用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 nominations right.. 有比嗎?
樓主: my_lau_wong
go

nominations right.. 有比嗎?   [複製鏈接]

oooray 發表於 16-3-16 18:42
純粹討論,無惡意。我感到奇異,不在於有校友priority,又買NR(呢個宇宙唔少人以為買2份住院保險入一次廠可 ...

JM所言甚是。你的想法,正是本人的想法,我揀得國際學校,就係鍾意佢教學模式。但係,jm雖知道呢個世界有好多唔同嘅人有唔同嘅諗法,而我朋友嗰套諗法,正正係現今好多香港家長的思維,家長們當然唔會講自己係咁諗,但所做嘅事係完全反映。

嗰種諗法,其實好基於'面子'問題。好多香港家長,首選名校或聽落較好的國際學校,其他學校根本唔係佢哋選擇範圍。考唔到本地名校,就轉戰國際學校,反之亦然,人事金錢在所不息。

我眼見唔知幾多家長,考唔到本地名校咪諗國際學校,考唔到國際學校咪諗點入名校。根本無認真考慮過邊種教育方式啱自己個小朋友,最緊要間學校唔好講出嚟失禮。我咁講,可能好多人唔認,但來來回回係咁本地名校同國際兩邊考的人確實好多,嗰D人如果唔係咁嘅心態,又可以點解釋呢?

至於我朋友,我覺得佢唔多唔少係咁,佢個女考好多國際學校,但無考嗰D一般人認為無咁好的國際學校,而本地名校相信佢無考好多間,入咗嗰間我估好大因素係人事,佢屋企背景好好,其實國際學校都有託好多人去攪,以我所知ISF債券都有買,但都係唔收而已。

ESF alumni 的小朋友入 local ? 有少少另類。
各有前因啦。
唔知你地有幾熟,但有時有 D "怪" case ,都另有文章,未必百份百如你知道的。

話就話要 interview,但其實都係玩玩下咁 in ,alumni 仔女多數都收。
小朋友白紙一張,Y1 唔掂,大把時間教,
ESF 唔係咁 harsh,我見大把 Y1 一舊飯都收。
如果咁多間唔收,可能另有其他原因。

引用:+本帖最後由+aidan08+於+16-3-18+12:32+編

原帖由 aidan08 於 16-03-18 發表
Understood, 咩人都有,不過凳佢女慘,攪到兩頭吾到岸

oooray  有名校讀;唔慘呀。  發表於 16-3-18 14:18

aidan08 發表於 16-3-18 12:31
JM所言甚是。你的想法,正是本人的想法,我揀得國際學校,就係鍾意佢教學模式。但係,jm雖知道呢個世界有 ...
本地和國際學校係截然不同的模式;學校對學生的要求亦盡不同;能同時滿足2邊要求的K2學生;或者我見識少;不多見。一間唔收;可以話發揮唔好;幾間都唔收;代表(起碼是現階段)並不適合在國際學校環境成長;勉強收你;只係害左你。比你讀上去你都好難成功。如果因為英語能力問題;讀上去更難。(個人認為:其實今時今日;ESF對Year 1英語能力要求並不高;如呢條底線都唔達標;冇野可以講。)

oooray 發表於 16-3-18 14:41
個人認為:其實今時今日;ESF對Year 1英語能力要求並不高;如呢條底線都唔達標;冇野可以講。

唔可能因為英文,佢 ISF 都考唔到 ( ISF 小學中文為主 ) 。中英文都唔得?機會微。

oooray 發表於 16-3-18 14:41
本地和國際學校係截然不同的模式;學校對學生的要求亦盡不同;能同時滿足2邊要求的K2學生;或者我見識少; ...

