用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思小學的學費
go

啟思小學的學費   [複製鏈接]

啟思小學的學費真的是每月$8200?? 有咁貴嗎?我是從網站看到的!我還以為是 4千幾呢?不明白為什麼會這樣貴!他不是國際學校吧!

hppa  if the school has a market when charging this fee, it must have something that's worthwhile and the   發表於 16-3-15 17:49
   27    0    2    0

醒目開學勳章

angel-papa 發表於 16-3-15 11:08
啟思小學的學費真的是每月$8200?? 有咁貴嗎?我是從網站看到的!我還以為是 4千幾呢?不明白為什麼 ...
有必要咁比較學費咩,你講到啟思應該只值四千幾呢個學費咁,有d難聽囉!

Chirley    發表於 16-11-18 11:34

回覆 angel-papa 的帖子

[p=19, null, left]各項費用(2014-2015年度)

學費:
一至三年級:全年費用$ 90,200.00
[分11 期繳付,每月$8 ,200 ]
四至六年級:全年費用$ 92,400.00
[分11 期繳付,每月$8 ,400 ]

學校類別

私立男女全日制小學
國際文憑組織小學項目學校 (IB World School)
「啟發潛能教育學校 (Inviting School)

聯繫學校

啟思小學附屬幼稚園
啟思中學

回覆:啟思小學的學費

佢收到學生,證明市場定位無問題。

你看佢升中成績,雖然無具體數字,但總體也不借。

Chirley    發表於 16-10-18 10:37

引用:佢收到學生,證明市場定位無問題。 你看佢

原帖由 tkinwong 於 16-03-15 發表
佢收到學生,證明市場定位無問題。

你看佢升中成績,雖然無具體數字,但總體也不借。
是總體也不錯。

建議樓主喺問問題之前不如先多了解啟小,學校行ib curriculum, 要拎牌,全港無乜邊間小學係有呢個牌。要maintain 個牌, 老師需要定期training 以保持教學質素。

了解過後,你就會明白學費點解咁貴。

回覆:muimui2 的帖子

IB學校成本好大,師資、教材、每年續牌費用,可以先多了解。點解你覺得值4千幾呢?

識有家長有類似感覺,係因為小學校園和設施,不過無去過啓小,吾知實况

唔計國際學校,啟小應是全港最貴學費小學頭幾位。

以收生情況來看,顯然是家長認為物有所值。

Chirley    發表於 16-10-18 10:38
hppa  I think so  發表於 16-3-16 00:20

朋友個女讀緊,好在放工唔洗再認真跟小朋友功課,我就覺得俾多幾千個月好值

楼主根本無了解,便上来問

引用:提外話 啟小有不少學生的家長要公務員 所以

原帖由 Janet._. 於 16-03-16 發表
提外話
啟小有不少學生的家長要公務員
所以讀啟小這類私校是有allowance的
2000年以後入職的公務員,已沒有教育津貼。

可能離題了。

Chirley   無錯  發表於 16-10-18 10:38

老實說,揀得啟思都係能力充裕既家長,大部分都欣賞IB, 希望幫小朋友拉遠填鴨式教育,萬一升唔返本地中/大學,亦有能力支持出國留學。雖然講得有點現實,但事實學費已經篩選左一堆家庭&家庭教育方向。無意冒犯!

Chirley  AGREE  發表於 16-10-18 10:39
hppa    發表於 16-3-16 11:21

唔好意思!我並無意中傷這校,只是因為都聽聞這校很不錯,所以才上網了解。但我之前了解的學校最多都是4千幾,以為除了國際學校外,其他學校都大概是這價位。並無意說這校不值得。只是不知道而已。
我可以說IB課程的都是這價錢嗎?

行IB學費係唔平架~蔡繼有都90OO~識人讀緊小朋友真係讀得好開心~我諗比得起~都冇人鍾意做填鴨值唔值好主觀既

Chirley  無錯  發表於 16-10-18 10:39

引用:老實說,揀得啟思都係能力充裕既家長,大部

原帖由 Forawhile 於 16-03-16 發表
老實說,揀得啟思都係能力充裕既家長,大部分都欣賞IB, 希望幫小朋友拉遠填鴨式教育,萬一升唔返本地中/大 ...
這是事實。

angel-papa 發表於 16-3-16 09:38
唔好意思!我並無意中傷這校,只是因為都聽聞這校很不錯,所以才上網了解。但我之前了解的學校最多都是4千 ...
有開辦IB課程既學校, 學費起碼每月要6千. (不過好多無辦IB都收6千一個月啦!)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:啟思小學的學費真的是每月$8200??+有咁貴嗎

原帖由 angel-papa 於 16-03-15 發表
啟思小學的學費真的是每月$8200?? 有咁貴嗎?我是從網站看到的!我還以為是 4千幾呢?不明白為什麼 ...
有小朋友讀緊的朋友都說物有所值,負擔到又想小朋友happy schooling 又不想讀國際學校,是個好選擇。

楼主不如對lB認識多D先選,我老板个仔是讀lB,跟傳统教育好大分別,家长要好多配合,不止请補習老師

adrio  要請補習就唔系好掂ib.  發表於 16-3-18 09:08
‹ 上一主題|下一主題