用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔區選校分享
樓主: rainbow_ho
go

大埔區選校分享 [複製鏈接]

引用:Quote:zngo+發表於+16-4-11+11:29+睇怕今次

原帖由 kin818kin 於 16-04-12 發表
你仔的情況同我仔簡直一模一樣。又係唔係壞學生,唔搞破壞,只係上堂多嘴,又會上堂睇其他書........操行比 ...
我阿仔超唔好彩遇到不負責任的班主任,五年級時,由2月請假請到5月差不多月中先返,仲要續個星期請,於是個個星期不同的代課老師,大佬呀,佢教主課數學,我阿仔咁緊張自己學業,仲要第一次呈分,阿仔點會冇不滿佢班主任吖,於是佢班主任又打電話比我投訴,話我仔上堂黑面對佢冇禮貌,我答可能因為老師請假其間,阿仔好緊張學業,所以有D不滿,嘩!我一講完就大件事,阿仔從此以後就冇好日子過,不斷被針對,但阿仔係絕對不會屈服於強權的人,所以關係越來越差,但老師繼續間中請假一天,阿仔繼續不滿點解又要自修,亦開始佢上堂睇其他書,六年級一開學又話大肚,唉!點解唔搵一個有責任感的人做高年級班主任呢?五六年級同一個班主任,可唔可以唔好成日請假?仲要比個操行B一,真係全部B1a學校都唔會收,班主任仲要同我講,佢成績咁好,一定入到B1中學㗎啦!所以只能怪自己仔唔係一個會討好別人的小男孩!

little_yolky  你又係既,講得咁白,話阿仔M到心情唔好咪算囉。  發表於 16-4-12 14:12

回覆:zngo 的帖子

考呈三前大約一個星期就放產假,但好出奇竟然全部教晒,即是在很短時間內很有效率地提前完成,於是考呈三前又唔使上數學堂!

zngo 發表於 16-4-12 12:47
我阿仔超唔好彩遇到不負責任的班主任,五年級時,由2月請假請到5月差不多月中先返,仲要續個星期請,於是個 ...
咁阿仔成績好就睇派位及自行啦﹗派位係唔睇操行既,所以只要KEEP 到B1都唔駛太擔心。

引用:Quote:zngo+發表於+16-4-12+12:47+我阿仔超

咁阿仔成績好就睇派位及自行啦﹗派位係唔睇操行既,所以只要KEEP 到B1都唔駛太擔心。
...
不過就好激氣囉,呈一阿仔全級考第四(佢班主任講),但當阿仔知道操行得B一,所有B1學校都唔會收佢時,佢好似生意失敗咁,佢問我咁佢班真係又打人又鬧老師仲成日講粗口好曳嗰D同學係咪攞D,阿仔成個人即刻變得曵哂,佢話自己已經完全冇哂希望,我用咗好長時間同佢講開解佢,最後佢聽到沙崇校長話面試比重高,先開始有返D動力振作返!

當然佢都有自我檢討

zngo 發表於 16-4-12 15:27
不過就好激氣囉,呈一阿仔全級考第四(佢班主任講),但當阿仔知道操行得B一,所有B1學校都唔會收佢時,佢 ...
點解唔即刻同校長反映, 佢考級四咁高, 平時又唔係曳, 其他老師應該知道, 校長都應該想小朋友考得好D中學, 等學校都風光D噃。

引用:Quote:zngo+發表於+16-4-12+15:27+不過就好

原帖由 little_yolky 於 16-04-12 發表
點解唔即刻同校長反映, 佢考級四咁高, 平時又唔係曳, 其他老師應該知道, 校長都應該想小朋友考得好D中學,  ...
我驚講完日子仲難過,所以唔敢講!

zngo 發表於 16-4-12 15:27
不過就好激氣囉,呈一阿仔全級考第四(佢班主任講),但當阿仔知道操行得B一,所有B1學校都唔會收佢時,佢 ...
你仔好生性