我朋友個女一定唔係因為英文唔達標,個小女孩英語流利過廣東話。我之前都有提過,個女仔係同一般小朋友有D唔同,社交方面唔太好,好自我,我行我素,自己鍾意做咩就做咩,唔太同人交流。我幾肯定佢英文同學術上係無特別問題的。咁多間唔收,我諗係佢有D好明顯的問題。

我前面亦有提過,我覺得ESF收生自有佢哋一套標準,唔係話英語OK佢必收,尤其是自舊年起,我覺得比以前IN得多人咗,我身邊舊年申請入小一的幾個小朋友全部有得IN,但佢哋無任何priority,以前連抽中in的機會都好少,而當中有小朋友我唔覺佢英文有問題卻fail咗,就係本來讀ICS後來弘立都收咗嗰位,由細都係讀IS,佢英語唔會差得去邊,可能比較文靜拍醜。

nintendo 發表於 16-3-18 13:15
ESF alumni 的小朋友入 local ? 有少少另類。
各有前因啦。
唔知你地有幾熟,但有時有 D "怪" case ,都另 ...
ESF alumni的小朋友入local大有人在,我身邊唔止一個,兩夫婦其中一個係alumni,一個係from local school。我上面講個case係爸爸係alumni,但係爸爸卻唔想個女讀IS,佢個原因係因為自己細個讀中文讀得好辛苦,但程度都係好一般,唔想個女好似佢咁,而且佢話覺得以前細個太HEA,上到高中好辛苦,所以想個女讀local。但係個媽咪想個女讀IS,因為自己from local school知道好多local school唔好嘅嘢。

現在佢個女入咗local,個爸爸先發現local的唔好處,所以想個女入IS。

當然,我上面個post所講的係我自己覺得又考local又考IS的家長的心態,人哋實情係點我唔會知啦。

nintendo 發表於 16-3-18 13:23
話就話要 interview,但其實都係玩玩下咁 in ,alumni 仔女多數都收。
小朋友白紙一張,Y1 唔掂,大把時間 ...

收生嘅嘢,就正如你所講人哋學校可能另有文章呢!

你見到ESF一舊飯都收,我都見到有正正常常都唔收,人人夠話ISF難考,ICS都唔係易嫁喎,咁我朋友個仔偏偏兩間都考到,就係ESF唔收,咁又點計呢?所以有時唔係harsh唔harsh,係間間學校自有一套標準,當然運氣亦存在啦。

引用:+本帖最後由+aidan08+於+16-3-18+16:38+編

原帖由 aidan08 於 16-03-18 發表
你提出ESF面試機會及fail嘅問題,可能跟取消Cat .1 ,Cat.2有關。正如你說,以前cat. 2冇sibling priority, ESF K2都危危乎,三無人仕(冇cat.1,冇siblings,冇ESF kindy priority)基本上係炮灰,身邊只有得in,或in完冇位冇得讀;現在取消左catogerization, 多左好多人報我報但未夠班或唔知IS点in的人抽到較前位置,其中有不少人就此陣亡。至於係咪只收社交強嘅小朋友?自家2件就係一舊飯,多年來有幸(或不幸)in過6次共3間ESF同改及(ESF名下PIS)唔同年级,除左其中一間特別鍾意社交強的考生外,其餘唔覺有特別要求,而現在同學中亦是什麼類型的人也存在,文靜的學生我粗略估計佔一半(我間中去field trip 做helper,同時觀察下其他小朋友)。當然,身邊面試fail的例子我真係未見過,唔敢莽下判斷。

oooray 發表於 16-3-18 22:27
你提出ESF面試機會及fail嘅問題,可能跟取消Cat .1 ,Cat.2有關。正如你說,以前cat. 2冇sibling priority, E ...

