用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有間邊小學係類似王錦輝中小咁既教學模式? ...
樓主: cookingellie
go

有間邊小學係類似王錦輝中小咁既教學模式? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Doray+於+16-2-5+12:28+編輯+\

原帖由 Doray 於 16-02-05 發表

正經講,佢地係所謂新派直資,英文科走貼近國際國校模式,唔好 ...
多謝咁詳細既分享!越了解得多就越鐘意呢間學校!不過我囡仲細,只係想諗得長遠d

唔知浸幼學生入浸小會唔會有著數呢?

諗起自己以前只為考試而讀書,夾硬塞d野入腦,畢業後已將大部分既野俾返晒老師,唔知學左d乜!真係好浪費時間!

stockmike 發表於 16-2-5 14:09
小弟除咗有賓賓其他同你一樣,Oral 升小一後絶對係很顯著的進步,呢個係因為佢校內只准講英普。比起其他 EM ...

講漏咗添,普通話嘅進步更加係驚人,之不過『普教中』喺某數字專家眼中更加係無可饒恕嘅原罪!所以WKF响某啲有心人眼中有3大罪名:
1. 直資(要交學費但又冇津校咁『叻』)
2. 一條龍嘅中學嘅統計數字唔靚
3. 普教中

曳曳爸 發表於 16-2-5 13:35
入咗WKF就唔好再經常嚟睇EK,費事眼冤,某啲數字專家一貫作風逢直資必插,講親WKF更冇句好聽,真唔明有邊度 ...

其中一樣WKF的教學:海外交流服務團

我有幸做過家長義工,和學生老師,去一個落後國家做服務,其中一樣,係老師叫同學每人攞d書同衫送去當地的孤兒院,雖然d書好重,但個個都好踴躍咁塞入容量有限的行李喼,去到又同d細路齊齊玩,打成一片,完全吾會因為佢地污糟,窮,而嫌棄,可見佢地嘅德育敎得吾錯,每晚小朋友都要再返酒店做報吿,吾係齋玩的;係當地d老師又好細心照顧每個同學,安排得好好,更加有老師自己吾舒服都頂硬繼續行程照顧學生!

我認為一年一度的交流團係好重要的學習機會,學生眼界闊些,放眼世界,書本無可代替,學習當地文化之餘,當中有好多團都會滲有服務成份的,好似探訪下老人院,傷殘人士,etc...

有時真係會鄧WKF D學生同老師吾抵,眼見學生個個用心學習,老師又好有心,但係BK有某人會無上無下咁講一句: WKF d 學生好吾掂;  一陣某人又話: d家長要比學費就自我感覺良好!

O ! D人講野完全吾識尊重人,嘥鬼氣!

吾通就係因為中學未做到好成績就要連小學都比人插?公平d啦

jql  like  發表於 16-2-16 11:05

回覆 cookingellie 的帖子

讀浸幼都唔係太着數,上年好似得十零二十個,反而喜歡閱讀,鐘意同人合作嗰啲比較容易收番!
其實我最欣賞嘅是老師同小朋友的關係好好,可能好多都好young, 亦正正係咁,佢地唔會吹毛求疪,啲老師唔會畫啲bad face 喺小朋友啲功課,亦唔會"頓"起個款,好高壓咁對啲小朋友。
‹ 上一主題|下一主題