提你高興

zngo 發表於 16-4-12 15:43
其實學校知道主科班主任大肚, 係咪要換個班主任呢, 始終教呈分班仲要係小六真係相當辛苦, 對老師同小朋友都唔好。

zngo 發表於 16-4-12 15:43
你同老師對話時就係太老實,所以搞到老師唔開心,有時大家心理知道就算。

其實同老師講電話真係要好小心,仲要講到好明白做老師辛苦,如果係自己小朋友有唔對,就請老師多多包容多多體諒,自己會回家再提醒小朋友,而小朋友的真實感覺唔需要同佢講得太白。

今次當一次好珍貴的教訓,以後要更小心了﹗

little_yolky 發表於 16-4-12 15:48
其實學校知道主科班主任大肚, 係咪要換個班主任呢, 始終教呈分班仲要係小六真係相當辛苦, 對老師同小朋友都 ...
但學校政策同安排好難改,或者佢地應該安排雙班主任制及固定一位代課老師會好D 。

little_yolky  係,呈分/選校時班主任要支援好多,實在辛苦。  發表於 16-4-12 16:00

回覆:kin818kin 的帖子

dorothy111 發表於 16-4-12 16:15
當年都係諗住唔好咩都投訴,硬食佢一野。點知後尾發現好多中學要埋小四成績表,仲要操行冇B唔駛申請,即時 ...
男仔好多時都有咁情況﹗特別轉數快的小朋友﹗

所以我地做阿媽的米超級頭痛囉﹗

引用:Quote:zngo+發表於+16-4-12+15:43+我驚講完

原帖由 little_yolky 於 16-04-12 發表
其實學校知道主科班主任大肚, 係咪要換個班主任呢, 始終教呈分班仲要係小六真係相當辛苦, 對老師同小朋友都 ...
對,因為教高年級真係好辛苦,其實學校處理上不太好,五年級就請事假,六年級就放產假,對大家都唔好!

引用:Quote:zngo+發表於+16-4-12+15:43+我驚講完

你同老師對話時就係太老實,所以搞到老師唔開心,有時大家心理知道就算。

其實同老師講電話真係要好小心, ...
我同老師講時都不停講唔好意思,我會嚴厲教導佢,真係對唔住呢D説話,不過真係唔可以講出小孩真實感受,因為老師回應係,咁佢真係好自私,完全唔會體諒別人,心裏只有自己,唔識體諒老師,老師真係有事先請假啫,我聽完真係無言了,好後悔同佢講,仲令到阿仔係學校更差對待,阿仔對老師態度亦越來越對抗!

little_yolky  媽媽太老實了。  發表於 16-4-13 11:51

引用:當年都係諗住唔好咩都投訴,硬食佢一野。點

原帖由 dorothy111 於 16-04-12 發表
當年都係諗住唔好咩都投訴,硬食佢一野。點知後尾發現好多中學要埋小四成績表,仲要操行冇B唔駛申請,即時 ...
我阿仔未𨍭校時操行B+,點知而家仲衰

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-4-12+15:48+

但學校政策同安排好難改,或者佢地應該安排雙班主任制及固定一位代課老師會好D 。
...
我讚成雙班主任制度,學校其實固定一個代課老師,但因為班主任係續個星期請事假,但代緊的又冇期,所以一個星期換一個代課囉!

不過點都好,已經考完呈三,雖然跌了幾名,但保住B1就算喇,希望阿仔經過今次教訓,學會收儉脾氣,學會平常心啦!祝大家仔女都入到心儀中學!加油!

zngo 發表於 16-4-12 17:52
不過點都好,已經考完呈三,雖然跌了幾名,但保住B1就算喇,希望阿仔經過今次教訓,學會收儉脾氣,學會平常 ...
大家都努力﹗

zngo 發表於 16-4-12 17:52
不過點都好,已經考完呈三,雖然跌了幾名,但保住B1就算喇,希望阿仔經過今次教訓,學會收儉脾氣,學會平常 ...

仍然是B1就算係過晒關啦!起起跌跌總會不時發生,最緊要係孩子不斷成長便是了.努力加油!

‹ 上一主題|下一主題