用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇 ...
go

痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇搞錯?? [複製鏈接]

痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇搞錯??
好多同學都叫救命做唔切, 呈分試衰咗對大家都冇好處.....
叫d老師自己做–次都未必得啦~
考完試即刻又要應付中學面試, 小朋友受嘅壓力可想而知...
平時老師已經教得慢, 臨考試前重教緊考試範圍.....
到底學校搞邊科?????
唉........呢兩年d老師教學態度真係每况愈下....

4    0    0    0

係...做唔切...

11版加埋超過40條數, 除了畫棒形圖和圓形外, 其它每條都要計....
考試時間得50分鐘, 平均分零鐘要計一條.....
請問出卷嘅老師有冇腦??? 有冇可能做到...
唔怪之得呢2年連精英班數學成績都每况愈下....
有d老師出咗名教得慢....但係重每年留係度繼續教
叫佢自己試做–次睇下可否做得哂先啦.....

聽講話數學全級都考得唔好! 真係好唔明出到咁難,出面D中學知你考到咁深咩?睇見張成績表都唔想收喇 數學叻 考得好的學生都唔係老師教得好教得叻,只係家長比錢去學數操番黎 出到咁溫左書都考唔到好成績,真係好灰心,仲要聽老師D說話,家陣D老師唔會諗下學生都有壓力,心理,

第2d學校數學係要來拉高平均分, 但呢間就偏偏俾數學拖低哂d平均分.....

學校d老師根本唔會關心學生的成績, 求其教完就算.......出咁多條題目重要減了時間, 分零鐘要計一條,根本無可能完成份卷......咁攪法只會拖低全校學生banding, 隨時本來band 1成績跌落去 band 2.....人地只會睇result, 唔會知你份卷出成咁.....今次呈分試俾學校累死了

現在成績和老師教學態度每況愈下,相比李校長年代差天拱地....

班數學精英响Term 1已成績大跌,數名精英哭了又哭,情何以堪呀!

iwon888 發表於 16-3-10 13:09
第2d學校數學係要來拉高平均分, 但呢間就偏偏俾數學拖低哂d平均分.....

學校d老 ...

去年十月二十日己發貼批評但估唔到學校做得咁絕你如果十二月十二日有去P.6家長日聽簡介你就明白學校點解咁做。唔好怪校長,因為校長上面仲有揸拂人,睇吓李校長怱怱離職,你就知有問題,我們又可以點做?

回覆:痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇搞錯

方校長匆匆離職?

今日老師淨係講咗2句, 大部份同學計得慢和全级好多人唔及格......

點解學校要咁樣做, 整死班學生有咩好處???
今次升中派位肯定大倒退.....
方校長匆匆離職又咩一回事?

sorry,李校長怱怱離職才對!

iwon888 發表於 16-3-14 20:55
今日老師淨係講咗2句, 大部份同學計得慢和全级好多人唔及格......

點解學校要咁樣做, 整死班學生有咩好處? ...

有冇去P.6家長日聽簡介,你就明白學校點解咁做

回覆:痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇搞錯

我是初小家長,小朋友都讀得開心,可能仍在蜜月期,没有太多壓力。但都好想知點解?因為遲早也升上高小,我都想知道高小家長對學校的睇法。有個心理準備都好

tavia_yy  阿女小五pick up到,讀得非常開心,無大問題。  發表於 16-3-15 14:59

回覆 afternoontea372 的帖子

我有去P.6簡介會下半部,我又好似唔覺有講!其實係點解要咁做?有咩用心?想留番多D自己小學學生過中學部??如果係唔需要出到份卷咁!跌晒banding!有心想番隔離都唔得! 真係好灰,有溫習狂操練習都考得唔好,我都唔敢話個小朋友,努力溫,成績就咁,佢自己都好唔開心,根本出得太多唔夠時間做累事!

1. 以往老師建議小朋友往外闖、並說隔離不一定對佢好。但今年對往外闖一事隻字不提,而且話隔離都係一個選擇。
2. 往年家長會提供派往各知名中學的學生在嘉小的最低名次,作為選校的參考。今年校方拒絕提供這方面的資料,但特別强調隔離嘉書的入U率。

校方有何用意,自己諗吓啦。

Wistaria 發表於 16-3-15 13:23
我是初小家長,小朋友都讀得開心,可能仍在蜜月期,没有太多壓力。但都好想知點解?因為遲早也升上高小,我 ...

家長嘅不滿前面已經有提及作為高年班學生家長學生被降band當然有微言乃人之常情

簡介會冇講點解減時間,淨係講宗教以後唔開書....
考卷和時間唔係教育局有規管咩??? 咁第2間小學時間多d和考小d咪好着數??
係...今年校方拒絕提供過往考入各知名中學的資料...
即係想迫多dband1生去報隔離?? 出到整死你地d成績呢招真係夠毒.....

照咁睇往年確係最top班學生全部走哂.....隔離留位俾嘉小就迫住收埋班蘿底橙~
所以今年夾埋整死班學生,數學主科失手名校都好難入到.....

今日去閱卷50分鐘, 考卷11版連埋畫圖+文字题總共45题
文字题重要答到水蛇春咁長,你地話有冇可能完成份卷
根本無可能分零鐘做到一條......個數學老師教到考試前一周都未教完書,從來冇教過和操練學生點樣可以計快d條數......
重唔係大整蠱???

減時間唔緊要,校方將試題相應調整便是,校長在家長會中說過會這樣做,可是小朋友回來說老師話唔會减題目。校方點解咁做,我就唔敢胡亂猜測,但結果相信係學生會受到傷害。

iwon888 發表於 16-3-15 17:26
照咁睇往年確係最top班學生全部走哂.....隔離留位俾嘉小就迫住收埋班蘿底橙~
所以今年夾埋整死班學生,數學 ...

一直以來,嘉小前二、三十名都唔會過隔離,再加上近年出生率下降,好多英中都要收band 2學生,唔出奇招點收生。
‹ 上一主題|下一主題