用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs DBS/ DGS / DBSPD
go

CKY vs DBS/ DGS / DBSPD [複製鏈接]

3    0    0    0

DBGS即係……?

DBS男校(中学),小学係DBSPD
DGS女校(中学), 小学係DGJS

你小朋友係男仔定女仔?現階段唔洗諗中学住吧……虽然两间小学都—條龙上中学~~

应該係CKY最愉快学习吧~~

Yanamami 發表於 16-3-23 14:18
DBS男校(中学),小学係DBSPD
DGS女校(中学), 小学係DGJS

CKY 校長都無話係愉快學習...

仲話:"要成績好一定要付出, 咁一定辛苦架啦..."

Yanamami  不成立  發表於 16-3-23 17:08

我想信大部份學校都想學生HAPPY, 只係同時學校都會有要求, 滿足到要求的便可繼續HAPPY, 滿足唔到的便好唔HAPPY

Yanamami 發表於 16-3-23 14:07
DBGS即係……?
男女校既choir 叫DBGS

我覺得如果小朋友唔需要特別準備都可以考到嘅學校,就即係佢有能力讀,就會係佢嘅 happy school,可以有餘睱玩其他嘢

Cky .

參考下:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 3D1&ordertype=1

回覆:CKY vs DBS/ DGS / DBSPD

CKY行IB,同DBG唔同,DB同DG其實都好唔同,要Happy, CKY同DB應該都Happy, DG相對較tough, 不過都較傳統學校少好多功課,我覺得都可以Happy,睇你點定,3間都👍

回覆:CKY vs DBS/ DGS / DBSPD

應該DB最happy

回覆:superying 的帖子

常聽說CKY很好,甚至有人會選CKY而棄神校,但論公開試成績,alumni network, 始終CKY仍有一段距離(新校可能是其一原因)。 咁,CKY有什麼吸引之處呢?是因為IB? 成績亮麗?愉快學習?

請教CKY家長們,小朋友入讀後覺得如何?會不會因不太谷而缺乏安全感?咁少考試測試,會否不夠競爭力?

引用:+本帖最後由+CapricornO+於+16-3-23+14:11+

引用:Quote:原帖由+CapricornO+於+16-03-23+發表

Alange 發表於 16-3-24 05:11
點解成日都話要搵 happy school!
happy or not happy 點界定?
你覺得是天堂,人家可能覺得係地獄。
Exactly, 同—间学校有快樂亦有不快樂既同学;有覚得谷同輕鬆既同学~

回覆 Yanamami 的帖子

"Yanamami  不成立 "

CKY 劉校長親口講: 話佢地CKY 讀書讀得好, 都一定辛苦, 無話係快樂學習架.

retriever 發表於 16-3-24 10:44
回覆 Yanamami 的帖子

"Yanamami  不成立 "
書讀得好就—定辛苦……呢句話不成立。

MrBeast  有愉快的付出和愉快的辛苦   發表於 16-3-24 11:11

SoLM 發表於 16-3-24 07:38
看看小朋友是否苦著臉、問下他們是否快樂、更甚問下有冇感到吃力辛苦;相信是最好方法。快樂學校不重要、快 ...
只有親身體驗過先至可以話係咪happy囉!

而且, 就算間學校真係令小朋友好happy, 咁係咪代表家長真係都會好happy先?
好似走去讀自然學校, 相信大多數小朋友好會happy, 但家長buy唔buy先?

所以, 成日問人邊間係happy school, 其實無乜意義, 諗清楚自己對小學有咩要求先啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實HAPPY SCHOOL 呢個TERM 有D 誤導...
有不少家長, 覺得輕鬆就是HAPPY, 反之, 不輕鬆就不HAPPY....

問題係, 做緊有興趣既野, 可以不輕鬆, 也辛苦... 但係HAPPY 喎...

Yanamami  咪就係~  發表於 16-3-24 12:01
‹ 上一主題|下一主題