用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我真係唔識教佢,点解佢會咁唸?
樓主: maggie789
go

我真係唔識教佢,点解佢會咁唸? [複製鏈接]

maggie789 發表於 16-3-18 14:34
其實唔係補唔補習嘅問題,個主題係講我小朋友為左逃避去做一些事,而不經思量講出那返說話,他比我感到選學 ...
我幾乎見到佢步stanleypyk个仔既後塵......
一向我都覚得放学後去功課班唔係長遠之策,依賴慣升上中学後—定乱哂龙。佢已経厌倦学习,所以先会希望求其有直資收而唔需要去功課班~与其嬲佢嗡得就嗡,倒不如担心下佢無学习动能同目標,無良好学习态度同自动自覚既能力仲好。

little_yolky  一般女性比男性更會自我反省。男性比較stubborn  發表於 16-3-22 11:40
MASAYA  樓主肯反思自己問題,有轉機既  發表於 16-3-18 21:45

引用:+本帖最後由+maggie789+於+16-3-18+11:07+

原帖由 maggie789 於 16-03-18 發表

我仔升中等放榜,為了預備叩門呢步,繼續如是放學去補習社, ...
大人朝九晚五,然後返另一份工,返到11:00!可以嗎?

回覆 S-Kwok 的帖子

真係大學問,只可以從旁同佢傾,唔鬧得、唔打得,儘量同佢分析,至於佢接唔接收得到,就真係唔係我可以控制範圍以內嘅事。
幸好我大女係中二時開始識自動自覺,知道自己想點。

回覆:我真係唔識教佢,点解佢會咁唸

呢個年紀有幾多個會成熟識諗? 佢咁諗都唔出奇! 通常都係見到同學的好 (好似唔使做d咩), 但又唔會見到同學要做d 咩 ! 正常

引用:其實唔係補唔補習嘅問題,個主題係講我小朋

其實唔係補唔補習嘅問題,個主題係講我小朋友為左逃避去做一些事,而不經思量講出那返說話,他比我感到選學 ...
我覺得你呀仔唔係逃避,我聽到的是,佢同你講緊佢的感受。佢想你明白:補習壓力太大啦,好辛苦呀媽媽。你應該開心,佢肯同你講,冇收收埋埋,冇去做傻事。假如你份搵開四/五萬蚊,日日OT, 24X7, 壓力超大,你都會呻一下:唉,我寧願做份兩萬零蚊的工唔使咩咁重飛。咁你可以選擇,做到五勞七傷,甚至跳樓.... 或你真係可以轉份人工低d的,換返健康,人生。人點解唔可以揀?點解一定要做高薪厚職,一定要讀名校?壓力到一個位不能承受要識得揀停。不過,小朋友內心都係積極,各方面想做得好,想父母開心和讚賞。只要你明白,讓佢知道媽媽知道你辛苦努力和讀書真係好難。可以的話,調整下補習時數。佢讀得開心,冇壓力,冇抗拒,佢一定會有動力和更自立,因為佢內心係想你開心

Yanamami    發表於 16-3-21 08:29

回覆:我真係唔識教佢,点解佢會咁唸?

謝謝你們,你們每一字我也看過,值得反思!

maggie789 發表於 16-3-18 11:06
我仔升中等放榜,為了預備叩門呢步,繼續如是放學去補習社,但仔知道有個同學仔直資收左就唔使去補習班,佢就好 ...
同我屋企個件一樣,話同學有直資收可以輕鬆,寜願有間band 2中學收自己,就可以日日打機
佢地仲未識諗,唔駛心痛,解釋完比佢知,照補習溫書,好過比佢hea過,做好預備,上天總有安排。大家努力

引用:Quote:maggie789+發表於+16-3-18+11:06+我

原帖由 Siammama 於 16-03-21 發表
同我屋企個件一樣,話同學有直資收可以輕鬆,寜願有間band 2中學收自己,就可以日日打機
佢地仲未 ...

我個仔上星期考完呈三,今日即刻晤返功輔慶祝。

Yanamami  正常过正常吖~  發表於 16-4-1 08:57

引用:回覆+maggie789+的帖子 每日放工後老闆迫

原帖由 akys 於 16-03-18 發表
回覆 maggie789 的帖子

每日放工後老闆迫你加班2個鐘,然後話對你前途有利,呢啲嘢唔係個個Buy㗎。起碼我 ...

