用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有間邊小學係類似王錦輝中小咁既教學模式? ...
go

有間邊小學係類似王錦輝中小咁既教學模式? [複製鏈接]

除左國際學校之外,有嗎?

7    0    0    0

回覆:有間邊小學係類似王錦輝中小咁既教學模式?

港同?
真道?

培僑不是差不多嗎?

什麼模式?

引用:什麼模式? +

原帖由 bearcat2003 於 16-02-04 發表
什麼模式?
活動教學,project based learning

WKF 分程度中英數分組上課(唔同班都撈埋一齊上 ),又唔會俾你知邊組勁,學生無排名,成績表無分數。家長間因此無得精確地比較學術,也不愛比較。好似兩三年前開始入學的學生校內只准講英普,少功課,秩序一般。每兩個月度 show and tell. 學期尾有 group project. 我都想知有無相似 ?

回覆 cookingellie 的帖子

WKF 係project based learning?

引用:回覆+cookingellie+的帖子 WKF+係project+

原帖由 teambuilder 於 16-02-04 發表
回覆 cookingellie 的帖子

WKF 係project based learning?
我都覺得 Project based 只是一個名字,點樣定義及理解人人可不同,不如實際啲講下點形式上課。

引用:培僑不是差不多嗎?

原帖由 QQmamimi 於 16-02-04 發表
培僑不是差不多嗎?
好似唔係喎

其實每間學校都有其特式,WKF是一間活動教學的學校,但當然並不是每堂都活動教學。舉例,如近來小一教緊sequence connective,他們看在英文堂全班整食物,然後學習如何用sequence connective寫procedure,又例如science教the essential factor for plant growing,他们會在堂上種植在不同條件下生長的植物,他们不會only chalk and talk only. 我只知我小朋友回家後會和我share what they learnt at school。
而中文很重视普通話拼音,每月的中文評估也有拼音題,現在看拼音朗讀文章已没有問題。
我只能説我仔讀了WKF短短半年,看到他們愉快上學,學術能力有所增長,我選對了學校。

引用:其實每間學校都有其特式,WKF是一間活動教

原帖由 aprilcpf 於 16-02-04 發表
其實每間學校都有其特式,WKF是一間活動教學的學校,但當然並不是每堂都活動教學。舉例,如近來小一教緊seq ...
我就係鐘意呢間學校既教學模式,所以想潮住呢個方向去揾學校,多幾個選擇,多d機會

你係咪要一間功課少,太Happy 太Hea, 有免費官津唔讀要俾錢讀一間冇呈分好難跳船,頭三屆成績未見突出又一條龍去得間band 2 中學,最後攪到考local DSE 蝕底, 去外國讀又會俾人話因為讀唔掂的學校.
以上是好多BK 有心人對WKF的反應,佢地唔會理教學模式,抹殺英文老師取得行政獎官教育獎的努力, 只會不斷咁明示暗示啲用家選呢間學校的不智. 港同出咗兩個狀元,但平均成績其實亦唔係好突出,但之前狂踩人啲人就轉哂軚,CKY頭幾屆考IB 又俾人話,宜家又勁吹捧,真道IB 成績唔錯,而DSE 又唔係好好,又俾人話,所以選得呢啲學校,就攪清楚自已要啲乜!

我都係嗰句,如果培養唔到小朋友愛閱讀的習慣,就唔好選WKF, 因為咁係浪費學校有心留俾小朋友的時間。

補充一下,中英數拆小班上課,小一二跟程度分,小三開始中英數各有精英班,亦在小班補底班.

sze0203  毛孩式回應  發表於 16-2-7 13:40
曳曳爸  某數字專家......  發表於 16-2-5 13:44
MrBeast  本來好好地,何必惹塵埃   發表於 16-2-5 07:41

回覆 Doray 的帖子

'本來好好地,何必惹塵埃'
呢個係我的觀察,基本我已經聽到麻目哂,但就算我唔講,嗰啲非家長的就會將佢朋友的朋友的comment 攞出嚟講,到有真正的家長答,佢地就會話人活在自已的世界!

idy926  惹塵埃仲好惹火添...  發表於 16-2-5 16:53

Support.  Again, as I said, WKF is a Durian, if you like it, you definitely know the reason why.  If you don't like it, you will have millions of excuse to blind yourself.
My kids enjoy the school and they really like going to school.   The Project base learning do help the kids to think wide and be creative.  There is never right or wrong for presenting their project, and I can't image how deep down the kids could be when they drilling into the topics.

