用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思小學的學費
樓主: angel-papa
go

啟思小學的學費   [複製鏈接]

朋友是有教育津貼的公務員, 想子女讀啟思, 無位

離題, 津貼有上限, 不是全數俾, 每月最多2xxx, 如果讀啟思都要另俾6000元, 其實幾貴

Chirley    發表於 16-11-18 11:36

引用:離題,+津貼有上限,+不是全數俾,+每月最多2x

原帖由 peggyhklam 於 16-03-16 發表
離題, 津貼有上限, 不是全數俾, 每月最多2xxx, 如果讀啟思都要另俾6000元, 其實幾貴 ...
如果 有2千幾 我已經流哂口水㗎喇!

也是一點題外話, 上週六去過啟思中學開放日, 真係幾有國際學校 feel, 第一, 有好多不同國籍的學生; 第二, 學生比較活潑, 多話說;  第三, 自己比較詳細讀過學生的功課, 特別是中五,六的 projects reports, 都係學生自選題目, 真係好唔簡單; 有設計一隻 Rubbish Collection Vessel, 每部分好都仔細, 仲有個模型. 有份 paper 就寫 'Ideal Governance from Plato & Confucius' (大概意思), 好快讀過是有條理的. 不過都有啲比較 Haa, 簡單一份 Paper 影D相寫D字就交功課. 但整體講都係大開眼界. 跟自己認識的中學好唔同.

回覆 wtyedu 的帖子

謝謝信息! 女兒九月小一上啟思。

回覆:啟思小學的學費

其實讀啟思,CKY呢d學校,唔使再出去補中英文底,操卷,呀媽又可以唔使傷神,親子關係又好,係值的,因為補習都好貴,小朋友又累,但就係過唔到咁細個就決定讀IB呢個心理關口啫

引用:其實讀啟思,CKY呢d學校,唔使再出去補中英

原帖由 nama 於 16-03-17 發表
其實讀啟思,CKY呢d學校,唔使再出去補中英文底,操卷,呀媽又可以唔使傷神,親子關係又好,係值的,因為補 ...
請教噤細個讀IB為什麼有問題?謝謝

引用:Quote:原帖由+nama+於+16-03-17+發表其實讀

原帖由 Destination121 於 16-03-18 發表
不知是否係問題,只係首先因為非主流自己唔係太認識,其次唔知適唔適合小朋友,所以未敢妄在小一六歲時就選擇入讀難轉番主流的學校啫

引用:Quote:原帖由+nama+於+16-03-17+發表其實讀

原帖由 Destination121 於 16-03-18 發表
我研究了一排,傳統同l B最大的不同就是低年班時少了操練同背誦,所以上到高年班時數底同文法之类会追得較辛苦。但我觉得 cky及啟思因渗入了少少本地特色。可能会 bridge到个 gap

cctung  CPS是以中文教學為主; CKY是以英文教學為主。  發表於 16-11-8 10:41

引用:Quote:原帖由+Destination121+於+16-03-18+

原帖由 ccjm 於 16-03-18 發表
我研究了一排,傳統同l B最大的不同就是低年班時少了操練同背誦,所以上到高年班時數底同文法之类会追得較 ...
但啟思係用IB包裝本地課程,有呈分試,可以入番主流中學。我見到都有人入到名校,啟思中學不是唯一的中學。

ccjm 發表於 16-3-18 08:07
我研究了一排,傳統同l B最大的不同就是低年班時少了操練同背誦,所以上到高年班時數底同文法之类会追得較 ...
呢個就係其中一個傳統同 lB 理念唔同的地方, IB (或非傳統) 學校一般語言不教文法, 是從使用中學習 (要有足夠語境), 我讀過一個教育專家的文章,覺得好有道理, 佢話文法應該係語言專家研究的領域, 唔係小朋友學語文的方法. 我覺得學語言用讀文法的方法是走咗一條辛苦的路.

之前講在啟思中學看過的 paper, 有另外兩份想再分享; 一份是講 40 - 90 年代 的 fashion trend. 我覺得個學生是好鐘意時裝, 所以選呢個题目, 亦好有心機做. 另外一份講 Re-design & re-market 壽包, 當然比不上 commercial 的 business proposal, 不過都是有趣的题目.

引用:+本帖最後由+Yeahly_ly+於+16-3-16+10:00+

原帖由 Yeahly_ly 於 16-03-16 發表

行IB學費係唔平架~蔡繼有都90OO~識人讀緊小朋友真係讀得 ...
Cky 1516 Y1-Y5 69300/year 6300x11month

babysoon 發表於 16-3-18 15:01
Cky 1516 Y1-Y5 69300/year 6300x11month
CKY is different from Creative.  It only offers IBDP (i.e. last 2 years of secondary).  Creative on the other hand is IB primary year programme, IB middle year programme and then DSE/IBDP.

引用:Quote:原帖由+ccjm+於+16-03-18+發表我研究

原帖由 tkinwong 於 16-03-18 發表
但啟思係用IB包裝本地課程,有呈分試,可以入番主流中學。我見到都有人入到名校,啟思中學不是唯一的中學。 ...
請問啟思小學考的呈分試是否與一般官津考的內容相約?

回覆 muimui2 的帖子

學校行ib curriculum, 要拎牌,全港無乜邊間小學係有呢個牌。但無尼個牌唔系表示攞唔到,而系覺得無需要,或者覺得有IBDP(最後兩年)已足夠,要maintai個牌亦唔駛好多錢,IBDP要8萬幾一年,唔駛1個學生嘅學費,中小學加文憑全套亦只不過20萬,收多兩個學生而已。至於老師方面,他們也要受訓考牌,但有牌之後,是否要好似救生員要3年重考一次牌,還是好似車牌可以終身免疫,就不知道!

回覆:啟思小學的學費

IB學校成本好大

Up pls

cantona2001 發表於 16-3-15 22:44
朋友個女讀緊,好在放工唔洗再認真跟小朋友功課,我就覺得俾多幾千個月好值 ...

認同,分分鐘補習錢都係度~ 不同朋友有小孩讀啟思小的幼稚園、小學及中學,佢地都讚學校係開心。

2016-2017學費已加到9千多, 對一般家庭來說真很吃力。小女是啟幼學生, 我們很認同學校理念, 我們幸運地第一輪選有offer,我們知道結果時很開心, 但面對學費問題, 還是回到現實, 我們掙扎著讀或不或!
‹ 上一主題|下一主題