用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 簽了直資,即放棄派位,若想叩門,需怎辦? ...
go

請教: 簽了直資,即放棄派位,若想叩門,需怎辦?

我在考慮直資offer,但比較prefer其它一兩間官津。因孩子成績不太穩定, 對派位信心一般。若7月去已考"自行"校叩門,應是可以的嗎? 如被收了,要怎辦?要向直資取回student record form嗎?                                    

回覆:請教: 簽了直資,即放棄派位,若想叩門,需怎辦?

我都想知機會有多大,有成功例子嗎?若有信心抽,四月中前到已註冊的直資取回學生記錄表是可以的

我女兒跟樓主情況一樣, 我也想知道, 如果agreed了直資offer, 還可以考"自行"嗎?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:我在考慮直資offer,但比較prefer其它一兩間

原帖由 BCHK 於 16-03-10 發表
我在考慮直資offer,但比較prefer其它一兩間官津。因孩子成績不太穩定, 對派位信心一般。若7月去已考"自行" ...
可以去叩門....
官津校收就去直資攞返張證.

lihung 發表於 16-3-14 08:46
我都想知機會有多大,有成功例子嗎?若有信心抽,四月中前到已註冊的直資取回學生記錄表是可以的

...
就算你去直資學校攞番份學生資料表其實都係有風險, 最好自己再去EDB確認, 否則兩頭唔到岸就大鑊了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-14 12:14
就算你去直資學校攞番份學生資料表其實都係有風險, 最好自己再去EDB確認, 否則兩頭唔到岸就大鑊了!
...
-----

其實直資是否會在4月18日或之前,要將所有學生資料呈上校育局,如果呈上後,是否就冇得改?我指包括叩門!

+3金熱血 貢獻勳章

引用:其實直資是否會在4月18日或之前,要將所有

原帖由 shala 於 16-03-14 發表
其實直資是否會在4月18日或之前,要將所有學生資料呈上校育局,如果呈上後,是否就冇得改?我指包括叩門!

...
叩門唔關事㗎....

引用:其實直資是否會在4月18日或之前,要將所有

原帖由 shala 於 16-03-14 發表

...
7月放榜後,便可立即到心儀的官津叩門。
各間學校的叩門程序不同,最遲六月中至尾,便會在各校網post。有D學校則要打電話去問叩門程序。
總之放榜前要填定表格(有D學校即場才派表,要罰抄),印定portfolio, 擬定叩門路線,想定take offer 的次序,幫小朋友操定面試/筆試。
記住間間學校的叩門程序不相同:有D只在放榜日上午收表,有D只在翌日上午收表,有D只收自行面試過的,有D要面試,有D要筆試。一定要預先計劃,才有勝算。
如學校冇話立即要面試,千萬不要帶住小朋友撲來撲去,太辛苦會影響他們之後面試/筆試的表現。
這幾個月,千萬不要俾小朋友hea過,好好預備畢業試,儲多D才藝/比賽的彈藥。
父母有毅力,才能提升小朋友的潛力。
祝成功。

Chan803, BallBallMaMa, 很清楚明白,謝謝

回覆 BallBallMaMa 的帖子

thanks so much!!

每年重演的故事
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &fromuid=102248

天天天天  多謝分享  發表於 16-3-14 23:55

回覆:請教: 簽了直資,即放棄派位,若想叩門,需怎辦

其實真系好忐忑,心儀果間系津貼,直資又迫到來吾簽就放棄,其實到放榜果日系咪真系甘容易叩到門呢???,

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

+3金熱血 貢獻勳章

引用:其實真系好忐忑,心儀果間系津貼,直資又迫

原帖由 PINK2007 於 16-03-15 發表
其實真系好忐忑,心儀果間系津貼,直資又迫到來吾簽就放棄,其實到放榜果日系咪真系甘容易叩到門呢???:s ...
心儀的是津校.....咁自問機會大唔大?

機會okay的話,咪放手一搏囉....

唔想博,咪先接受直資,放榜後再去叩津校門....

回覆:chan803 的帖子

我女band2中,叩門談何容易???

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

回覆:PINK2007 的帖子

band 2 中就要咗直資先啦……

我都揀接受咗直資先, 叩到門就最好, 叩唔好直資都唔錯.

回覆 PINK2007 的帖子

邊間直資已收呢? 因有些直資係接受叩門的.

引用:Quote:原帖由+shala+於+16-03-14+發表其實

原帖由 BallBallMaMa 於 16-03-14 發表
7月放榜後,便可立即到心儀的官津叩門。
各間學校的叩門程序不同,最遲六月中至尾,便會在各校網post。有D ...
非常有用的資料!