用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求意見,實在吾知點算好?!
go

求意見,實在吾知點算好?! [複製鏈接]

阿女而家係美孚讀緊PN,黎緊4月我地會搬去將軍澳,而阿女讀緊間幼稚園offer左佢去佢地位於藍田既campus繼續讀埋下學期既4-6月去。但問題係,阿女K1已經係將軍澳考到其他學校,而我地都同左而家間學校講阿女吾會係佢地到讀K1,所以係456呢3個月裡面,我地應該比阿女去藍田campus繼續讀書 (但只係讀得三個月,8月會返新學校的K1),定係留係屋企?

其實我吾想+擔心阿女短時間之內未必適應到兩間學校,但搬屋係must,將軍澳間幼稚園目前PN又無位,可以點?

註: 屋企仲有一個一歲既細佬,平時只有姐姐一個照顧佢地兩姐弟,所以返學一定要有校車。而我亦吾會求姐姐一個帶兩個去呢度個度,如果要坐車至可以去到,就更加NO,新屋企樓下亦無playgroup可以比阿女返。
   0    0    0    0

引用:阿女而家係美孚讀緊PN,黎緊4月我地會搬去

原帖由 Phoebeleung713 於 16-02-25 發表
阿女而家係美孚讀緊PN,黎緊4月我地會搬去將軍澳,而阿女讀緊間幼稚園offer左佢去佢地位於藍田既campus繼續 ...
唔讀等K1

TKO去LT THINK 學費加校車都唔平,在屋苑附近上下playgroup算啦。

回覆:SKB 的帖子

就係附近冇pg...

回覆:求意見,實在吾知點算好?!

得三個月,不如唔讀等k1

簽名被屏蔽

唔讀等K1 X 2

如果照顧到, 唔讀都得啦! 又已經考咗新學校. 多D落樓下玩吓仲好, 返學又易病.

唔讀等K1 X 3

K1再讀過

我會番,因為對著工人,會悶死。

我會俾佢返, 係屋企真係好悶

我當年大女讀緊PN, 之後有另一區K1收左, 因為要搬屋,學期未完就要搬走....都唯有停學..反正PN都係學自理多。
好多人冇返PN直接讀K都冇問題....所以我都由得佢﹗當俾佢放長D暑假........因為之後都冇咩機會﹗

如果姐姐可以同時照顧到兩個, 就讀唔讀都得~
不過一個姐姐要長時間睇住兩個咁細的, 係會幾辛苦的!

回覆 Phoebeleung713 的帖子

我會唔讀PN,等入K1。可以慳錢,又唔使小朋友適應新校完又再適應新校。

有無校車將軍澳去美孚? 無校車嘅話, 咪由得小朋友留返屋企囉, 唔讀幾個月PN應該唔會追唔上K1嘅, 好多人唔讀PN, 又或者QUIT咗下學期都係咁啦.
‹ 上一主題|下一主題