用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN班interview 到底是為什麼?
go

PN班interview 到底是為什麼? [複製鏈接]

有沒有家長認真想過,PN班小小幼童連話都不會說,卻在剛會走路開始就要參加不同入學的面試。然而,學校收生標準沒有人知道,最終他們評估審核的標準是什麼?亦沒人知曉。大家只是一頭霧的拼命面試,等待通知,等待學校來選自己的孩子。

每個小孩都有受教育的權利,難道政府不能積極推廣在地就讀,人人有書唸?不知如此進步的香港,何時可以改變教育制度?

2    0    0    0

政府有保障小童由K班開始接受教育的權利
你要搞清楚係父母想小朋友贏在起跑線先要佢返PN
PN係滿足父母期望嘅產品
原本呢個社會就冇諗住D父母會推個未識講嘢嘅小朋友去面試

yeunglovesyeung    發表於 16-3-25 22:16

回覆:鳥嘴123 的帖子

I think it is okay to have interview, but the format should be play visit instead of individual interview like an exam! That is not appropriate for a 1-2 year old child.
I don't think a child sitting still answering teacher's questions means superior to others.

回覆:鳥嘴123 的帖子

Agree. Well said.

引用:I+think+it+is+okay+to+have+interview,+bu

原帖由 Frog_mama 於 16-03-25 發表
I think it is okay to have interview, but the format should be play visit instead of individual inte ...
well said

回覆:PN班interview 到底是為什麼?

簽名被屏蔽

引用:其實York就係呢類play+based+interview的學

原帖由 puichingforsure 於 16-03-25 發表
其實York就係呢類play based interview的學校,而且算是有教無類,細B都好大機會有K1學位offer (即使PN學位 ...
Well said, 好易入果啲唔夠威,好多人爭果啲先覺得自己卓越過人。一人揸幾個offer, fb 狂晒命,名牌效應。社會就是咁。我覺得學校為滿足家長先越整越深

引用:其實York就係呢類play+based+interview的學

原帖由 puichingforsure 於 16-03-25 發表
其實York就係呢類play based interview的學校,而且算是有教無類,細B都好大機會有K1學位offer (即使PN學位 ...
Well said!

引用:政府有保障小童由K班開始接受教育的權利你

原帖由 鳥嘴123 於 16-03-25 發表
政府有保障小童由K班開始接受教育的權利
你要搞清楚係父母想小朋友贏在起跑線先要佢返PN
PN係滿足父母期望 ...
其實都唔一定既,無人湊小朋友,請工人又未必請到好既,又無地方安置工人,自己又無能力做FTM自己湊!有時都無可奈何

引用:Quote:原帖由+鳥嘴123+於+16-03-25+發表政

原帖由 ume 於 16-03-25 發表
其實都唔一定既,無人湊小朋友,請工人又未必請到好既,又無地方安置工人,自己又無能力做FTM自己湊!有時 ...
x2

ume 發表於 16-3-25 23:13
其實都唔一定既,無人湊小朋友,請工人又未必請到好既,又無地方安置工人,自己又無能力做FTM自己湊!有時 ...

我明白

但就唔關「小朋友接受教育權利」嘅事
反而係香港嘅托兒服務支援不足

樓主可能去考嗰D好難考嘅學校
先會有感而發

回覆:meetrush 的帖子

主要睇吓邊個活潑可愛,擺吓校園做生招牌

very inspiring!  york 就係易入而被人嫌棄,再被人諷以呼吸學校,但其實課程、教學係做得唔錯的。相反人人趨之若騖的名校,一刀收生,in 完了,收你,就好像臉上貼金; 唔收你,又話人地唔知咩標準收生。其實pn程度的學習,老實講間間都大同小異,即使所謂特色對一個2,3 歲的小朋友真係咁significance?

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-03-25

原帖由 babaxmama 於 16-03-26 發表
very inspiring!  york 就係易入而被人嫌棄,再被人諷以呼吸學校,但其實課程、教學係做得唔錯的。相反人人 ...
面上貼金well said

回覆:PN班interview 到底是為什麼?

In 父母

回覆 ume 的帖子

同意啊,屋企係一個老人家湊阿仔,又唔請得工人(冇地方瞓),個仔歲半已經四圍擒,安排個仔返學是想給老人家休息一下!

入PN我想有以下原因:
1: 為K1作準備, 訓練自理能力及適應群體生活
2: 父母工作,實際需要
3: 嬴在起跑線,入讀名幼.(有開N斑的名幼更受歡迎)
PN class not necessary,  但學額少,學校用interview 收生無可口非.

(利申:本人並不喜歡PN interview 各種形式)
有些學校只見家長已決定收生,不用考小朋友, 我覺得較合適.

回覆:cat20203 的帖子

我同意你的想法,PN這個學級的設立,是爲了小朋友能更順利接軌K1,或是父母返工需要,有個良好的托兒中心,這些用意絕對是好的。

只是,隨著社會價值觀的扭曲,連學校應該是最純璞、讓孩子受教育的地方,都變得那麼現實,金錢利益為上,這卻讓人感到心寒。

不論PN定K1, 有D幼稚園嘅面試深到嚇死人, 當中有好多擺明鍾意收大B, 有D又要SECOND IN, 有D要讀佢個playgroup先至有大D機會…..有幾咁唔公平唔需要討論;
揸住幾個offer係咁晒命, 生霸死霸唔肯放位, 以為”贏在起跑線”就等於贏到終點, 呢D都係自我感覺良好而已…..

引用:不論PN定K1,+有D幼稚園嘅面試深到嚇死人,+

原帖由 vpo0615 於 16-03-29 發表
不論PN定K1, 有D幼稚園嘅面試深到嚇死人, 當中有好多擺明鍾意收大B, 有D又要SECOND IN, 有D要讀佢個playgro ...
十分認同

‹ 上一主題|下一主題