用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思小學的學費
樓主: angel-papa
go

啟思小學的學費   [複製鏈接]

回覆 Cowboy100 的帖子

不可以這樣說。學校是把你小朋友變成主動好學的。
我女內向,但越來越進步。
我好滿意個女现在會主動努力去做。

如果讀其他學校,我估佢唔會好似現在甘開始去表達自己意見

其實這正正就是我當初選擇啟小的原因,囝囝比較內外、害羞,入讀啟小後明顯有進步,尤其是 group discussion 及 presentation,由最初不敢發表自己意見,到現在能投入與同學討論,有自信地站出來匯報,相信在傳統小學未必會有那麼多機會發揮。
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

回覆 onchai 的帖子

大家也是啓思fans

請問啟思要TSA嗎?

小學每日有沒有NE丅課堂?幼稚園每日都有NET課堂。

回覆 h9459520 的帖子

每日也有英文堂。因為一堂會有兩至三個英文老師,所以不是net 主力上課時她也在。啟思中學是全外籍老師上課,雖然我哋沒有操練,但係英文程度很好。
暫時低年班評估不是做考試卷,高年班不清楚。
但係學校會一直跟住佢哋個方面進度,例如剛剛學校做了pm reading level assessment,我女都有六年班程度,班裏面有幾個都同佢一樣。最勁嗰個已經爆燈,完全可以讀成人書。

聽有啲家長講,去到中學,反而是傳統學校入來的學生英文跟不上。

回覆 gagahsu 的帖子

今年好像沒有。之後不清楚

回覆 cecilia.wilson 的帖子

我小女在啓幼讀K3,我覺得她的英文能力不錯,我擔心小學能否保持現有英文教學質素。

i think cps is ok.no worry

cecilia.wilson 發表於 16-11-18 07:35

每日也有英文堂。因為一堂會有兩至三個英文老師,所以不是net 主力上課時她也在。啟 ...

啟中收生 minimum 要有pm reading level 26,另外要用英文interview,學生應該會有一定的英文程度。
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

cecilia.wilson 發表於 16-11-18 07:35

每日也有英文堂。因為一堂會有兩至三個英文老師,所以不是net 主力上課時她也在。啟 ...
How does the teacher group the kids who have different reading levels so they are challenged at the right level?

回覆 Dimple523 的帖子

mixed abilities students in each class.i can't tell how they help our kids with different abilities in class since i hv never seen it before.
but, for hw, you can see they really take care of everyone.

there are 3 parts in the english worksheet, the first part is for everyone.
the second and third part is for the more advanced.

i rmb in primary one, teachers help them to highlight which part they need to do.
so, even you are not advanced, u still know what the advanced students are doing.

this year, my girl english teacher asks them to do it if they want to take up the challenges. again, this is optional

回覆:啟思小學的學費

請教,啟思小學 同 宏信書院 都行IB,有無comment,都收到offer。。。個人覺得前者老師好caring校風好,後者年輕有活力有D國際學校feel。請前輩指正。

回覆 tinaxxy 的帖子

啓思中學都好似間國際學校咁。但小學中文就真係好強。宏信(如果冇換過校長)的校長是nis 過去,所以一定會更加似國際學校。

啓思如果要轉返去其他學校會易d.

同埋睇埋地區。
其他我沒有很具體的意見

我想問啓思是否分階段收生?
我見有人已經有offer, 但我send左application佢回覆話下年一月再安排面試。

回覆 booboozi 的帖子

對,分段。
佢哋想揀好適合的學生。所以收生從來唔急。
雖然學費貴,但係之前大女嗰時只係收$450留位費。之後七月先至再收大訂。
大把時間你慢慢諗。唔會只係想收咗你錢就算。

(不過今年留位費加到1000,lol)

回覆 booboozi 的帖子

我有朋友,大嗰個在學校讀,細的也是reject.所以學校唔係亂收學生,同你做足差唔多三個鐘活動,從小朋友反應同投入程度去評估。睇吓佢適唔適合再決定收佢。
唔使考學術,唔係答問題,所以不需要操練。學校要揀主動學習的小朋友。

慢熱小朋友也不用擔心,成三個鐘幾慢熱都已經會有反應

tinaxxy 發表於 16-11-20 00:28
請教,啟思小學 同 宏信書院 都行IB,有無comment,都收到offer。。。個人覺得前者老師好caring校風好,後 ...

我都係出年小朋友升小一嘅家長,所以冇經驗可言。不過單純比較兩間學校門面資料可歸納以下幾點:

1)啟小係私小(仲可以大抽獎); 宏信係直資
2)學費有成$3千銀差距(未計未來加幅)
3)啟小係九龍塘41校網
4)宏信係龍校; 啟小有呈分(啟中非龍校直上)
5)宏信係英文學校; 啟小係中文

adrio  兩格都不選,啟思曾比了註冊費,太閑。  發表於 16-11-21 11:46

引用:回覆+tinaxxy+的帖子 啓思中學都好似間國

原帖由 cecilia.wilson 於 16-11-20 發表
回覆 tinaxxy 的帖子

啓思中學都好似間國際學校咁。但小學中文就真係好強。宏信(如果冇換過校長)的校長 ...
謝謝。唔怪NIS學生好多中學報考宏信,不過小學校長剛剛換。
兩間都好鍾意,也是僅有的兩個offer。我相信兩間的IB都好,學生都愛上學習。感覺啟思校風好好,學生都斯文有禮。英文大都叻嗎(因簡介會應該是抽英文最叻D)。宏信太新,無太多參考,但係校園觀察到學生個個英文好似都好叻,隨時換台。

引用:Quote:tinaxxy+發表於+16-11-20+00:28+ 請

原帖由 archie1728 於 16-11-20 發表

謝謝。我仲以為啟思除左中文堂基本都係英文教學。。。啟小學費有機會每年都加,宏信入咗後,六年小學學費同小一維持不變。

‹ 上一主題|下一主題