用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 nominations right.. 有比嗎?
樓主: my_lau_wong
go

nominations right.. 有比嗎?   [複製鏈接]

引用:Anyone+know+how+much+for+the+tuition+fee

原帖由 my_lau_wong 於 16-03-20 發表
Anyone know how much for the tuition fee every month or yearly after stop subsidised by the governme ...
年前同政府傾subvention新聞有報導過,每年唔記得左幾多億,除開一個人頭不多於20000(每年),此金多額跟現在ESF和RCHK之學費差距相約。但如果我係CEO,我實加多D,non-refundable levy又收多D。當然,政府批唔批又另一回事。

回覆 my_lau_wong 的帖子

我女那時是local Year 1,所以是排插班的國際Year 2。因只想上ESF其中一間小學,所以NR的申請表只選了一個選項(而不是三個)。那時候沒有位,所以連50K也無收,只是給了一封確認申請NR時間的信。
最後排入是普通N無人士的隊,NR到那時其實都沒有消息。不過細佬先于家姐拿到了ESF幼稚園的offer,但家姐面試時細佬還沒有入學。

引用:回覆+my_lau_wong+的帖子 我女那時是local

原帖由 koala_xin 於 16-03-21 發表

我女那時是local Year 1,所以是排插班的國際Year 2。因只想上ESF其中一間小學, ...
似乎NR對插班不大幫助,都係睇有冇位再call人。

引用:回覆+my_lau_wong+的帖子 我女那時是local

原帖由 koala_xin 於 16-03-21 發表

我女那時是local Year 1,所以是排插班的國際Year 2。因只想上ESF其中一間小學, ...
Ok... 而家兩個小朋友都讀緊ESF 嗎?

引用:+本帖最後由+aidan08+於+16-3-13+16:44+編

原帖由 aidan08 於 16-03-13 發表

身邊有兩個cases,一個有買NR,一個無買,兩個都有interview ...
絶對同意。

回覆:nominations right.. 有比嗎?

講開唔同case, 身邊朋友都有唔同嘅例子。

三年前有個朋友個仔考過RC, 好彩有得in, 但on waiting list,最後去左band 1傳統學校. 佢當時返上午一間傳統出名幼稚園,下午一間國際。

前兩年有朋友個女考DC, 俾咗NR, 有offer, 讀緊。

舊年有個朋友個仔都算曳,esf kinder, 結果RC第一round 就reject. Esf第一round收左。

今年有兩個朋友個女考RC, 冇報ESF, 結果第一round reject 左. 原因同樣話佢哋兩個未develop 好. IS kinder (not esf)

除以上嘅case之外,我身邊嘅朋友(在有得in嘅情況下)通常就係ESF 同RC兩邊都有offer, 或兩邊都on waiting list, 一啲就只有ESF但RC wait list/reject. 而RC有offer但esf reject既就冇。

唔知係咁啱定點,我哋覺得RC比ESF 揀人嘅條件係多一點。但兩者嘅收生要求及方向大致相同,而且絕對好同意樓上JM所講ESF 同PIS嘅收生條件同其他嘅係有佢自己一套,而且真係好有人情味。確實有朋友嘅子女需有兄弟姊妹權,但第一round收唔到,真係驚足幾個月,最終都比左三次interview, 最後都收番,安樂哂。

回覆:misskwokwok 的帖子

想請教如果ESF/RC year 1 in 完有wait list offer, 仲要等幾多年先能入學呢?

引用:講開唔同case,+身邊朋友都有唔同嘅例子。

原帖由 misskwokwok 於 16-03-22 發表
講開唔同case, 身邊朋友都有唔同嘅例子。

三年前有個朋友個仔考過RC, 好彩有得in, 但on waiting list,最後 ...
我身邊都有好幾個RC同ESF都reject,也有例子RC收咗,但esf就需要second interview

照計人數 ESF + PIS 小學學位係多過去 ESF kindy 學生人數。
如果完全 no screening ,的確人人有位。
我識好多 "一舊飯" 或 "好曳" 都有 offer。
其實四五歲人仔,interview 話就話有點要求,但都要看運氣。
唔好話 ESF/PIS,就算 local 名校,都冇可能 screen 到最想要的小朋友。
唔好 analyse 太多,令自己或小朋友壓力太大。

引用:Quote:原帖由+misskwokwok+於+16-03-22+發

原帖由 luckyveronique 於 16-03-22 發表
我身邊都有好幾個RC同ESF都reject,也有例子RC收咗,但esf就需要second interview

