用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀中文小學如何改善英文oral and listening?
樓主: janchan123
go

讀中文小學如何改善英文oral and listening? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-14+發表呢

引用:其實大家既意見非常好,你地俾到我好多提醒

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-14+發

原帖由 IloveJJ 於 16-04-14 發表
其實你明唔明白,一個人識講一種語言,同一個人會講一種語言既分別?好似我老公,佢唔係唔識講廣東話,但我 ...
任何性格的人,小時也是生活化的由與母親互動學母語,係嗎?

有無人因為內向,不能由母親互動中學會母語?可能有,不過一定是很特殊列子。

我多次說,這只是普遍性高,但你認為你孩子不適用咪不適用囉。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-14+發

原帖由 IloveJJ 於 16-04-14 發表
其實你明唔明白,一個人識講一種語言,同一個人會講一種語言既分別?好似我老公,佢唔係唔識講廣東話,但我 ...
你以為佢去課外活動,會講嗎?

Xxxxxx

You might be surprised.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:shadeslayer 的帖子

請問邊度有國際學校summer camp?

引用:請問邊度有國際學校summer+camp? +

原帖由 cowboybaby 於 16-04-15 發表
加拿大國際學校,香港和上海都有。澳洲國際學校也有很多恆常課程和summer course

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-14+發表其

cowboybaby 發表於 16-4-15 08:29
德瑞有

原帖由 IloveJJ 於 16-04-15 發表
今日,搵咗啲國際學校既summer camp資料,我同阿仔講:「阿仔,今年暑期去參加國際學校既足球班囉(一早佢揀 ...
He will be surprised.

今日,搵咗啲國際學校既summer camp資料,我同阿仔講:「阿仔,今年暑期去參加國際學校既足球班囉(一早佢揀 ...
而且,我不是建議去國際學校 summer camp。這些 camp 是聊勝於無。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-15+發表今

我仔小時侯summer 都參加過英文藍球, 我主要因阿仔覺得藍球是NBA, 是美國野, 應該用英文自然些, 先冇去中文藍球, 并不是為學多D英文去的. 班上都會有純英文的小朋友,  個教練外國人用英文教, 但大部份小朋友之間都是用廣東語多,

其實我覺得體育類的就算英文教, 都幾難在英文方面有大進步, 因為遘野機會不多, 反而去專門學一D故事/作文班之類實際些( 平過私人net, 有會有D效) , 因老師通常會先discuss 一會兒先開始主要內容, 如果同學之間能有些互動就好. 當然center 位置有多些習慣英文的小朋友會好過地區center.   我個時去 英國文化協會幫阿仔問course, 佢地都推金鐘多於地區center, 我相信學生組合會好影響肯不肯多用英文.

我想講,其實呢D班只係適合中文唔太好嘅學生以英文溝通方便學波,想學好英文嘅學生想去通過學波而學英文,恐怕大人细路都會失望。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-15+發表今

原帖由 oooray 於 16-04-15 發表
我想講,其實呢D班只係適合中文唔太好嘅學生以英文溝通方便學波,想學好英文嘅學生想去通過學波而學英文, ...
對,聊勝於無。

引用:+本帖最後由+HaYi+於+16-4-15+21:23+編輯+\

引用:+本帖最後由+HaYi+於+16-4-15+21:23+編輯+\

原帖由 HaYi 於 16-04-15 發表

我仔小時侯summer 都參加過英文藍球, 我主要因阿仔覺得藍球是NB ...
學會話,Tips 係,選學生,不是選學校或選老師。運動類也好,尤其隊制運動,講求溝通。不要低估生活化學英文的威力,阿女己是受益良多。

知唔知點解好多本地 EMI 校和國際學校一樣係 EMI,點解國際學生會話強咁多?有國際學生家長是不說英語的香港人,其子女會話一般部好勁,點解?自己想想。

British council 本地生多,oral 作用一般。

引用:Quote:原帖由+HaYi+於+16-04-15+發表本帖最

原帖由 shadeslayer 於 16-04-15 發表
學會話,Tips 係,選學生,不是選學校或選老師。運動類也好,尤其隊制運動,講求溝通。不要低估生活化學英 .

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-15+發

原帖由 S-Kwok 於 16-04-15 發表
你阿仔用普通話及英文多係學校要求做成多过朋辈影响啊~

其實…語境好緊要,朋輩影響好亦緊要。喺學校朝8午3,阿仔學校只可以講普通話同英文,放學後或最近一次跟學校玩台灣做義工,佢跟同學仔都係講普通話或英文多。
阿仔幾個月大開始,睇卡通以英文為主、我亦間中跟佢以英文對話,所以,再加上依家學校只可講英或普,對仔嚟講,英、普係佢嘅其中一種語言,佢喺屋企自己同自己玩都係講英文多。

或者,暫時以多聽多睇書/戲為主先,當佢覺得自己量夠,應該會易搞啲
‹ 上一主題|下一主題