用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 nominations right.. 有比嗎?
樓主: my_lau_wong
go

nominations right.. 有比嗎?   [複製鏈接]

回覆:aidan08 的帖子

我覺得除非係ESF kindergarten 嘅學生,否則家長應報多一至兩間小學做後備,因為小朋友未必次次interview 時都咁好心情

引用:Quote:ericwong520+發表於+16-3-25+12:49+

原帖由 aidan08 於 16-03-26 發表
個女仔係同一般小朋友好唔同,我從來無見過佢同其他小朋友玩,好自我,even湊佢的工人、好close的屋企人佢 ...
可能是自閉族譜

引用:Quote:ericwong520+發表於+16-3-25+12:49+

原帖由 aidan08 於 16-03-26 發表
個女仔係同一般小朋友好唔同,我從來無見過佢同其他小朋友玩,好自我,even湊佢的工人、好close的屋企人佢 ...
聽咁講個社交有真系好有問題。謝謝你的分享

引用:Quote:原帖由+ericwong520+於+16-03-25+發

原帖由 oooray 於 16-03-25 發表
year 1 interview 大同小異,一班人玩下,老師又同你傾下。至於傳聞嘅野,有不同版本無法證實,即使有人int ...
thank you so much

回覆 ericwong520 的帖子

No need to pay the remaining 350K.

回覆:nominations right.. 有比嗎?

是的

其實我想分享一下自己經驗,我仔仔係2年班插班考入esf的,其實由幼稚園開始已經一直幫佢報ESF,不過一直連interview chance都無~~
講少少背景,我仔仔係有言語遲緩亦是ASD成員之一
我都唔知點解釋...佢雖在香港大,但只懂講英文(不過佢都成5歲先識講野,我指用句子表達),中文程度不提都算,十組詞語都未必有
其實佢小一時有報ESF的Learning Support Group,不過又因為不夠黑,入唔到,但main steam又因為不夠白.....連interview都無份~
最後讀左Anfield Primary,其實我一直都無電郵或致電esf跟進, 因為我見其他家長常常跟ESF電郵聯絡,小朋友又比我的醒目。當時心想.....算把喇!唔係到自己點求都無用~
但奇跡在小一的暑假出現了,一個9唔搭8的早上,有個用電話打我手機,佢自稱自己是BHS的人,話宜家有個interview chance比我兒子,如果無記錯係一星期之後.......但問題來了!我一星期後跟另一位媽媽一同單拖兒子去日本,買的是CX特價票....無得改期!
於是我就問BHS可以改期嗎?職員一口說:不可以!
職員再講如果今次唔in,我地都會放返佢o係 top of the waiting list,不過就要有人走先再會有機會比佢in......無人知幾時會發生,可能一個月亦可能幾年~

當時我好難做,因為約了朋友又買晒票同酒店....
心諗算喇!等就唔差在,反正ANFIELD又已經扣左下一年的建設費同學費,再等一等,等佢大多DD,表現好D先再算!
結果我去左旅行.......亦當無事發生過.....
暑假好快又過了,ESF比ANFIELD早差不多十日開學,眼見朋友的小朋友都開學了!我亦為兒子prepare新學年用品.....
就o係ESF開學後的一星期,我在星期一的早上又收到BHS我電話,約我同兒子於第二日,即星期二中午12點去interview,今次我一口話OK,CU tomorrow! 因為我知再唔去就以後都唔使去了.........
如事者到第二天,我同先生及兒子就走去interview.......去到就發現其實係咪可以直接返屋企??Interviewee 1: 有家姐讀緊同校的四年班,小息時仲落o黎搵細佬同媽咪; Interviewee 2: 父親是印度人,媽媽是印尼人,又係ANFIELD同學; Interviewee 3: 我個仔!雖則一口英文,有本爛鬼外國護照,但一睇就知中國人,阿爸阿媽....一家三口一睇就知LOCAL,英文會話無問題但一聽就知不是mother tongue!
Interview進行了一個鐘,之後一個個家長再會見,眼見一個又一個家長in完再我地講BYE BYE,就自己走!我們是最後的!結果.......那天奇跡發生了!那副校竟收左我那位十問9唔應的I don't know王子(佢一日到黑都只會答我I don't know!),佢同我地遊完學校一周,又介紹老師比我地識,仲叫我地立即出門口買校服,第二朝準時8:30am返學!

其實我打咁多野,都係想講,佢地ESF的waiting list好似好神秘咁~你永遠唔知自己在甚麼位置,但其實佢地真係有幫小朋友排!至於收定唔收就真係睇當日的運數及小朋友的表現了!謝謝!

引用:當時我好難做,因為約了朋友又買晒票同酒店

原帖由 mini_cc 於 16-04-05 發表
當時我好難做,因為約了朋友又買晒票同酒店....
心諗算喇!等就唔差在,反正ANFIELD又已經扣左下一年的建設 ...
咁另外兩個小朋友有冇收呀?

mini_cc  no~~  發表於 16-4-6 01:09

Mini_cc, thank you for sharing

引用:我覺得除非係ESF+kindergarten+嘅學生,否

原帖由 daibok 於 16-03-26 發表
我覺得除非係ESF kindergarten 嘅學生,否則家長應報多一至兩間小學做後備,因為小朋友未必次次interview  ...
thanks your sharing
咁final 你係唔係比小朋友讀?

引用:Quote:原帖由+daibok+於+16-03-26+發表我覺

原帖由 my_lau_wong 於 16-04-07 發表
thanks your sharing
咁final 你係唔係比小朋友讀?
見到你話year 2 拆入左
都真係算好彩

‹ 上一主題|下一主題