用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教,什麼叫做邊缘人?
go

想請教,什麼叫做邊缘人? [複製鏈接]

如題。

0    0    0    0

GoGOJJ 發表於 16-3-19 08:07
如題。
B1邊緣人....以為B1C....實際可能係B1C 或 B2A
B2邊緣人....以為B2A....實際可能係B1C 或 B2A
B2邊緣人....以為B2C....實際可能係B2C 或 B3
如此類推 ~~~

引用:Quote:GoGOJJ+發表於+16-3-19+08:07+如題。

原帖由 mcl203 於 16-03-19 發表
B1邊緣人....以為B1C....實際可能係B1C 或 B2A
B2邊緣人....以為B2A....實際可能係B1C 或 B2A
B2邊緣人.... ...
点介定自己係band 1 A,B 或 C呢?是否將學校提供呈分名次屬band 1組別的 平均分配3組,就是A,B,C 3組呢?謝謝!

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-03-19+發表B1邊

原帖由 GoGOJJ 於 16-03-19 發表
点介定自己係band 1 A,B 或 C呢?是否將學校提供呈分名次屬band 1組別的 平均分配3組,就是A,B,C 3組呢? ...
應該無分1A1B1C!

只是學校及家長自己估估吓。

大部分跟評估及升小升中相關的教育數據及資料,可能是特區機密

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

GoGOJJ 發表於 16-3-19 10:54
点介定自己係band 1 A,B 或 C呢?是否將學校提供呈分名次屬band 1組別的 平均分配3組,就是A,B,C 3組呢? ...
呢樣真係好難介定...只可以信學校 或 自己依往績派位去估....始終都係估...EDB唔會有資料提供
強校多D B1生....弱校少D B1生....所以坊間咪出現左所謂"邊緣人" ~~~

回覆:想請教,什麼叫做邊缘人?

其實係咪無論係band 1abc都好都一樣,只要屬band1生,都有機會派去babd1A中學?如考全級第一同全级三十,都屬band 1生,是否考三十的有機會比考第一的派得好?

回覆 gemmah 的帖子

只會在第二階段統一派位(大抽獎)先會出現這情況,第一階段(自行收生)中學一定會收咗考得前的學生先。

唔係百分百,
只係成績次第排名較好會有多d機會自行比中學收咗
面試時見到成績好嘅「極品」(學生or/and家長)都會唔要掛,
件「極品」大抽獎入都就無得講啦

除了操行差另計。

5kin  操行好差無得in添啦  發表於 16-3-19 19:45

醒目開學勳章 王國長老

因為學校係唔會好實牙實齒講到: 你考40就一定係B1, 考41就係B2
只會大概同家長講到, (例如)頭40左右係B1啦, 咁考35-45果批, 咪叫邊緣人LOR, 最弊係以為自己B1, 其實係B2, 咁派位就好易出事

邊沿人就可揀一間band1c及一間band2a咪穩陣囉。

王國會長

mcl203 發表於 16-3-19 09:41
B2邊緣人.... ...

簡單D 就係唔肯定自己屬於那個band

王國會長

bobo98 發表於 16-3-19 19:47
邊沿人就可揀一間band1c及一間band2a咪穩陣囉。

其實學校D band 都係坊間自訂, 唔少本身都係邊缘學校.

bobo98  其實老師都會說你 屬於那個組別,你咪可以揀一間進取啲,一間保守啲,冇謂到時派唔到就煩惱!   發表於 16-3-20 12:00
‹ 上一主題|下一主題