用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不學樂器對升中有影响嗎?
樓主: Mbaby
go

不學樂器對升中有影响嗎?   [複製鏈接]

KenixSoSum 發表於 16-7-4 13:50
回覆 KenixSoSum 的帖子

我才是笨家長,後知後覺, 就是看到自行面試表格才知道, 唔怪得有些同學不參加學校 ...
那麼香兒計算嗎?

Barbe 發表於 16-7-4 17:10
那麼香兒計算嗎?
香兒好吖....但學校合唱团好D
但我估...都係入於有野寫吓果隻

cmchang0927 發表於 16-7-4 14:45
學樂器參加個人賽有獎項當然重要,樂團的參予也不容忽視。music audition時樂團指揮有問阿女參加樂團的問題 ...
我覺得.....考級成績反為係其次....只係證明你到達既程度
樂团 + Audition...就睇到小朋友係樂器既功力....定係得張證書既功力

但係就算去學校audition, 你有張distinction 嘅cert, 老師都係話唔駛交,佢一聽就知道你得唔得, 所以其實張cert 考黎都係用黎填表

Barbe 發表於 16-7-4 17:27
但係就算去audition, 你有張distinction 嘅cert, 老師都係話唔駛交,佢一聽就知道你得唔得 ...
定係得張證書既功力...............Distinction =/= 功力.....

回覆 mcl203 的帖子

參加樂團令阿女的管樂進步不少! 佢除了join school orchestra, 出面也有join家附近的小型音樂中心的一個。佢prefer去呢D多過叫佢在家個人練習和温書。。不過都好過用左D時間來玩電話。。。

Barbe    發表於 16-7-4 18:16

不過既然要cut 課外活動黎讀書,梗係要諗清楚!

cmchang0927 發表於 16-7-4 18:09
回覆 mcl203 的帖子

參加樂團令阿女的管樂進步不少! 佢除了join school orchestra, 出面也有join家附近的 ...
我知有D小朋友考級試/樂理都唔着重取Distinction與否....佢地係志不在此...求其合格就得
但佢地係其他樂团係好有成績.....仲係好好有表現果D....呢D先係中學對準既目標生....我估

Barbe  原來係咁  發表於 16-7-4 18:36
‹ 上一主題|下一主題