用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望vs呂中&沙培
go

德望vs呂中&沙培

今天收到徳望offer,但已面試呂中&沙培(表现理想),第三次呈分有失準,可保持band 1生。驚德望英文好(因英文底麻麻地),所以心大心細,如何選擇。請給意見,谢谢!

elbar  徳望 都不錯    發表於 16-3-22 19:16

回覆:德望vs呂中&沙培

和你主題排名一樣
德望不二之選!

回覆:kellysam 的帖子

Ghs

驚德望英文好,這是理由?
家長不是想子女力爭向上的嗎?

回覆 andyng883 的帖子

原因小朋友英文麻麻地,德望係一所英文好好的學校,膽心小朋跟唔上。

權衡學費因素,仍是你上面排位. 不考慮學費因素, ghs不二之選.
英文去到追上,  ghs係比較過先收你囡囡.

kellysam 發表於 16-3-22 11:06
回覆 andyng883 的帖子

原因小朋友英文麻麻地,德望係一所英文好好的學校,膽心小朋跟唔上。 ...

不要過份膽心,妳要信任自己小朋友的能力

回覆:SIS123456 的帖子

經濟方面如何?不單學費支出,才藝班/ 補習費/ 什至將來遊學費也花費不少。如以上不是問題,會揀GH

回覆 SIS123456 的帖子

你囡囡都有德望offer?

回覆:德望vs呂中&沙培

有無問過囡囡想讀邊間? 我會比佢自己揀。

如囡囡無意見,我會咁睇……
呈一二考得好排名前的話,已面試呂中及沙培,又自覺表現理想,咁自行似乎有機會但唔肯定。第三次呈分有失準,但仍可保持band 1生。今年沙田夠band 1位,所以就算自行唔得,大抽獎仍有機會。

咁要睇下樓主同囡囡鍾意邊間學校多d……註冊左德望就唔駛再擔心派位。沙田夠位派,就算入唔到呂中同沙培,正路應穩入band 1英中,不過未必係自己想入嗰間啫。兩者取捨自己諗清楚唔好後悔就得。

GHS 的學生英文水準比較高,但中一有六班,只有一班特別高,幾乎是外國人英語,第二高的一班,英語水平在地區band 1 小學應該全級十名內,其餘四班就一般,她們主要精於運動及音樂