用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 窮人學芭蕾
go

窮人學芭蕾 [複製鏈接]

講少少背景先,4囗之家,得老公一個搵錢,女兒7歲深愛芭蕾舞,喺屋企附近一間好細嘅舞室學咗4年,其中都有參加比賽,亦都有攞奬,芭蕾舞老師讚佢有天份。但慢慢女兒同我講依家跳嗰度太簡單,而且舞室規模細,得一個老師,亦是虛榮心作祟,我想搵間好D嘅芭蕾舞課程比佢,有睇過毛妹、王仁曼同Ivy Chung ,價錢差不多係依家學嘅雙倍,其實我應唔應該轉呢?女兒一早就諗定將來要做芭蕾舞老師,作為家長,好想成就佢嘅夢想,但除左學費,見人地話週年表演嗰D都要千千聲,其實我都想比佢去北角王仁曼,但係bk 見D家長話佢地睇唔起人,我只係一個中學畢業嘅C9仔,聽到都驚驚地;佢仲有學小提琴,而且我仲有個大仔,剩係課外活動都洗唔少,芭蕾舞又唔會學短時間,所以好苦惱,有冇人可以分享下?
   1    0    0    1

回覆:snakekin 的帖子

學芭蕾真係冇得平,除了學費,基本的上堂服裝,仲有表演、比賽要額外支出,跳得越高級,每周上堂次數仲要增加,足尖鞋又幾佰蚊一對,加加埋埋真係好襟計。

如果你囡有天份而又係佢興趣, 我覺得無論時間或金錢都唔少得, 搵個好老師雖然貴d,  但起碼有俾你囡去學過, 到時經濟唔得的再諗方法

我的囡囡在香港兒童合唱團的舞蹈組學芭蕾舞,已經六年,學費相宜,師資很好,即使表演服也不會過千,美中不足是何文田交通不太方便。它們每年招生兩次,有興趣可查看它的網頁。

有心學, 我會揀王仁曼.  睇唔起人? 唔覺.  我估應該只係低年班吧.
希望你女真係知道自己想做咩, 唔好三五年後改變主意.
United we stand, divided we fall.

回覆 DICSIK 的帖子

我都有考慮過香兒,但我地住港島西,去愛民村真係令我卻步,我仲要帶住個大仔......我都相信香兒有系統,你女兒學緊邊一級,上課通常咩時間?

回覆:窮人學芭蕾

除咗教 RAD,香港仲有非 RAD 的芭蕾舞學校。我仔學咗10年芭蕾,也轉過幾間學校,曾經去過王x曼試堂,佢話唔鍾意。現時佢跳緊兩間學校,一間考 RAD,另一間冇試考,只有參加表演和比賽,但程度比RAD高。如果樓主囡囡有天份又有目標,都可以考慮非 RAD 的學校,但學費以月計相對會較貴,但除返堂數就只是佰零蚊一堂。

引用:回覆+DICSIK+的帖子 我都有考慮過香兒,但

原帖由 snakekin 於 16-04-01 發表
回覆 DICSIK 的帖子

我都有考慮過香兒,但我地住港島西,去愛民村真係令我卻步,我仲要帶住個大仔......我 ...
西環蒲飛路明愛莫張瑞勤中心有 ballet 班,有考級的,你可以 Check 下。

我以前細個都係學學下因為貴而冇學到,如果能力範圍,我覺得可以繼續俾佢學,但你去d出名既當然學費會有番咁上下

引用:講少少背景先,4囗之家,得老公一個搵錢,

講少少背景先,4囗之家,得老公一個搵錢,女兒7歲深愛芭蕾舞,喺屋企附近一間好細嘅舞室學咗4年,其中都有 ...
要做芭蕾舞家,名師真係唔少得,因有人脈。但費用,真係好恐佈。除普通學費外,還有加時,靚衫,表演費,還要畀入場費……

如果只係當跳舞老師,在社區中心正正常常去考級都Ok.不過學費考試費用都唔係平

所以我覺得芭蕾舞要學得專業,真係所費不非,社區中心興趣班可以,但如果要走向專業就唔係我地依D普通家庭可以負擔。網上睇過王仁曼背景,她爸爸都係銀行家,如果一般打工仔,都好難送到去外國學跳舞,仲可以幫到佢開學校。
但係依個階段,我都會盡量幫女兒去做夢,在能力範圍內供她學習芭蕾舞。

引用:所以我覺得芭蕾舞要學得專業,真係所費不非

所以我覺得芭蕾舞要學得專業,真係所費不非,社區中心興趣班可以,但如果要走向專業就唔係我地依D普通家庭 ...
路過

不如放棄其他野例如小提琴,專注一樣學精d?

回覆 titibaby 的帖子

有D困難,學小提琴係因為學校需要參加「一人一樂器」計劃,所以擇左小提琴,而芭蕾舞就係佢自己要求,所以小提琴係今年上小學開始,而芭蕾舞就係3歲就學,如果有得擇,我都想學少D,可以慳返D。

引用:回覆+titibaby+的帖子 有D困難,學小提琴

原帖由 snakekin 於 16-04-02 發表
回覆 titibaby 的帖子

有D困難,學小提琴係因為學校需要參加「一人一樂器」計劃,所以擇左小提琴,而芭蕾 ...
小提無錢都好好難快。我好多朋友都係hea學去求其滿足學校需要。千祈唔好有要求。有要求就是用個錢包作對

回覆 snakekin 的帖子

我女兒現在grade 4, 逢週三黃昏和週六上午上課

回覆:DICSIK 的帖子

我女都系系香兒跳,但只是初學

王仁曼有 scholarship 的。每年 audition 俾有困難的非本校學生,我在佢最近一期 newsletter 見到報導。

去年的資料:

http://www.jmwballet.org/openaudition/

回覆 snakekin 的帖子

既然孩子有興趣,父母通常都會盡能力栽培她。我反而不介意學校的規模,覺得老師的質素更為重要。現時學校學生的考試成績怎樣呢?如果老師教得好、考試成绩又高的話,似乎沒有必要轉校。七歲仍在初级階段,離專業學習還有一段很長的路,上到高级還有更多錢要使。

我都同意規模細冇問題,係老套D講句,係覺得依家個芭蕾舞老師越教越hea,冇晒heart,D舞步越跳越簡單。而參加比賽,以前係擇學生參加,而家係你肯比$就比你參加,變左D比賽成日「自己人打自己人」,不過老師就可以增加知名度,而且有時三甲都有份,我地冇參加過其他芭蕾舞學校,所以唔知其他舞室都係咪咁。
‹ 上一主題|下一主題