用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思小學的學費
樓主: angel-papa
go

啟思小學的學費   [複製鏈接]

h9459520 發表於 16-10-18 13:43
2016-2017學費已加到9千多, 對一般家庭來說真很吃力。小女是啟幼學生, 我們很認同學校理念, 我們幸運地第一 ...

真心話,讀IB一條龍真係講個「信」字。問心如果真係buy呢種教學法去發展同緞練小朋友嘅思維能力,其實好多香港家長多多錢都肯俾。如果問心你仍然buy傳統實實在在嘅讀書模式,就算俾個學費半價優惠你你都會時不時反問自己每個月俾幾千蚊值唔值。倒不如先撇開學費不談,只問問自己係相信小朋友適合邊一種學習方法,父母又係咪配合到IB方式輔助教導小孩。如果自問見唔到實實在在嘅功課,排名,成績,工作紙,課文會感到不安然後忍唔住大量外補的話,都係唔好浪費金錢投資喺一個不信任嘅課程上,免得俾完咁多錢仲要埋怨課程不合心意然後想走又走唔到。

h9459520 發表於 16-10-18 13:43
2016-2017學費已加到9千多, 對一般家庭來說真很吃力。小女是啟幼學生, 我們很認同學校理念, 我們幸運地第一 ...

麵包與愛情,真是殘忍的選擇。

peggyhklam 發表於 16-3-16 14:02
離題, 津貼有上限, 不是全數俾, 每月最多2xxx, 如果讀啟思都要另俾6000元, 其實幾貴 ...

我都離吓題,公務員津貼上限唔只兩千幾,
政府俾75%, 自己交25%
有朋友讀KTS都claim 足

AgapePa 發表於 16-10-18 14:32
我都離吓題,公務員津貼上限唔只兩千幾,
政府俾75%, 自己交25%
有朋友讀KTS都claim 足
政府俾75%, 但係有設上限, 好似上限係~4000一個月.

應該無可能claim足, 公務員既資助, 以前係按照資助上限或學費75%咁批, 所以就算讀TSL, 有資助都要自己俾學費. 唔通轉咗例?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-18 14:36
政府俾75%, 但係有設上限, 好似上限係~4000一個月.

應該無可能claim足, 公務員既資助, 以前係按照資助上限 ...

我寫得唔清楚,我意思係claim 足KTS個75%,
所以上限一定唔只二千幾

hkpapa852 發表於 16-10-18 14:36

應該無可能claim足, 公務員既資助, 以前係按照資助上限 ...

正確,小學每年上限$31950

所以我估KTS claim 足既意思,係75% 正好用盡公務員嗰$31950

SillyU 發表於 16-10-18 14:52
正確,小學每年上限$31950

所以我估KTS claim 足既意思,係75% 正好用盡公務員嗰$31950

$31,950 , 你冇錯,亦証明你夠老餅。$29xxx ,都冇錯,因較遲(2006年後)先申請果D係少D的。

最主要係功課上。
例如一年級其中一個題目是交通工具,從認識香港不同交通工具,到全世界其他國家的交通工具,到古今交通工具的比較。
中間要同小朋友制定路線,乘搭三種以上交通工具,記錄車費,拍照片去教功課。
咁我就同小朋友坐火車轉渡海小輪在坐纜車上山頂。整個路程要一路行一路解,比佢哋自己買飛自己睇路牌自己紀錄車資,畫晒路線圖。
今年三年班做身體各大系統,要自己搵材料翻學校同同學合作做模型,咁又要陪佢上網搵一輪資料解釋一輪等佢返學校知道可以點做(當然學校有教老師都會幫,但係好要求佢哋返屋企主動學習。咁樣搵啲乜嘢資料返屋企再睇啲乜嘢書家長就要比好多指引才會做得好)
每一至兩個月一個大題目,咁每次都要同佢地去圖書館搵書,我有時會喺youtube 再搵一啲影片俾佢睇下。小朋友又可以自己把搵到嘅嘢攞返學校同同學分享。
咁當然唔理小朋友都得,老師會叫佢哋自己做。但係家長配合得好,小朋友就會學得多。同埋每次佢哋有嘢攞返學校分享,或者係屋企同爸爸媽媽討論左啲特別野,攞返學校佢哋會覺得好勁,老師又會覺得佢哋係一個好好嘅探究者。係我個女嘅情況佢就真係越嚟越積極,日日返嚟捉住我要我陪佢一齊搵多啲睇多啲

回覆 laughingleung 的帖子

基本上學校係不斷鼓勵佢哋嘗試,自己要好主動學習。如果家長唔陪,小朋友來來去去都係果幾個答案,冇乜新嘢。如果家長陪佢多,佢返到學校有好多野可以表現返出嚟,咁個小朋友就會進步得好快。

所以陪幾多其實係家長決定。學校老師交完基本,鼓勵佢哋,俾個平台佢哋發揮。
咁家長如果唔家後合作,回家陪佢多睇多學,發展就會慢啲。同埋佢哋上堂就越嚟越少出聲。

另外仲有好多係學校要求小朋友回家朗讀比家長聽的,聽完家長要簽名。
又有一啲係老師會派答案要自己回去對的,我有時會幫個女對(當然可以叫佢自己對)

另外嗰啲家校協作活動,家長可以選擇做唔做義工。
老師每周都會出一封信仔比家長了解學校情況,咁我又會就住封信同啲細路傾下。

學校其實仲有好多野係可做可唔做。咁我有時都會鼓勵小朋友試吓做。
感謝全部是好睇家長想唔想花時間陪小朋友參與。

cecilia.wilson 發表於 16-11-16 07:50

基本上學校係不斷鼓勵佢哋嘗試,自己要好主動學習。如果家長唔陪,小朋友來來 ...

多謝分享。對活動教學有更多了解。咁上到中學,都係沿住這方向學習?不過係學D深D嘅嘢?謝。

回覆 mcdonn 的帖子

中學也是ib , pyp 同 diploma.可考dse.
詳情不清楚

mcdonn  Tks.  發表於 16-11-16 13:39

cecilia.wilson 發表於 16-11-16 13:38
回覆 mcdonn 的帖子

中學也是ib , pyp 同 diploma.可考dse.

請問一下,到小六有呈分嗎?,謝謝!

gagahsu 發表於 16-11-16 13:41
請問一下,到小六有呈分嗎?,謝謝!
小五、小六一樣有呈分
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

onchai 發表於 16-11-16 14:22
小五、小六一樣有呈分

啟思是用IB架構本地課程,請問學生語境佳嗎?還是需要外補呢?
學校有無其他語文課可選修呢?
謝謝!

回覆 gagahsu 的帖子

啟小英文堂分 ENG 1 (grammar) & ENG 2 (reading, writing, etc),中文可選普教中或廣東話班,另有普通話堂,學生平日交談主要用廣東話。需要外補與否相信視乎個別學生能力及家長要求吧,囝囝今年四年級,沒有上任何補習班,暫時各方面都滿意
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

onchai 發表於 16-11-16 15:57
回覆 gagahsu 的帖子

啟小英文堂分 ENG 1 (grammar) & ENG 2 (reading, writing, etc),中文可選普教中或 ...

謝謝!好詳細!

看完大家分享,這類學校是否只適合性格比較主動學習既小朋友讀呢? 如果需要指引指導既小朋友是否不合適?
‹ 上一主題|下一主題