用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不學樂器對升中有影响嗎?
go

不學樂器對升中有影响嗎?   [複製鏈接]

請教各位家長,
如果小朋友一樣樂器都没有學, 對升中有没有影响?

謝謝!

8    0    0    0

Mbaby 發表於 16-3-10 14:14
請教各位家長,
如果小朋友一樣樂器都没有學, 對升中有没有影响?
升中最重要既, 到最後都係學術, 只要成績夠好, 乜都唔學都唔需要怕無好學校收.

王家爸爸  Agree   發表於 16-3-10 16:19
KK20010609    發表於 16-3-10 14:53
tiger789  說得對   發表於 16-3-10 14:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

阿女無学樂器,但有游水獎項~我諗,唔学樂器可以,讀書成績亦係最重要,但如果乜体艺都無,对升中(起碼填表時項项留白係好难睇)係多少有影响~除非一心諗住大抽奬唔考直資吧~

同意成績好最緊要,不過樂團好玩喎,又有師兄帶,青春期有D 大嘅 guide 下,好過只得長輩哦

王家爸爸    發表於 16-3-10 16:20

我記得前年自行interview, 當時係同一間小學同一日,同時段去in,記得BPS 校長同我個女的同學講,校長話:點解你無乜參加課外活動,只有玩楊琴。你都幾靜喎!成績佢係全級頭五內,最後無收到佢。反而另一個同學考全級廿幾,但朗誦及辯論幾好,無玩任何樂器,放榜BPS 收左。所以唔單只成績要好,課外話動都要好好睇睇。唔好比人感覺死讀書。

Yanamami  同意  發表於 16-3-10 16:42

小朋友學樂器應該係為興趣。

王家爸爸 發表於 16-3-10 16:20
小朋友學樂器應該係為興趣。
興趣係考學校

claudiayumt  現實世界, 不能認同更多   發表於 16-6-16 17:07
siden    發表於 16-3-11 19:17
myfanwy  笑到噴飯  發表於 16-3-10 18:08
王家爸爸  唔好咁現實啦   發表於 16-3-10 17:43

mcl203 發表於 16-3-10 16:46
興趣係考學校
靠樂器入 Band 1A 未必 work。我識兩個都去到差不多演奏級,一個少見樂器,一個大路樂團必備樂器,仲有校內推薦人;兩個都唔收

A-Mum 發表於 16-3-10 17:36
靠樂器入 Band 1A 未必 work。我識兩個都去到差不多演奏級,一個少見樂器,一個大路樂團必備樂器,仲有校內 ...
因為有更多係讀得又玩得嘛……

A-Mum  競爭激烈   發表於 16-3-10 17:42

靠樂器入 Band 1A 未必 work。我識兩個都去到差不多演奏級,一個少見樂器,一個大路樂團必備樂器,仲有校內 ...
真係睇不同學校有不同要求....有D又變成靠成績入 Band 1A 未必 work

因為校隊唔缺人。

A-Mum  指揮薦架陰公   發表於 16-3-10 17:47

王家爸爸  唔好咁現實啦   發表於 1 分鐘前

我唔現實嫁喎....我教我小朋友中學玩到盡佢
唔好浪費6年中學生活....睇住D成績就可以
但....又被評為怪獸父母

王家爸爸    發表於 16-3-11 08:41

回歸原點, 點解唔用最正路最直接既方法: 提升學術能力呢?

就算俾你靠樂器入到B1A名校, 又可唔可以靠樂器入埋U呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 圖書寶寶 的帖子

會唔會學楊琴個學生真系比較靜,面試表現比較遜色呢?

回覆:Mbaby 的帖子

為左升中而學樂器,實在。。。。。。

好多學校都要求全人發展,我覺這是正確,先不談為了上中學或考名校。除了學術,在音樂,運動,又或是辩論,棋類等等,對小朋友都係一個健康成長發展有幫助。當然,如小朋友參與後有抗拒,便應了解情况後,必要時可退出。

hkpapa852 發表於 16-3-10 17:53
回歸原點, 點解唔用最正路最直接既方法: 提升學術能力呢?

就算俾你靠樂器入到B1A名校, 又可唔可以靠樂器入 ...
我估佢都想學術都出眾嘅,不過唔係想就得嘛。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-3-10 17:49
王家爸爸  唔好咁現實啦   發表於 1 分鐘前

******************************************************** ...
有我陪你做怪獸

王家爸爸    發表於 16-3-11 08:42
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:不學樂器對升中有影响嗎

升中最重要成績同操行,唔學樂器未必會影響升中,但如果乜都唔學唔參與就會被感覺係書呆子,就算成績標青,學校都會較喜歡肯參與,均衡發展嘅孩子。

YDLFATHER  AGREE  發表於 16-3-11 23:13

回覆 rachncurtsmom 的帖子

其實當時大家都諗住讀番自己直屬中學,所以佢媽咪認為唔需要參加小學的課外話動,專心讀書。點知讀到小六時想轉軚去其他學校。
‹ 上一主題|下一主題