用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 昨天確疹ASD 中度,好唔開心
go

昨天確疹ASD 中度,好唔開心 [複製鏈接]

純粹想分享心中不快,囡囡快兩歲九個月,自從18 個月去完健康院check up 完話佢冇乜眼神接觸,語言發展慢,要再返去檢查後,便一直帶著忐忑心情。一直到兩歳仍然覺得她和其他小朋友有分別,又入左PN 班,再返去檢查也不合格。其間已經找私人兒科醫生做評估,但是説她只是語言發展慢,冇其他autistic features, 轉介左去links 做ST.

5    0    0    0

回覆:p_ma 的帖子

後來係links 做左一兩堂個別訓練後,ST 姑娘話佢溝通意慾低,似有autism 症狀,推介上密集式訓練。PN 班主任又話佢對自己名字冇反應,眼神接觸軟弱,又唔係好専注及不聽指令,語言也發展遲緩。令我也有這個懷疑,最終還是上了密集式訓練,再等CAC 評估。

上完密集訓練後明顯進步了,但治療師還是建議我盡快做評估。結果兩歲半去健康院,再向姑娘表示我的憂慮,姑娘就話要等CAC 排隊,叫我send 份問卷去學校填左先。結果安排了囡囡接近兩歲九做評估,醫生評佢ASD 中等,要排S 位,我真的接受唔到要入特殊幼兒中心。佢話 I 位都未必適合佢,我起初以為囡囡只是傾向或輕度,沒想過她那麼嚴重,我真是好唔開心,哭了很久,唔知仲可以做乜幫佢。

囡囡的特徵:
社交:肯比小朋友或親友攬、拖手及鍚面。對人友善、不會打人、大部分時間也很開心。會主動跟lift 內的陌生人打招呼,講hello, 叔叔,姐姐,姨姨,哥哥。
認到親人,例如主動叫婆婆、姑婆。離別時會表現不捨及比goodbye kiss.
語言:詞彙數量,形容詞+名詞(中英文加埋)應該有100 個或以上。大部分時間講單字,最近才多了用語言表達自己,最常用是抱我、陪我、比我、我食,已經很努力教她講一整句,例如媽媽抱我、我食包,可惜通常都是要提示下才可講到。
另外最近開口多講了四個字,如唔返屋企、bye bye 爸爸/媽媽/姨姨,我又食、拖住手等。
醫生評佢語言理解+表達大概只有一歳九至兩歲的程度,另外也咬字不清。
ST 甚至話計佢自發性+frequency 來做準則,她大概只有一歲半程度。

不要太擔心!我仔仔都係中度自閉!只識講幾個單字!你囡囡其實能力唔差!不要太著重評估結果!S位有全面的訓練 對我地小朋友很有幫助!如果你囡囡識講甘多嘢!很有機會讀返主流小學!見左醫務社工未?見左會安心啲!有咩喺度同大家傾!呢度好多同路人!

回覆:昨天確疹ASD 中度,好唔開心

樓主, 睇你女能力應該幾好, 可能係評估當日表現比較差, 所以就算入左S位, 老師覺得佢無事都會問下你會唔會轉返出I 位。S 位資源好, 會好大幫助。 唔好聽到S 位就唔開心, 努力吧!

醒目開學勳章

引用:純粹想分享心中不快,囡囡快兩歲九個月,自

原帖由 p_ma 於 16-03-19 發表
純粹想分享心中不快,囡囡快兩歲九個月,自從18 個月去完健康院check up 完話佢冇乜眼神接觸,語言發展慢, ...
其實S位資源好好, 如果進度ok那K3轉主流吧!

回覆:昨天確疹ASD 中度,好唔開心

我仔2歲10個月,你囡囡比我仔好好多
我仔連招呼都唔會同人打
有意思的單字十個都唔夠,片又未戒到
評估時冇講輕定重,初初當然希望佢輕
但而家覺得佢應該都幾嚴重,但又未去到重度咁誇張
我仔仲有過度活躍症狀,周圍跑,不停跳
所以連幼稚園都未揾到
而家唯有上住2日密集班先,見步行步

回覆 sheung1126 的帖子

排緊S位嗎?我仔仔剛三歲!有意義的單字五個左右!有時真係急都無用!共勉之

引用:不要太擔心!我仔仔都係中度自閉!只識講幾

原帖由 newsky 於 16-03-19 發表
不要太擔心!我仔仔都係中度自閉!只識講幾個單字!你囡囡其實能力唔差!不要太著重評估結果!S位有全面的 ...
多謝你,佢雖然識得講好多字,但佢語言表達同理解應該很差,同埋比同齡小朋友少用語言表達自己。佢只是name 佢識既物件,完全冇request 同分享,應對都缺乏,最多只表達抱我、陪我、我食、vivi, 冇乜用手指指佢想要既嘢,可能因為咁就評為中等。大家多D傾下偈。

小朋友識講咁多野情況唔太嚴重吧
係唔係評估當日唔理醫生,無比反應
會否相當沈迷玩某一件玩具或有重覆行為?