打機只是逃避壓力和尋找成功感. 每天都將讀書溫習考試掛在咀邊, 日哦夜哦.
為何家長總不能接受兒女不是讀書人的事實呢.
望子成龍, 合情合理, 但真龍又有多少條, 將來有一技之長, 能自力更生不是足夠了嗎,
迫太多最後只成為隱青.

Siammama 發表於 16-3-21 09:26
佢地仲未 ...
唔怪得知我哋學校派位咁差, 估唔係年年都有兩三成人讀直資, 佢哋有學校收就hea兼打機, 所以個個pre-s1考唔好。pre-s1唔好=派唔好, 咁就更多人流入直資市場, 繼續hea, 考唔好pre-s1, 惡性循環。

talknwrite 發表於 16-4-1 10:11
打機只是逃避壓力和尋找成功感. 每天都將讀書溫習考試掛在咀邊, 日哦夜哦.
為何家長總不能接受兒女不是讀書 ...
男仔都話可以去學裝修、紮鐵, 女仔真係唔知學乜一技之長, 好擔心。

引用:Quote:talknwrite+發表於+16-4-1+10:11+打

原帖由 little_yolky 於 16-04-01 發表
男仔都話可以去學裝修、紮鐵, 女仔真係唔知學乜一技之長, 好擔心。
女仔學美容化妝形像設計…,出色嘅化妝師好吃香!識人攞住學位都入行,做到經常飛去外國同人化妝

MASAYA  係,呢兩樣都勁搵銀,行頭唔算闊,但流動性大,幾適合怕悶要經常轉環境既人,想穩定就爭d   發表於 16-4-5 11:37

wan_sosin 發表於 16-4-1 12:50
女仔學美容化妝形像設計…,出色嘅化妝師好吃香!識人攞住學位都入行,做到經常飛去外國同人化妝

...
我同學當年中學畢業讀護士, 做咗幾年, 然後去咗英國讀時裝設計學位, 讀完响英國D店做assistant, 做咗幾年返嚟香港搵唔到嘢做, 一直做part time, 好彩佢屋企都叫有D銀量.......

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-4-1+12:50+女仔

原帖由 little_yolky 於 16-04-01 發表
我同學當年中學畢業讀護士, 做咗幾年, 然後去咗英國讀時裝設計學位, 讀完响英國D店做assistant, 做咗幾年返 ...
行行都唔係輕易做到成績!咩學歷都有人失業,所以小朋友除了讀好書,做人態度,性格,社交能力等都同樣重要!出嚟做嘢,學歷只係基本要求

小朋友當然想多d時間玩,眼見同學仔唔洗補習,而自己又要坐定定當然會咁講

引用:Quote:maggie789+發表於+16-3-18+14:34+其

原帖由 little_yolky 於 16-03-18 發表
小朋友又唔係總理, 我哋唔得掂局長講嘢都要睇猫紙啦, 佢隨口講, 只係因為覺得辛苦又唔明點解要咁辛苦咪呻吓 ...
Agree, 聽到這種小學生涯真的很可怕,小朋友反抗很正常

little_yolky  樓主小朋友無反抗,只係呻吓啫,已經好乖了。  發表於 16-4-5 10:26

引用:+本帖最後由+maggie789+於+16-3-18+11:07+

我仔升中等放榜,為了預備叩門呢步,繼續如是放學去補習社, ...
你個囝只係想休息下姐!你唔洗諗得太負面。如果我係你,我會將個中心,放係:点解要補習?

俾我,會同佢講:你有潜質,点解唔發揮得好d呢?呈三考得唔好,我覺得有d可惜囉。如果到放榜嘅時候,同你原先差唔多嘅同學,入到A校,而你入左B校(雖然係直資,但學業水平比A校低d),你(亞仔)會唔會失望呢?

我覺得你需要將個重心,放係個囝嘅能力到。就算一個唔好彩,大吉利是講句,佢入左一間水準低少少嘅學校,我覺得你可以講:如果你考到個第一返黎,我都開心到暈啦!

little_yolky  我諗到中學男仔自動自覺溫習唔打機,阿媽都要開心到暈了。  發表於 16-4-5 12:14
‹ 上一主題|下一主題