用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫 ...
樓主: genpub
go

中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+dlh525+於+16-03-05+發表確實

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-03-05 發表
我估學校的回應對象都只是家長,而不是公眾。對於星期五,六的新聞,一般學校最快都只可以星期一作出回應。

...
不是因為是此校家長才想為學校開脱。但我覺得係唔可以抺殺學校及其他老師的努力, 而且學校星期四水運會,星期五全校放假,我都估學校最快會下星期才會有解釋。

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+16-03-05+發表

原帖由 dlh525 於 16-03-05 發表
不是因為是此校家長才想為學校開脱。但我覺得係唔可以抺殺學校及其他老師的努力, 而且學校星期四水運會,星 ...
不過話分兩頭,事件只是個別老師操守問題,呢個衰人走佐,學校以後會更嚴,更重視呢方面既漏洞,避免有同一類既事件再發生,也算壞事變好事吧!

引用:呢間校長應該就快退休,我睇校網教師名單都

原帖由 silvia_ng 於 16-03-05 發表
呢間校長應該就快退休,我睇校網教師名單都寫定新校長名了。保良局手法真係好有問題,上次果件都冇交代過, ...
其實保良局的創立原意是什麼?

當年創辦人,死了都激到彈起!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hidychow 發表於 16-3-5 15:34
不過話分兩頭,事件只是個別老師操守問題,呢個衰人走佐,學校以後會更嚴,更重視呢方面既漏洞,避免有同一 ...
最慘保良局唔係第—次了……似乎未知錯亦未能改~

若保良局再唔正視問題所在,最驚係之後又發生多一間保良局

引用:Quote:hidychow+發表於+16-3-5+15:34+不過

原帖由 Yanamami 於 16-03-05 發表
最慘保良局唔係第—次了……似乎未知錯亦未能改~
旺角咁大件事都不用研究,只要拉晒D犯罪份子就得。今時今日的管治思維不到你不服。

回覆:中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫

甚麼星期四水運會星期五放假,家長已經報警及知會學校,星期二警察已經拉咗人,學校居然唔係第一時間停佢職,真箇係不知所謂,是否要等佢查完審完要去坐時至決定吧

引用:甚麼星期四水運會星期五放假,家長已經報警

原帖由 Rattie 於 16-03-05 發表
甚麼星期四水運會星期五放假,家長已經報警及知會學校,星期二警察已經拉咗人,學校居然唔係第一時間停佢職 ...
有這個可能。不過,亦有可能等當事人出現,給他一個最後解說機會,然後給他一個大信封,因停職都不能完全唔出糧,不給強積金。

我一直有留呢間直資,不過亞女明年才升中一。
其實對學校或多或少會有D影響,不過,我認為只是個別老師情況而已。

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+16-03-05+發表甚麼

有這個可能。不過,亦有可能等當事人出現,給他一個最後解說機會,然後給他一個大信封,因停職都不能完全唔出糧 ...
停佢職唔等於冇糧出,冇話要即時炒佢魷,查完佢係清白可以復職。但學校應以即時保障學生為首要。
佢自己唔辭職, 可能好似另一單咁調佢去第二間任教,真係人都癲。

回覆:morningsun 的帖子

我地又不是警方又不是校方。報紙上的說法又是否全部正確根本冇人可以肯定。作為家長聽到第一下係有擔心, 但同小朋友傾談后知道佢思路清晰明白, 此刻認為最緊要是要引導小朋友有正確道德觀念及看校方如何交待事件。

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+16-03-05+發表

原帖由 Rattie 於 16-03-05 發表
停佢職唔等於冇糧出,冇話要即時炒佢魷,查完佢係清白可以復職。但學校應以即時保障學生為首要。
佢自己唔 ...

點解老師唔炒得,只能停職或調職。普通商業機構有事就即炒,可况保護學童最佳的方法,就係完全終止他老師的身份。

畜牲一心專呃細路女真係好賤

熱血勳章

引用:+本帖最後由+ChiChiPaPa+於+16-3-5+19:25+

當然炒得,而且應該追究佢操守問題,要佢賠償顧主潛在法律責任。

引用:畜牲一心專呃細路女真係好賤

原帖由 greetings 於 16-03-05 發表
畜牲一心專呃細路女真係好賤
如果佢攪師生戀,專一、等畢業結婚或者還可以。依家佢直頭扼d女生,存心。這個是什麼人?好衰格。真系枉為師表

回覆 lui 的帖子

依D畜牲都唔知食左幾多個女仔啦 ... 真係冇陰公 ... 不過我覺得依D情況只係冰山一角, 根本要呃細路女容咩易! 依個世界, 大把衰人, 有D教中學根本係有目的既 ... 各位家有幼女自己要好好教育

引用:回覆+lui+的帖子 依D畜牲都唔知食左幾多個

原帖由 greetings 於 16-03-05 發表
回覆 lui 的帖子

依D畜牲都唔知食左幾多個女仔啦 ... 真係冇陰公 ... 不過我覺得依D情況只係冰山一角, 根 ...
唉,我有代入角色,如果我女衰左系老師手上,我會點?真系好可怕

引用:Quote:原帖由+greetings+於+16-03-05+發表

原帖由 lui 於 16-03-05 發表
唉,我有代入角色,如果我女衰左系老師手上,我會點?真系好可怕
我會報警,轉校和檢討自己係咪有問題,不懂關心子女,令他們有事也不主動和父母相量。

lui 發表於 16-3-5 23:35
如果女童细至幼稚園开始已教佢要保護自己、尊重自己及別人身体、同屋企一向有溝通、有留意佢举动情緒变化……我諗發生既机会可減至最低?

小之爸 發表於 16-3-5 10:47
上次師生戀事件保良局管理層一直龜縮至今。事件涉及有教師濫用師生關係以謀取個人利益,是一個專業失德的行 ...
保良局
上次莊單野就算上東張西望同D報紙都係
一日玩完
保良局無影無跟進
不了了之

今次估計都係無回應架啦
要問就問佢地
保良局乙末年(2015/16年)顧問局 主席 劉江華局長不過以佢為人 都一樣係龜縮

‹ 上一主題|下一主題