用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇 ...
樓主: iwon888
go

痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇搞錯?? [複製鏈接]

afternoontea372 發表於 16-3-15 17:48
減時間唔緊要,校方將試題相應調整便是,校長在家長會中說過會這樣做,可是小朋友回來說老師話唔會减題目。 ...

咁家長會應該做番d事情去問校長點解.....咁到底點解又無端端要減時間??
校長出爾反爾, 為何家長會在Term 1考試后没有跟進事件??? 任由事情繼續下去.....

引用:Quote:Wistaria+發表於+16-3-15+13:23+我是

原帖由 afternoontea372 於 16-03-15 發表
家長嘅不滿前面已經有提及,作為高年班學生家長,學生「被降band」當然有微言,乃人之常情。 ...
感謝你們的清楚解答,明白兼理解你們感受。現在如果我是你們,我想我也會憤怒。

引用:班數學精英响Term+1已成績大跌,數名精英哭

原帖由 afternoontea372 於 16-03-14 發表
班數學精英响Term 1已成績大跌,數名精英哭了又哭,情何以堪呀!
好慘

回覆:Wistaria 的帖子

引用:+

原帖由 Wistaria 於 16-03-15 發表
上面個圖案是按錯

完全無諗過有呢D招....好慘

引用:痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要

原帖由 iwon888 於 16-03-03 發表
痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇搞錯??
好多同學都叫救命做唔切, 呈分試衰咗對大家都 ...
我都有同感!

回覆:痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇搞錯

如果學校真係有咁嘅用意,好失望,點解一間學校要搞到似一間商業機構咁。

醒目開學勳章 王國長老

iwon888 發表於 16-3-10 13:09
第2d學校數學係要來拉高平均分, 但呢間就偏偏俾數學拖低哂d平均分.....

學校d老 ...
建議樓主了解下BANDING點計, 你個認知錯晒
好驚訝你女女已經小6都未攪清楚, 學校無升中講座嗎?

一間學校有幾多BAND 123, 係由之前師姐考PRE S1, 同全港成績比較黎決定, 可以話, 學生未呈分, 已由師姐決定果屇有幾多BAND 123
所以如果師姐有料, PRE S1考得好, (假設!)學校有50%B1生, 就算3次呈分試全體學生中英數都肥佬, 一樣係按成績排高低, 最TOP果50%係B1
只係成績表拎出去見人時, 肉酸D啫.....(自行會好蝕)

萬一升中放榜唔理想...
張成績表去扣門重蝕底.....
‹ 上一主題|下一主題