用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫 ...
樓主: genpub
go

中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫   [複製鏈接]

學校已作簡單交代,待事情更清楚後相信會有更詳細交代。現時我寧可校方將時間花在輔導受害學生身上。

根本係男人都要小心 ... 年中新聞都聽唔少, 有D衰老豆都搞親女啦

可能我睇太多, 而家心理都有問題 ...

但事實, 好多死咸蟲教師專向女中學生下手 ... 卜卜脆, 易食又冇手尾 ...

仲有補習, 教樂器既都為左食女仔 ...

世界太多人渣 ...

回覆 hkpapa852 的帖子

請問教師歸勞工法例管嗎,如果under勞工法例管而已進入起訴程序,可停職最多4星期等法庭判決。我相信investigation時亦應已知會校方。無理據唔停職。我亦相信唔夠証據,絕對不會進行檢控。檢控後佢絕對無可能再返工。咁學校有甚麼原因唔停職,甚至解僱呢。要回復家長,學生信心,就算最終未能定罪,賠代通知金解僱即可。除非學校怕那男教師告去平機會,同一機構的某人亦是這樣在調查中,但未被解僱而現在解僱我。這是我想到的唯一原因。

小Monkey 發表於 16-3-7 23:59
回覆 hkpapa852 的帖子

請問教師歸勞工法例管嗎,如果under勞工法例管而已進入起訴程序,可停職最多4星期 ...
兩件事件本質已經有D唔同, 前一單係"醜聞" (印象中沒有人提告或被告喎!), 呢單係"涉及刑事調查" (有人提告亦有人被告)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:小Monkey 的帖子

學校已經出通告交代左2/3已經將其停職

回覆 MC1128 的帖子

HK's sex offender conviction check for teachers is voluntary
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

pmjleung 發表於 16-3-8 10:43
學校已經出通告交代左2/3已經將其停職

28/2拉人, 4/3上庭個官都質疑學校! 真係2/3停咗職?

penpen 發表於 16-3-8 12:42
28/2拉人, 2/3停職, 4/3上庭個官仲鬧緊學校

不是2月28日拉人.  這點報紙已不正確了!!

dlh525 發表於 16-3-8 12:44
不是2月28日拉人.  這點報紙已不正確了!!

另一份報紙話1/3拉,如果真係2/3停咗職,4/3上庭應該唔會被個官質疑點解仲比佢教喎,講咩得一個工作天,出信真係重要得過校譽同學生嘅安危?

引用:+本帖最後由+penpen+於+16-3-8+12:59+編輯+

原帖由 penpen 於 16-03-08 發表
不是3月3上庭嗎?三月四的報紙應該寫不到當天的事情。

ChiChiPaPa 發表於 16-3-8 13:42
不是3月3上庭嗎?三月四的報紙應該寫不到當天的事情。
4/3出即時新聞,5/3詳細報導,唔係應該係4/3上庭?

引用:Quote:ChiChiPaPa+發表於+16-3-8+13:42+不

原帖由 penpen 於 16-03-08 發表
4/3出即時新聞,5/3詳細報導,唔係應該係4/3上庭?
咁。究竟3月2日,3月3日和3月4日有無返工?

引用:Quote:原帖由+penpen+於+16-03-08+發表4/3

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-03-08 發表
沒有

1/3 已被拉, 學校2/3已將其停職, 並以掛號信的形式送出, 但因涉案老師1/3已被拘留直至4/3提堂, 其間未能與學校接觸, 因此不知道自己已被停職.

這是我所了解的.

ChiChiPaPa 發表於 16-3-8 14:16

1/3拉人之後扣留就返唔到工,28/2家長揭發事件通知學校同報警,仲有29/2

根據所得資料, 學校於29日黃昏收到警方通知, 並要求學校保持緘默, 以便搜集證據.

我也有一個囡囡, 可以想象到如果發生在自己囡囡身上, 我一定會失控.  其實在這件事上, 我的留言就到此為此吧.  希望受害人及其家人能盡快過回正常生活.

回覆:happybibi 的帖子

其實大家講完又無結論,如果在大家都不知道情況下又有甚麼作用呢?

happybibi 發表於 16-3-8 15:26
根據所得資料, 學校於29日黃昏收到警方通知, 並要求學校保持緘默, 以便搜集證據.

我也有一個囡囡, 可以想 ...

如果係咁,個官會冇資料就去質疑學校唔即時停職? 學校又要解釋得一個工作天? 我朋友果個囡就係喺果度讀緊,佢非常不滿,但係因為個囡讀緊所以忍住唔唔正面同學校交涉! 唔問唔提繼續逃避問題生活落去? 受害者係全間學校!

happybibi 發表於 16-3-8 15:26

我也有一個囡囡, 可以想 ...

真的希望受害人及其家人能盡快過回正常生活
.

如果你朋友好唔滿, 其實可以向學校反映, 甚麼要忍呢?我不時都向學校反應不滿, 有事實反映就要講, 講完唔做是另外一件事
‹ 上一主題|下一主題