用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我真係唔識教佢,点解佢會咁唸?
go

我真係唔識教佢,点解佢會咁唸?

我仔升中等放榜,為了預備叩門呢步,繼續如是放學去補習社,但仔知道有個同學仔直資收左就唔使去補習班,佢就好羨慕人地,佢話另願比間直資收左,可以唔使補習,我聽到很心痛,佢另願為左唔使去補習,就話想去自己都未了解的中學!我解釋,就算你直資收左,我都唔會停止補習的,唔好同人比較人地補與唔補!
佢比我感覺真係好冇心機讀書,第三次呈分,中英數常都跌哂,全完唔緊張自己!佢覺得要佢去補習社係唔關心佢,唔愛佢,難道全部唔使返,放學可以打機就係愛佢?我可以点?

調返轉,佢都唔明點解要補習,佢明就唔會拗啦,希望大家有足夠互相了解
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小朋友心智真係好難搞, 我嗰個, 我叫佢努力加油, 將來升一家好的中學, 她回我不想和現在班朋友分開....想繼續和這班朋友一齊做同學, 但朋友是無心向學的一群....我都擔心佢會不會因此而不加油。。。

little_yolky  會架,小心D處理。  發表於 16-3-18 11:48

maggie789 發表於 16-3-18 11:06
我仔升中等放榜,為了預備叩門呢步,繼續如是放學去補習社,但仔知道有個同學仔直資收左就唔使去補習班,佢就好 ...
無辦法, 唯有慢慢同佢講你自己心裡面既想法同憂慮啦。佢經過咗年幾呈分, 可能都有D攰了, 你自己都唔好太緊張, 慢慢講, 溫柔D(我講呢句好似無乜說服力), 我啱啱發現, 溫柔D講嘢係唔理乜年紀既男人都buy既, 如果你manage得到, 加埋微笑攻勢仲好D。

放學唔打機, 做做運動都唔錯, 補習可唔可以減少少?

tuliplee_hk  溫柔+微笑,好假,但對男仔真係好有用,HAHA~~~  發表於 16-3-18 12:22

搵啱佢的channel,講道理。

引用:小朋友心智真係好難搞,+我嗰個,+我叫佢努力

原帖由 anthony8899 於 16-03-18 發表
小朋友心智真係好難搞, 我嗰個, 我叫佢努力加油, 將來升一家好的中學, 她回我不想和現在班朋友分開....想繼 ...
呢点我也擔心中....佢好朋友係選了間我次選的中學,萬一撞到正一齊讀,佢唔肯去叩門

maggie789 發表於 16-3-18 11:06
我仔升中等放榜,為了預備叩門呢步,繼續如是放學去補習社,但仔知道有個同學仔直資收左就唔使去補習班,佢就好 ...
既然連呈三都考完, 不如俾佢抖抖啦, 有時又唔洗迫得太緊的。

回覆 maggie789 的帖子

每日放工後老闆迫你加班2個鐘,然後話對你前途有利,呢啲嘢唔係個個Buy㗎。起碼我公司啲同事睬你有味。

引用:Quote:maggie789+發表於+16-3-18+11:06+我

原帖由 little_yolky 於 16-03-18 發表
無辦法, 唯有慢慢同佢講你自己心裡面既想法同憂慮啦。佢經過咗年幾呈分, 可能都有D攰了, 你自己都唔好太緊 ...
其實佢補完返到家6:30左右,最遅7:00,之後自由活動,限佢上網15分鐘左右,電視任睇,佢都好多時間剩!

引用:Quote:maggie789+發表於+16-3-18+11:06+我

原帖由 rainbowcov 於 16-03-18 發表
既然連呈三都考完, 不如俾佢抖抖啦, 有時又唔洗迫得太緊的。
其實我都冇逼佢,考完試有兩日冇去補習班,逢六、日又可以上下網、打機,冇限時!

回覆:我真係唔識教佢,点解佢會咁唸

其實算正常,分享其他家長,a post 香港呢D唔係教育,係製造大量失敗!有家長講只要喜歡上學,自然成績好,考了8A..
..考慮放手的時間

annie40    發表於 16-3-22 08:06

引用:回覆+maggie789+的帖子 每日放工後老闆迫

原帖由 akys 於 16-03-18 發表

每日放工後老闆迫你加班2個鐘,然後話對你前途有利,呢啲嘢唔係個個Buy㗎。起碼我 ...
呢兩個鐘係必要,除非𠯫日冇功課,就算在家做唔去補習社都要做兩粒鐘啦!未計温書!

maggie789 發表於 16-3-18 12:08
呢兩個鐘係必要,除非𠯫日冇功課,就算在家做唔去補習社都要做兩粒鐘啦!未計温書!

...
但係就嚟升中了, 都仲未可以自己自動自覺做好功課溫書嗎? 上到中學點算?

唔好俾佢打咁多機啊, 小學三個字, 中學三個鐘啊。有無其他嗜好?

好明顥佢已開始踏入反叛期,我諗你要同另一半相量點同佢分析前途,宜家佢同邊類同學玩,讀書定 hea,因為朋輩影響好深遠,佢哋講一句好過我哋父母講十句,真係好易學壞。

回覆 little_yolky 的帖子

Agreed, 真係唔好打咁多機,經常沉迷於虛擬世界,對佢哋嚟講唔係好事,尤其係暴力遊戲。

maggie789 發表於 16-3-18 12:08

...
我只係話細路同大人一樣,未必會明白或者認同要為前途做多啲嘢嘅。乖嘅做乜都得,有主見嘅要花多啲時間解釋。

引用:Quote:maggie789+發表於+16-3-18+12:08+呢

原帖由 little_yolky 於 16-03-18 發表
但係就嚟升中了, 都仲未可以自己自動自覺做好功課溫書嗎? 上到中學點算?

唔好俾佢打咁多機啊, 小學三個字 ...
其實佢都可以在家做,但我唔識教,而佢真係有唔識,所以先去補習班!佢平時只like打機,我有講過不如去邊度踩單車、行山、游水、跳彈床等,佢都冇興趣!

引用:回覆+maggie789+的帖子 好明顥佢已開始踏

原帖由 mayyylai 於 16-03-18 發表

好明顥佢已開始踏入反叛期,我諗你要同另一半相量點同佢分析前途,宜家佢同邊類同 ...
有同佢講過,佢左耳入右耳出,只係話知知知知,態度照舊!

maggie789 發表於 16-3-18 13:03
其實佢都可以在家做,但我唔識教,而佢真係有唔識,所以先去補習班!佢平時只like打機,我有講過不如去邊度 ...
所以從小小朋友時期開始培養一兩樣興趣真係好重要, 到咁大個, 乜嘢都say no, 未試過都總之講咗唔鐘意先。

tuliplee_hk  溫柔+微笑,好假,但對男仔真係好有用,HAHA~~~  發表於 半小時前

所以我咪話用我把口講出嚟一D說服力都無囉不過, 真係有JM做到架, 仲要做到唔假果隻。