用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs DBS/ DGS / DBSPD
樓主: CapricornO
go

CKY vs DBS/ DGS / DBSPD [複製鏈接]

retriever 發表於 16-3-24 11:12
回覆 hkpapa852 的帖子

其實HAPPY SCHOOL 呢個TERM 有D 誤導...
其實最大問題係, 小朋友happy時, 家長係咪都happy先?

話說幾年前我朋友成日話個女讀得開心邊間學校都唔緊要, 結果個女小一派得唔好, 去叩門最後又幾間收, 阿女話鍾意間較輕鬆既二線小學, 但朋友最後都係幫個女揀咗間出名谷既地區一線, 結果幾年嚟日日同阿女係學業上搏鬥.....

所謂話要搵間happy school, 到底係要間學校令小朋友happy, 定係令家長happy, 定係要兩者都happy先?

hppa    發表於 16-3-24 12:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-24 11:17
其實最大問題係, 小朋友happy時, 家長係咪都happy先?

話說幾年前我朋友成日話個女讀得開心邊間學校都唔緊 ...
Happy school....入讀果1刻應該係好happy嫁 ~~~

hppa    發表於 16-3-24 12:14
MrBeast  仲有收offer 時  發表於 16-3-24 11:27
hkpapa852  如果只計入果刻, 應該無乜邊間唔係   發表於 16-3-24 11:21

引用:Quote:retriever+發表於+16-3-24+11:12+回

原帖由 hkpapa852 於 16-03-24 發表

話說幾年前我朋友成日話個女讀得開心邊間學校都唔緊 ...
我一直聽到 happy learning, 唔知邊間學校整間 happy school 個名稱。

Happy learning 合理些,但不是指所有學生!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:CKY vs DBS/ DGS / DBSPD

Busybody! 發表於 16-3-24 11:47
乜嘢係愉快學習/happy school? 如果小朋友每日7am-4pm上學,回來工作温習到9pm, 每天14個鐘那樣生活6年,大 ...
唔辛苦啦...我聽見有初中生講...佢地有時7點返到學校...經常7點先返到屋企(校隊後)
攰到係地鐵有位都唔可以坐....怕上左網...辛苦過返工
現今香港部份家長係咪太苛刻... 1方便就話要happy school happy learning
另1面就加大壓力俾D小朋友...唔可以做乜做乜

引用:Quote:Busybody!+發表於+16-3-24+11:47+乜

對尼個問題通常有句︰「考到至講喇!」
‹ 上一主題|下一主題