用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如何栽培音樂天份?
go

如何栽培音樂天份? [複製鏈接]

阿仔熱愛音樂 好有天份同興趣
3歲上過tomlee music wonderland 4歲學琴 6歲學流行鼓 期間自學小結他
喺學校牧童笛考試滿分 又入左學校管弦樂團打軍鼓等敲撃樂
我可以點樣栽培下佢 等佢發展所長呢?

1    0    0    0

可考慮報考演藝學院
for every one criticism, three positives must be given.

另外,「發展所長」即是怎樣呢?

或者用種花來做比喻,要花長得好,就要給它最適合的環境 如陽光,水,泥土
有些花喜歡全日照,有些却喜歡有蔭; 有些需要很多水,有些却受不了; 有些需要肥沃土地,有些却反在沙石中長得最好

最大挑戰是找到最適合孩子成長的環境
for every one criticism, three positives must be given.

引用:其實營造音樂氣氛好緊要,你留意下個個外國

原帖由 musiclei 於 16-02-26 發表
其實營造音樂氣氛好緊要,你留意下個個外國人玩音樂都好享受,好開心,佢地D小朋友係主動學音樂。父母可以 ...
好多謝你嘅分享 我地屋企嘅音樂氣氛都唔錯架!我駝住阿仔時都仲學緊琴 考琴 所以日日練琴 聽古典音樂
佢細個時我都成日彈琴俾佢聽 又邊玩邊聽音樂 佢識趴已經會自己去開我部cD屋聽音樂跳舞的了
依家我都久不久會練琴 會教佢睇譜數拍子陪佢練鼓 亦會帶佢去聽音樂會 睇音樂劇
因為有我陪佢支持佢 所以佢都好享受好開心好鍾意音樂

分享一段片俾大家睇下 你地都會feel到佢有幾enjoy 係一年幾前 學左一年多啲嘅成果

http://youtu.be/UGV-RoGn0Ws

‹ 上一主題|下一主題