我反而唔覺得係因為多咗好多人報我報但未夠班唔知IS係點的人去抽喎,我完全唔同意呢點,因為去得考IS的,我覺得都係比較對IS認識同有興趣比子女入讀的人,如果完全無諗過子女去讀IS的人,真係好少會人報我報的。而且佢個catogerization唔係完全取消,只係無咗幼稚園個priority啫,其餘一樣照舊,我唔覺得會有咁多人因為知道佢取消一個catagory而本身對IS一無所知都去報喎。呢個可能性真係好低。

而且,我呢兩年見過三個小朋友有ESF面試但Fail咗的例子,一個仲要係美國人,其餘兩個就係我上面所述的例子,基本上除咗那個上面討論過社交明顯有點問題的女仔外,其餘兩個係普通小朋友,無咩唔妥,而佢哋都係由細開始讀IS幼稚園,家長一心一意比佢哋讀IS的,英語能力無問題,完全唔係你所講嗰d人報我報而陣亡的例子。

我覺得多咗fail的例子,可能係因為佢無咗政府資助後,收生的方向都有點改變,唔係好似以前咁總之英文達標,無明顯學習或社交問題的小朋友就收,我覺得可能佢哋而家係比多咗人in,但會比以前揀擇。

我話佢哋可能著重社交多d,都只係見到幾個FAIL的例子咁啱都係怕醜d無咁outgoing的小朋友,所以有咁嘅諗法。我仔D同學都係咩類型都有,但老實講,好怕醜的真係無,文靜D的都會有。你所講的一舊飯,實在唔知係點一舊飯法,有時家長對自己子女要求係唔同外人。

引用:Quote:原帖由+aidan08+於+16-03-18+發表本

原帖由 oooray 於 16-03-18 發表
你提出ESF面試機會及fail嘅問題,可能跟取消Cat .1 ,Cat.2有關。正如你說,以前cat. 2冇sibling priority, E ...
請問那間ESF/PIS是鐘意社交強?

引用:+本帖最後由+aidan08+於+16-3-19+00:38+編

原帖由 aidan08 於 16-03-19 發表
或是不同人觀點與角度,冇對錯之分。而我嘅一舊飯定義,就係社交能力一般,或不愛主動social, teamwork總唔會做領導,老師問一句答一句嗰種。

引用:Quote:原帖由+oooray+於+16-03-18+發表你提

原帖由 964000 於 16-03-19 發表
請問那間ESF/PIS是鐘意社交強?
我只是亂估。可能依家小朋友一年醒過一年,但總有一間半間in人in得多左,又in多幾round,揀出黎d人又係talkative, 所以有呢種感覺。

回覆:H.H 的帖子

i am confused, so how much is the right?
50k or 500k?

mrschan256 發表於 16-3-19 16:18
i am confused, so how much is the right?
50k or 500k?
You pay $50k deposit to buy your child an interview, if he/she fails it you'll be refunded the deposit, if he/she succeeds you'll have to pay the remaining $450k to take up the place.

回覆:FattyDaddy 的帖子

thanks!
500k is a lot.of money!

回覆:nominations right.. 有比嗎?

Anyone know how much for the tuition fee every month or yearly after stop subsidised by the government?
Thanks

大女由local名幼畢業,考入直資,Year 1一年全家不堪學校功課以及要求,開始轉國際之路。期間去了ESF NR排隊,一直沒有消息。
本地Year 2轉入KCIS Year 3。當時面試是小朋友自己一個人入校長房聊天,大概15分鐘,我們聼到笑聲不斷。沒有考問什麽學術問題。
Year 3尾收到ESF的面試通知,面試那日,是4個小朋友一組去見副校長和某位專家,4個小朋友由Year 2到Year 4都有。面試大概1小時,期間家長會見校長,填問卷。面試完后副校長會見家長,講明小朋友的情況。他很犀利,指出的情況很符合女女的特性。當日一起面試的幾個小朋友全部都有offer。直到收到offer,我們的NR都沒有排到。
個人感覺, ESF的面試,相對local,根本不算“面試”。對小朋友的學術,沒有什麽要求。主要是考察英文能力。

引用:大女由local名幼畢業,考入直資,Year+1一

原帖由 koala_xin 於 16-03-20 發表
大女由local名幼畢業,考入直資,Year 1一年全家不堪學校功課以及要求,開始轉國際之路。期間去了ESF NR排 ...
你由year one 排NR? 都無位?
即係submit 50k cheque then waiting?
Till to  year 3 interview by NR or general application?
Thanks your sharing

‹ 上一主題|下一主題