用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫 ...
樓主: genpub
go

中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫   [複製鏈接]

引用:即係假設性,若果個女仔有日同屋企人鬧交/

原帖由 silvia_ng 於 16-03-07 發表
即係假設性,若果個女仔有日同屋企人鬧交/冷戰(你知啦,青春期少男少女實會有啲), 揾個以為信得過既老師傾 ...
有心人 "裝" 冇心人,成年人嘅機心,咁多學生大包圍,真係大把目標有得揀吓

引用:即係假設性,若果個女仔有日同屋企人鬧交/

原帖由 silvia_ng 於 16-03-07 發表
即係假設性,若果個女仔有日同屋企人鬧交/冷戰(你知啦,青春期少男少女實會有啲), 揾個以為信得過既老師傾 ...
其實最容易獲得孩子們信任的係同學和朋友,而不是老師。妳的故事換上同學和朋友發生的機會更大。如果係老師,之前應該和孩子建立了朋友的關係,才容易得手。

在新的直資,老師都是較年輕,和學生沒有代溝,係學生的好朋友。他們的關懷,以及和孩子的朋友關係,通常為孩子的學習和成長提供良好的指導和助力。希望這次事件只是一次單一不幸的事件。

雖然只是個別事件, 但同一辦學團體半年內有兩間中學出現類似既問題(風化案), 個人認為需要對呢個辦學團體旗下既學校更加關注..... 坦白講, 如無必要, 避得就避了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ChiChiPaPa 發表於 16-3-7 08:18
其實最容易獲得孩子們信任的係同學和朋友,而不是老師。妳的故事換上同學和朋友發生的機會更大。如果係老師, ...

車....同齡朋友冇財政SUPPORT, 咁老師仲可以多加物質引誘呢! 再者, 同屋企人嘈交後, 會有投射對年長男性產生依賴信任。(可睇下呢D例子︰http://www.uuuwell.com/article-796775-1.html) 唔好成日話係單一事件,呢D野, 真係一個都厭多! 而家係保良局出兩個咁既"老師", 但局方一直冇正面回應, 即係點?! 直資老師可能簽約,約滿後不獲續約都唔定。但另一個仲係放緊病假咋, 厚顏到呢!!!!

有得選的話, 卑我一定避開保良局學校, 同埋我會多同仔女做思想教育.
我以前小學體育老師都係出名咸濕佬

回覆:hkpapa852 的帖子

同意,反映了機構與校方危機處理,風險管理不足!

回覆 silvia_ng 的帖子

調查期間立即停職!

如果罪名成立,應該撤銷教師注册。

除了學校,有些工作都接觸未成年小朋友,例如補習 ..... 都要看看如何處理。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-3-7 13:50

調查期間立即停職!
教育局係呢方面的透明度好低

ANChan59    發表於 16-3-7 14:01

ANChan59 發表於 16-3-7 13:50

調查期間立即停職!
是否學校制度太僵化了?

如果係私人機構, 任何員工一旦涉及刑事, 不管定罪與否, 停職是公司基本都會做的吧!

點解教協今次又唔出吓聲呢? 唔通除咗保障教協會員外, 其它嘢教協就可以置之不理?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-7 14:42
是否學校制度太僵化了?

如果係私人機構, 任何員工一旦涉及刑事, 不管定罪與否, 停職是公司基本都會做的吧! ...
教協,教聯都冇表態!

令人失望。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-3-7 14:45
教協,教聯都冇表態!

令人失望。
兩次風化案都唔見佢地出聲, 所以呢D團體, 其實咪又係只考慮自身利益, 要佢地維持"正義"? 嘥氣...... 同工X會, 民X聯, 都只係一丘之貉

回覆:hkpapa852 的帖子

學校點都要向在學學生家長交代一下啩,閃閃縮縮仲衰啦

hkpapa852 發表於 16-3-7 14:48
兩次風化案都唔見佢地出聲, 所以呢D團體, 其實咪又係只考慮自身利益, 要佢地維持"正義"? 嘥氣...... 同工X ...
牌頭雖然有專業兩個字,但沒有按其他專業團體一樣,如果犯了刑事案件,會作紀律聆訉,然後決定停牌,甚至釘牌。

通天之後,好難在行內立足!

其實報紙上的說法是否全部事實?  大家已一面倒認為學校不交代, 處理不當!!  此次事件是刑事, 警方仍在調查授證, 這時學校是否可以說太多呢?  這個我都不肯定.  我亦不知另一保良局事件是否有警方介入定純粹東窗事發.  只希望大家可以客觀一點.   我諗冇學校想有這些事情發生的.    作為家長都認為學校是需要給予我們一個交代的. 但希望學校可先處理好教學上的安排及學生情緒等等.   

dlh525 發表於 16-3-7 15:39
其實報紙上的說法是否全部事實?  大家已一面倒認為學校不交代, 處理不當!!  此次事件是刑事, 警方仍在調查 ...
多份報章都一同報導教師尚未停職, 我諗除非個位人兄非常乞人憎攪到所有報章要一齊整佢, 否則呢個我相信係事實吧!

有職員涉及刑事調查而沒有作特別安排, 推說因時間不足, 學校真得沒有問題? 問題係其它人認知不正確既誤會嗎?

好多專業, 如警察, 一有問題都要先停職, 教育界又有何特別?
學校做法, 大家心中有數

hkpapa852 發表於 16-3-7 15:55
多份報章都一同報導教師尚未停職, 我諗除非個位人兄非常乞人憎攪到所有報章要一齊整佢, 否則呢個我相信係事 ...

不好意思!!  我不是想爭論或爭贏什麼.  只是希望大家可以客觀評論.  你說得是學校反應真的不夠快, 我亦不清楚你所說的特別安排是否指學校可以單方面停職.   而且我真的沒有看齊這麼多份報紙, 只是看了兩份報導.     

回覆:中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫

我相信學校都不會逃避既.
可能是對受害學生

回覆:中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫

我相信學校都不會逃避既. 可能是對受害學生所受既傷害減至最低.
亦要對新舊家長作出一個適當既交代.這麼大事件,比少少時間學校處理。

引用:+本帖最後由+ANChan59+於+16-3-7+14:49+編

原帖由 ANChan59 於 16-03-07 發表

都有個性罪行定罪紀錄查核,相關行業應該都會check

‹ 上一主題|下一主題