用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問可否再考小一?
go

請問可否再考小一? [複製鏈接]

小朋友係細仔,因為很心儀一間直資,但只有Waiting,
如9月照入讀已有offer的小學,
請問還可以再一次申請心儀直資小一申請嗎? (重讀小一)
還是要重讀K3,才可報考?
謝謝!
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:小朋友係細仔,因為很心儀一間直資,但只有

原帖由 g心批 於 16-03-08 發表
小朋友係細仔,因為很心儀一間直資,但只有Waiting,
如9月照入讀已有offer的小學,
請問還可以再一次申請心 ...
如果係「果間」,有唔少家長會選擇再考小一,同時先升小一,小一下學期三月左右再申請插班。睇下有咩options再決定

Charlotte_mom, 你真好記性
無錯,係[果間]!
即是考2017-18小一時,正在就讀2016-17小一,
但學校仍然會接受申請?
如果可以,我絶對會這樣做

醒目開學勳章 王國長老

引用:Charlotte_mom,+你真好記性無錯,係[果間]!

原帖由 g心批 於 16-03-08 發表
Charlotte_mom, 你真好記性
無錯,係[果間]!
即是考2017-18小一時,正在就讀2016-17小一,
無問題,放心(先祝你今年收call變正選啦)

我對仔女學校有類似case。 朋友想女兒入讀小一, 但第一年唔收, 大抽獎入了頭3志願的津校, 她照讀小一, 然後第二年再報小一(變大女), 即重讀小一。
最後收咗! (不過後來她沒有轉校, 因為女兒已適應讀緊的學校)

Charlotte_mom 發表於 16-3-8 17:10
無問題,放心(先祝你今年收call變正選啦)

十分感謝你的祝福!!!
但願如此

HCbb 發表於 16-3-8 17:14
我對仔女學校有類似case。 朋友想女兒入讀小一, 但第一年唔收, 大抽獎入了頭3志願的津校, 她照讀小一, 然後 ...

做超大女, 又已讀小一,確是一種優勢!
希望我小朋友都有此福份! 如果有,我一定會讓他轉校

回覆:請問可否再考小一?

上年我朋友是在7月先收到樓主心儀果間call waiting,加油!

回覆:請問可否再考小一?

身邊朋友都有三個揸住「果間」比較緊、所以一定仲有機㑹

醒目開學勳章 王國長老

引用:身邊朋友都有三個揸住「果間」比較緊、所以

原帖由 Bmwbobo 於 16-03-08 發表
身邊朋友都有三個揸住「果間」比較緊、所以一定仲有機㑹
哎,真係難為了真正想入的。幾時至肯實施一人一學位呢

hppa    發表於 16-3-10 00:05

引用:Quote:原帖由+Bmwbobo+於+16-03-08+發表身

原帖由 Charlotte_mom 於 16-03-09 發表
哎,真係難為了真正想入的。幾時至肯實施一人一學位呢
唉,深明感受
我都wait 緊一間男校
我知道有D人 揸住兩間男校(非最神嗰間) 左揀有揀,唔知揀到幾時。

hppa    發表於 16-3-10 00:06

回覆 Charlotte_mom 的帖子

would like to ask if one would like to apply P1 again (while just start studying P1), should we apply in the normal batch i.e. Aug-Sep during the first term of P1?  why we have to apply in the second term of P1 in March?  Sorry for so many question as not familiar with the game rules.  thanks in advance.

babysoon 發表於 16-3-9 11:32
唉,深明感受
我都wait 緊一間男校
我知道有D人 揸住兩間男校(非最神嗰間) 左揀有揀,唔知揀到幾時。
有D無聊人真係揀到8月底, 過咗小一適應, 話唔讀過點知邊間好。最激聽過9月上堂呢間上幾日, 果間上幾日, 比較下至放位。

hppa    發表於 16-3-10 00:07

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 would+like+to

原帖由 Bunnygirl 於 16-03-09 發表

would like to ask if one would like to apply P1 again (while just start s ...
These serve different purposes:

apply in the normal batch i.e. Aug-Sep during the first term of P1?

很難避免,每個家長都想選最好的給小朋友,
幸好自己一早選定了

Charlotte mom,
請問考插班小二, 香港大學畢業同學會的永久會員也會有分加嗎?
不好意思,很實際,因為入會都幾貴,
還未決定是否為了考小一/插小二而入會

引用:很難避免,每個家長都想選最好的給小朋友,

原帖由 g心批 於 16-03-09 發表
很難避免,每個家長都想選最好的給小朋友,
幸好自己一早選定了
基金member 與siblings 一樣待遇~ 加分

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Bunnygirl+於+16-03-09+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-03-09 發表
These serve different purposes:

apply in the normal batch i.e. Aug-Sep during the first term of P1? ...
原尋日會回覆食左一半
Normal batch係for重讀小一;3月係for插小二;兩者無衝突,如果唔打算插班就唔需要考插班試

Thanks!!

ihv2kids 發表於 16-3-9 23:57
基金member 與siblings 一樣待遇~ 加分

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題