...
Haha, 相信只是咁啱我週邊朋友的情況。應該兩者的情況是差不多。

引用:回覆+my_lau_wong+的帖子 We+got+an+offer

原帖由 newview 於 16-02-24 發表

We got an offer from another school before the interview so we wrote and as ...
may I clarify your case?
you bought NR and paid $50000.
you passed RC interview and received offer.
but finally you didn't take RC offer so the $50000 forfeited.
Then did you need to pay the remaining $350000? thanks

引用:回覆+c200+的帖子 買咗NR,pass咗interview

原帖由 H.H 於 16-02-25 發表
回覆 c200 的帖子

買咗NR,pass咗interview,唔夠位跌入waiting list,想取消,退款都唔得哦 ...
請問你指吾退得款系$50000?
定系$400000?
因為你pass左而waiting即等如未有位(no offer)所以個remaining $350000應該吾使比住架?
不過以家網站寫個$50000已經系non refundable

引用:回覆+dbchu+的帖子 吾係,收左5萬,有得in

原帖由 Jane1983 於 16-02-25 發表
回覆 dbchu 的帖子

吾係,收左5萬,有得interview,之後收你,你吾讀,就只係損失5萬。
same rule in RC? because they are talking ESF

引用:回覆+my_lau_wong+的帖子 我們有申請RC+&+

原帖由 KE03111 於 16-02-29 發表

我們有申請RC & BHS (16-17 year 1), 兩間也沒有買NR; RC 沒有機會interview 只 ...
請問你小孩也是esf kinder 的嗎?

引用:+本帖最後由+aidan08+於+16-3-18+12:32+編

原帖由 aidan08 於 16-03-18 發表
ISF note 買左都吾收? 真系少聽? 佢報foubdation or year 1?

引用:Quote:aidan08+發表於+16-3-18+12:31+JM所

原帖由 oooray 於 16-03-18 發表
本地和國際學校係截然不同的模式;學校對學生的要求亦盡不同;能同時滿足2邊要求的K2學生;或者我見識少; ...
想請教ESF or RC Y1 interview 大概點考?小組玩遊戲?系咪傳聞話講了一個中文字即out?

引用:+本帖最後由+aidan08+於+16-3-19+00:38+編

原帖由 aidan08 於 16-03-19 發表
想請教你那文靜的小女孩所謂社交有問題是否她不聽指令?
因為我吾知ESF考咩(我指y1), 所以會不會她雖然明白老師所講不過吾照做?
又或是面試中老師系咪要小朋友有點創意?
又或系咪要主要d?
又或系咪佢成日都吾笑?

引用:Quote:原帖由+oooray+於+16-03-18+發表本地

原帖由 ericwong520 於 16-03-25 發表
想請教ESF or RC Y1 interview 大概點考?小組玩遊戲?系咪傳聞話講了一個中文字即out?

...
year 1 interview 大同小異,一班人玩下,老師又同你傾下。至於傳聞嘅野,有不同版本無法證實,即使有人interview講一句中文同時比人out左有冇直接关係?天知。但正常面試過程冇機會冇需要講中文,而自己彈句出黎,代表什麼?被out是必然吧。

ericwong520 發表於 16-3-25 12:37
ISF note 買左都吾收? 真系少聽? 佢報foubdation or year 1?
其實我唔知咁嘅情況係咪好罕有,因為當年我去聽講座個主講嘅人(唔記得係咪校長) 都話咁嘅case係會發生and發生過。而兩年後我朋友就正正係咁嘅case。佢應該係報foundation。

ericwong520 發表於 16-3-25 12:49
想請教你那文靜的小女孩所謂社交有問題是否她不聽指令?
因為我吾知ESF考咩(我指y1), 所以會不會她雖然明 ...
個女仔係同一般小朋友好唔同,我從來無見過佢同其他小朋友玩,好自我,even湊佢的工人、好close的屋企人佢都唔太多交流,眼神在四歲前都唔太望人,好似活喺自己個世界,佢亦唔會理其他人做緊嘜,唔會跟大隊。四歲後我唔太多見到佢,所以唔知有無改善。聽佢媽咪講佢喺幼稚園都唔會跟指令,我行我素。但佢智力應無問題,學術上嘅嘢無咩落後於其他小朋友。
佢面試時的情況我唔知道,只係睇到平時佢係點。
我仔面試時我唔覺佢哋好要求小朋友要有創意。
好多小朋友唔太鍾意笑in esf都無咩問題,所以我唔認為係因為佢唔笑所以唔收佢。

‹ 上一主題|下一主題