用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔區選校分享
go

大埔區選校分享 [複製鏈接]

各位,想請教如小兒屬b1,大抽獎選校可如何填呢?因聽聞第二志願已應保守些,請問二、三,四,五志願,你們會如何排呢?
   2    0    0    0

大埔區中學排名
莫壽增,迦密栢雨
王肇枝
沐恩,恩主救 (上述五間皆是英中)
救恩(微調中中),羅定邦(直資英中)
圓玄二中(微調中中)
孫方中
何郭佩珍(微調中中)聖道

rainbow_ho 發表於 16-4-7 13:58
各位,想請教如小兒屬b1,大抽獎選校可如何填呢?因聽聞第二志願已應保守些,請問二、三,四,五志願,你們 ...
如果係確確實實的B1, 何解要乙二就保守? 我哋大埔區一直夠位俾B1生的。唔知你自行邊間, 但正路柏雨同莫記乙一兩間只可活一間, 乙二就唔駛填了, 其他乙二至乙五, 咪就填埋餘下三間英中, 乙五救恩囉。不過係真B1至好喎, 你知啦, banding都係估估吓架咋。

如果 b2 點排好

大埔區B1有位多呀,邊使保守呀,可進取D,揀自己最鐘意既得啦!

blythecat 發表於 16-4-7 17:54
如果 b2 點排好
上面 #2講的救恩以下都係B2的。你無考羅定邦嗎?

以過去3屆DSE成績/入U率計:

B1中學聖公會莫壽增會督中學, 迦密栢雨中學, 王肇枝中學
B2A-1C中學南亞路德會沐恩中學, 恩主教書院
B2中學救恩書院, 羅定邦

所以大埔區既B1位其實都唔係真係咁夠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-8 10:07
以過去3屆DSE成績/入U率計:

不過, 以英中=B1既標準計, 沐恩&恩主教我哋都會列入B1考慮, 始終, 都有好多家長好like呢兩間, 貪沐恩夠自由, 恩主教夠純樸。

羅定邦係直資, 正常唔係邊緣人, 唔會咁早搏。B2生好多都會報, 所以問樓主有無報。

little_yolky 發表於 16-4-8 10:33
不過, 以英中=B1既標準計, 沐恩&恩主教我哋都會列入B1考慮, 始終, 都有好多家長好like呢兩間, 貪沐恩夠自由 ...
英中=B1 本身就係一個不太正確既概念

沐恩同恩主教兩間過去3屆畢業生升讀local degree都維持在3X%左右, 以B1水平嚟計, 只可以話勉強合格

救恩同羅定邦更加唔好講了, 3322率都只係得3X% (羅上屆剛好有40%), 頂多只算B2B中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝大家的意見,王𦘦枝報第二OK嗎?但聽講王𦘦枝都好多人報,我怕個隨機號碼不好

little_yolky  係呀,王肇枝都好多人報的,但又無理由唔填自行入乙一喎。  發表於 16-4-8 12:22

回覆:rainbow_ho 的帖子

回覆:大埔區選校分享

之前聽講有d 區唔接受同區叩門。
請問大家知唔知大埔區d 中學接唔接受同區叩門呀?

hkpapa852 發表於 16-4-8 10:42
英中=B1 本身就係一個不太正確既概念

沐恩同恩主教兩間過去3屆畢業生升讀local degree都維持在3X%左右, 以 ...

個人意見,大埔整體中學水平參差,即使所謂BAND1亦只是言過其實。
無可奈何,3X%3322 已經比同區大多中文中學為佳,所以我們稱救恩作龍頭中中,而且該校亦錄盡全區邊緣人。

引用:+本帖最後由+Fanny_ma+於+16-4-8+17:40+編

原帖由 Fanny_ma 於 16-04-08 發表
真係同九龍差好遠⋯⋯

little_yolky 發表於 16-4-8 21:28
真係同九龍差好遠⋯⋯
之所以我們會放救恩作BAND2頭,因為大埔已經沒更好選擇。
羅定邦亦是同樣道理,相對而言上述兩校的確是五間英中後的較佳選擇。

足夠學位下的確唔需要乙二保守

除非心屬一間,否則任何一間傳統英中都可以就乙三填沐恩或恩主教,王肇枝最盡乙二,乙一柏雨或莫記

今年到我細既升中,我用回三年前大既策略,不過唔同於是我一間大埔英中都無心儀,我認同大埔傳統英中真係表面風光實在參差,所以我細既向外區選校,外區心儀中學就似王肇枝要揀學生面試,感恩全部有得面試,算是贏了頭彩,其餘靠天意安排。

今年五間傳統英中一如以往都係以王記收表量為首,但唔需要因為收表量多而放棄電腦派位,大家首輪都係兩間,又怕柏雨死讀書,又怕莫記太自由,中庸就交哂去王記,恩記,每間小學策略都係保住頭三志願%,所以不要盡聽小學策略,當然唔可以挑戰難道即係將柏雨莫記填乙一乙二,兩間唔放乙一無可能派到,電腦派位乙一王肇枝應該可以,因為每年乙二都有人派入王記,反而北區家長心儀恩記,可能北區擔心跨區會跌band,所以保守去恩記

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆 mrs.so 的帖子

請問區外有什麼好的選擇?

回覆:mrs.so 的帖子

mrs.so 請問莫記同王記你會點揀,阿仔鍾意同D勁同學一班,亦鍾意比較有實力的老師,因為上堂氣氛好D,係咪王記有精應班會比較合適呢?就算未入到精應班佢自己都會努力入讀,因為佢唔鍾意迦密,但我真係怕莫記太鬆!如果入到精應班,讀書氣氛係咪會好過莫記呢?而家小學的上堂氣氛佢真係極度不滿呀!

莫記幾時開始變鬆? 學生之間讀書氣氛好, 學校校規唔太嚴有乜問題呢?

回覆:千語mami 的帖子

因為聽到有仔女已經讀緊的家長講,初中很鬆太自由,高中開始谷成績,學校初中開始拍拖風氣相當嚴重,所以我怕阿仔在初中關建時期會越來越懶,冇咗自覺啫!

‹ 上一主題|下一主題