用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 算唔算 eye contact
go

算唔算 eye contact

一直話自閉特徵係無eye contact,請問大家如果我一捉到佢注意後(如用玩具引佢或扮鬼臉),佢注意到我後就會望住我笑半分鐘,例如我係佢面期梳頭佢會眼定定望我,我講電話佢會望住。
但如果我引唔到佢注意例如我在旁食飯或叫佢名,佢就唔理我。
咁算唔算有eye contact? 會爬去我地隻腳度又算唔算?thx

回覆 JNF 的帖子

最簡單係觀察小孩同人溝通時唔提唔望人,引佢注意的唔算。我仔要提,眼神接觸少但未去到完全無。

醒目開學勳章

引用:一直話自閉特徵係無eye+contact,請問大家

原帖由 JNF 於 16-03-30 發表
一直話自閉特徵係無eye contact,請問大家如果我一捉到佢注意後(如用玩具引佢或扮鬼臉),佢注意到我後就 ...
有eye contact 但有其它特徵也可以係自閉, 爭在程度不同, 但冇eye contact就是嚴重的case

回覆:JNF 的帖子

我個仔應該都有自閉特徵,佢有眼神交流,我每次叫佢都會立即望住我,會立即有反應,同小朋友玩都有眼神交流,我仍等緊做評估(因健康院醫生話佢可能是輕微自閉),但佢最近發脾氣會把頭撞地

回覆:算唔算 eye contact

你不如試下同小朋友影相, 如果不望鏡的就是無eye contact, 有望鏡但不是直望(即係射呢眼)的, 就叫做 eye contact 唔夠靚仔。你影多幾張去睇下! 又或者睇下你最近同佢影 d 相

回覆:KCHK 的帖子

好奇怪架
影相要叫下有野引就望鏡頭,不過如果我抱住佢用手機自拍佢一定會望架。但抱佢望鏡就唔多望會兩頭望
呢個情況點睇呢,謝謝

是否望一望就好快咁閃開個眼神呢?

回覆 KCHK 的帖子

望鏡會閃開望兩旁,如果我拍下塊鏡又會望返。自拍會望定定架,至於同佢玩peegapoo或搞佢個肚就望住我笑都有一陣,平時我有玩具在身旁或玩緊會望定定(eg我扮梳前面d頭髮俾佢睇,佢好好奇望定定好耐),如果只在佢眼前叫佢就唔望
你點睇呢個情況?
Thanks!!

A child who is conversing and using body language typically, but refuses to make eye contact, is unlikely to be exhibiting a symptom of autism.

A child who is unable to make eye contact and also has a hard time using spoken language, pointing to objects, or otherwise communicating wants and needs, may indeed have symptoms of autism.

The Autism Psychodynamic Evaluation of Changes (APEC) scale is probably the most useful, as it includes specific measurements of expression of emotion in relationships, eye contact, body image, graphic productions, exploration of space and objects, time perception, and verbal language.

It is possible to teach most children with autism to make more eye-to-eye contact, and to modify or improve their body language and gesturing. On the other hand, many people on the autism spectrum report that eye-to-eye contact can be anxiety-producing or over-stimulating. What's more, therapy occasionally results in a child who, attempting to comply with the command "look me in the eye," winds up staring too directly into the eyes of conversational partners. Therapy, therefore, should focus on communication skills in general, rather than on enforced eye-to-eye gaze.

暫時我都係覺得無咩問題, 因為至少我仔唔係咁, 我仔係會係對住細微的事物好concentrate , 似乎佢似專注力不夠(即覺得悶),不過對一個一歲的小朋友專注力係咁上下。不如樓主多花心思同佢玩, 再留意下情況

回覆:KCHK 的帖子

謝謝你!咁佢成日玩鈕扣算細微野?因為抱佢個陣只玩鈕扣....俾玩具只按個鼻
我發覺佢鍾意望圓或動既野,正面望佢都兩頭望有時好似呆左咁
好擔心......

回覆 mini_kerry 的帖子

謝謝你們因為聽說咁早已經無眼神是嚴重情況...擔心得很
佢是唔望定定人除非我個表情動作很好笑佢會望一陣,通常都避,或呆望一個地方,不是很明顯嗎

引用:回覆+mini_kerry+的帖子 謝謝你們因為聽說

你抱佢坐在你大脾有無扭落地?

回覆:DENNIS201 的帖子

有呀抱住都扭。但好多人又話佢要落地爬啊
有時抱大脾一齊食野就會安寧
請問佢會愈來愈少笑同唔理人?而家咁快已經咁再大少少會否好嚴重,好驚

我仔自拍都係甘,但唔望人

引用:我仔自拍都係甘,但唔望人 +

原帖由 lukwinghong 於 16-08-25 發表
我仔自拍都係甘,但唔望人
你BB得7個月,不用過早擔心。

Activehealth 發表於 16-3-31 17:19
A child who is conversing and using body language typically, but refuses to make eye contact, is unl ...
Well said. 但有多少家長能明白呢?

擔心家長及經驗不足的醫護人員只顧留意幼兒有沒有眼神這一點而忽略幼兒在出生後的第一年的整體溝通及語言前發展情況。

不過已有許多硏究指出,不少日後約3-4歲利用精準量表被診斷為自閉症譜系的兒童其

實在出生後六個月大時已被發現大部分時間都不會掃視父母的眼睛部位,而是掃視眼睛以下的部位,因此推論幼兒沒有eye contact 是患自閉症譜的高危警號,不容輕視。