引用:小朋友識講咁多野情況唔太嚴重吧係唔係評估

原帖由 DENNIS201 於 16-03-19 發表
會否相當沈迷玩某一件玩具或有重覆行為? ...
我真係唔知,佢當日表現乖,有啲問題識也不肯答,我們又不可以幫口。醫生問左我好多問題,我諗最主要係佢對於我同我先生叫佢個名也冇反應(當天表現)。醫生又叫我地指向一個方向叫佢望,佢又唔理。護士同我攞資料時曾經提過除了當天表現,仲會考慮埋學校問卷、照顧者比的資料、健康院紀錄。我諗計埋得出一個這樣的結果。我對於這個評級真的很傷心。

引用:小朋友識講咁多野情況唔太嚴重吧係唔係評估

原帖由 DENNIS201 於 16-03-19 發表
會否相當沈迷玩某一件玩具或有重覆行為? ...
佢冇重覆性行為,興趣也不狹窄,佢一樣玩具玩幾玩就唔玩,我反而覺得她專注力不足。

唔好灰心,我個女都一樣2歲半時CAC評為中級,我當時都有唔開心,但自己應該係最了解自己個小朋友既能力,醫生只係睇2個幾鐘都未必準,而且小朋友進步可以好快,同佢做多D眼神練習,佢要乜都要望咗你先比佢,其實你個女都算幾好識講咁多字,又無乜重複行為,你做密集嗰度有無得做感統治療?我覺得亞女做咗應人反應好咗,或者你可以多D同佢去遊樂場玩,刺激下個前庭都有幫助

另外可以試下佢想去邊度玩拉你去時要捉實佢唔行,等佢望你先比佢拖住你行或放手比佢自己行,等佢多d望你,我個女同你個女既問題好似,都係眼神弱,多D同佢練會有進步

加油呀,大家一齊努力

引用:樓主,+睇你女能力應該幾好,+可能係評估當

原帖由 KCHK 於 16-03-19 發表
樓主, 睇你女能力應該幾好, 可能係評估當日表現比較差, 所以就算入左S位, 老師覺得佢無事都會問下你會唔 ...
多謝你,想請教假設入左S位一個學期,老師覺得佢ok,一定可以調返I 位嗎?我同幾個朋友丶親戚講過,佢地都一致認為盡量唔好比佢入S位,因為驚入第日入唔到好的小學。

引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-03-19+發表純粹想

原帖由 piglet0529 於 16-03-19 發表
其實S位資源好好, 如果進度ok那K3轉主流吧!
想請教S位轉返主流k3, 也有學校收嗎?還是醫生會幫手寫紙,一定入得返?

引用:我仔2歲10個月,你囡囡比我仔好好多 我仔連

原帖由 sheung1126 於 16-03-19 發表
我仔2歲10個月,你囡囡比我仔好好多
我仔連招呼都唔會同人打
有意思的單字十個都唔夠,片又未戒到
請問你排緊乜嘢位?加油啊!

老實講,現在情況,你是希望他可入主流小學和跟得上,唔係考慮什麼好小學。小朋友叻在k3可轉回I, 甘咪冇人理是否曾讀s位。我唔知你講的好學校是否直資私小。如是官津,除了最後叩門,唔係根本不用去考。是抽籤的。直資私小,好多時都係面試表現。

引用:回覆+sheung1126+的帖子 排緊S位嗎?我仔

原帖由 newsky 於 16-03-19 發表
回覆 sheung1126 的帖子

排緊S位嗎?我仔仔剛三歲!有意義的單字五個左右!有時真係急都無用!共勉之 ...
你有冇同佢做密集訓練?你幾時發現他有自閉特徵?

回覆 p_ma 的帖子

不用太灰心,我都係過來人,阿仔26個月評估自閉譜係,語言落後9個月,都覺得做人無希望咁,如今佢四歲,口齒伶俐,讀主流,老師話學野,自理唔使擔心,不過好霸道,好多家長見到都話佢好叻講野,成個小大人咁,好喜歡同小朋友玩,話自閉都無人信。三歲已評估語言正常,推理超齡。不過我唔覺得佢有咩特長。小朋友有兒童發展障礙,做家長唯有做多少少。你囡囡仲細個,好好教,阿媽係最好的老師!
‹ 上一主題|下一主題