟隨。聽完你信又好,唔信又好,自己孩子自己決定。

亦不要問我甚麼地方有國際學生,很多半山,山頂,西貢,銅鑼灣機構也有,有心找一定找到,有心去一定去到。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

老實,孩子的能力絕不能由家長去設限。阿女有「很多」次參加一些我認為無乜可能成功的事,但最後她堅持,也成功了,令我非常汗顏。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-15+發

我知,你建議其中一樣課外活動轉呀嘛!不過,我咪話我平日只有游水同武術囉!所以只有暑假先有課外活動喳!

...
三句有三個感嘆句,語氣甚壞,我得罪你嗎?定我太多事,呢排太多時間?

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-15+發表我

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-15+發表我

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-15+發

原帖由 IloveJJ 於 16-04-16 發表
睇咗好多次,都唔係好知你既用意! 我其實知道你哋已上岸,亦好欣賞你哋仲上嚟俾意見。今次我都無 ...
見到你有時太主觀既睇法

Xxxxx

我不會叫這些做主觀。因為自己孩子為一例,其他相近方法成功的人多不勝數,亦有理論依據。

當然,這非數學邏輯,不是百分百。你認為你孩子不適用咪不適用囉。

駁,都要駁得嚴緊些。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-16+發

因為你個女堅持,而我個仔係「我」堅持呀嘛!個分別就係响呢度! 如果我個仔堅持,我就唔會阻止佢啦!所以, ...
我意思係,你無比佢試過,就判佢唔得。

睇咗好多次,都唔係好知你既用意! 我其實知道你哋已上岸,亦好欣賞你哋仲上嚟俾意見。今次我都無 ...
你哋幾個都係識英文的,所以你哋仔女既情況已同我仔唔同,

Cxxxxxx

冇錯,我英文不錯,但口音未到 native level。我返工,親子時間多説中文。女兒小五時,英文口音無本地音,好過我,國際學生家長話唔講以為佢讀國際學校,但其實佢讀傳統中文小學。她的 oral 能力,我相信大部分由與英文好的同輩學回來。

找理由不做,好易。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-16+發表睇

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-16+發表睇

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-16+發

我沒有找理由不做啊!要做什麼?找國際學校小朋友參加的課外活動去參加?我都話我仔只有游水同武術囉!而且, ...
我女讀中文幼稚園,中文小學,小五時英文口語好過我好多,點可能「主要」由我身上學?

我來多咀的,唔好要我長遍大論。多一個人信,少一個人信,唔關我事,不影響我,亦唔使解釋比我聽點解你仔未試過但唔會 work。自便喇。

But the way, I don't deserve this kind of rudeness.

回覆:讀中文小學如何改善英文oral and listening?

我都同意語境係同學重要過老師, 老師講嘢係好特定, 連你小朋友答的都好特定. 孩子間互動, 既生活化又天馬行空.  

引用:學習語言不是一天兩天之事,家長們不要心急

原帖由 s.andp 於 16-04-16 發表
學習語言不是一天兩天之事,家長們不要心急、不要比較、也非為考試
看英文書丶英文VCD丶聆聽audio books, ...
如果無痛,不花大量時間金錢,又達到 native or near native,為何不可?

回覆:讀中文小學如何改善英文oral and listening

native口音真係無必要,反正西人眼中我們是外國人,溝通無阻已經好足夠。

引用:小兒讀中文小學,學校同屋企都缺乏英文語境

原帖由 janchan123 於 16-04-08 發表
小兒讀中文小學,學校同屋企都缺乏英文語境,你地可否分享下如何改善英文oral and listening? 謝謝!

...
其實冇架喇!除非你般屋去有好多西人住的地方。行開行埋都要同人講英文,咁細路自然講。或者屋企有個英文親人。小學係冇咁多時間去公園,除非係樓下!如果以我仔為例,更加冇用,因佢一早唔多玩公園。英文興趣班都唔會有大作用,因同學間溝通機會少,都係主要聽導師指示,好單向。參加summer courses 我唔知幾長,如果上一個月,日日上是有效的,若一個星期一兩天我諗都未必有用。至於口音好,其實外國人會較易聽得明你講咩,不過我講得唔係最重要。而家長的英文程度,係絕對影響到小朋友的能力!簡單如佢問你生字點解,剛剛果句句子講咩,一開始識得幫小朋友揀書,講故事,這些好似細微的幫助,其實對小朋友英文發展有好大的幫助。

除了讀故事書,我一路都冇同仔女講英文,因我唔識講,但最近佢地兩個係屋企同我係咁講英文(仔天生愛英文及受utube影響,女都天生愛英文和受哥哥及上oral班影響),我而家都要局講兩句。因為真無其他人同佢地講。

引用:native口音真係無必要,反正西人眼中我們是

原帖由 longlokma 於 16-04-16 發表
native口音真係無必要,反正西人眼中我們是外國人,溝通無阻已經好足夠。

...
一般人工作生活,不用好好口音。但香港人好多係講錯音,就以香港口音解釋,阿Q也。外地人聽到耳則。

我常聽到一些有香港大學學位的人的發音根本係錯。

一般香港人係點讀以下的字?

Claim
Purpose
Account
Chloe
Janet
William
Condition
Electronic
Magnet

‹ 上一主題|下一主題