You can't see how many words they dictated every week but it is amazing that they could use their own thought for discussion but not only from the text book.  They are encourage to look for information form all kid of sources instead of a one way information by teacher.

sze0203    發表於 16-2-15 10:39

引用:你係咪要一間功課少,太Happy+太Hea,+有免

原帖由 Doray 於 16-02-05 發表
你係咪要一間功課少,太Happy 太Hea, 有免費官津唔讀要俾錢讀一間冇呈分好難跳船,頭三屆成績未見突出又一 ...
少功課係呢個教學模式既特色但並唔係我既目標,學生少功課同時又學到野呢個係優點,最重要係我想小朋友享受返學同喜歡學習,學習態度係主動而唔係迫出黎,當然放學後有family life都好重要,每個家長都希望子女考到好成績但我覺得過程比結果更重要。

引用:回覆+Doray+的帖子 Support.++Again,+as+I

原帖由 jql 於 16-02-05 發表

Support.  Again, as I said, WKF is a Durian, if you like it, you definitely know  ...
'Think wide & be creative ' 呢樣係比成績更重要

正經講,佢地係所謂新派直資,英文科走貼近國際國校模式,唔好諗住佢地讀完會好似國際學校,我只可以話如果小朋友之前oral 英文操得唔錯,入呢啲學校都仲有語境,唔會流失得好似我朋友入一般地區官津咁快。我聽其他家長話就算英文本來麻麻,入到嚟都有明顯進步。
有教gramma 但冇乜功課,只用外國的gramma book 去講啲gramma rules, 但冇測考呢部份,基本上小朋友是從閱讀中學會運用,在作文測考中assess,但初小只會highlight 已講明的重點rules, 例如今個學期的assessment objectives for 小一是Capital letter and full stop.  初小較注重phonics. Reading comprehension 平時唔多做,考的時候有啲open end questions, 冇特定答案,例如如果你係篇文的主角,你會點做,or what is your feeling, etc. 上課亦會唱歌睇video, movie, 有novel study 去教理解本書的佈局,人物,場景,要小朋友學形容詞,就會叫小朋友比較自已同主角的不同,有guide reading 去提升小朋友閱讀能力。例如分组每group自行討論,每人assign 一個role, 例如一個係adjective detector, 就要留意讀那本書時所用過的adjective.  冇乜默書,但你抽問小三程度的字,我嗰件又識串, 當然仲有串錯字的時候,但通常因為phonics,你讀得夠正,佢most of the time 都串得到。我唔可以話呢個教學好正,只係呢種形式同一般小學一本本exercise book, 工作纸咁做熟啲答案就去考嗰個範圍的形式好唔同,但佢地係注重小朋友肯諗同表達,rather than stick to model answer.

cookingellie 發表於 16-2-5 09:00
少功課係呢個教學模式既特色但並唔係我既目標,學生少功課同時又學到野呢個係優點,最重要係我想小朋友享受 ...
小朋友享受返學同喜歡學習,學習態度係主動而唔係迫出黎……
呢樣wkf俾到你,佢地鐘意收表達能力强又主動的學生,所以當你去到學校,是但行埋一個同學仔,佢地多數都會一啲都唔怕陌生咁同你講嘢,而接放學就不停同唔同班唔同級的呢個打招呼,嗰個say hello。

而佢地由小一開始有project  term, train up 佢地的協作能力。所以佢地通常都好有自己的想法。

我嗰個亦會自我assess 吓自已對要測考的部份常握得好唔好,從而主動叫我幫一幫或叫我唔駛同佢温。例如唔係好明祈使句,又或呢part老師話要溫,etc.

最大好處是我唔駛日日緊貼追默書考測,個個weekend 都要维持作戰狀態。

入咗WKF就唔好再經常嚟睇EK,費事眼冤,某啲數字專家一貫作風逢直資必插,講親WKF更冇句好聽,真唔明有邊度踩到佢。我寒舍全只講本地廣東話,冇請姐姐,曳女幼稚園只係野雞幼稚園,亦冇補英文,入讀WKF後英文對話亦有驚喜進步,又好鍾意返學。

sze0203  佢話要真。數據喎  發表於 16-2-7 13:46

引用:入咗WKF就唔好再經常嚟睇EK,費事眼冤,某

原帖由 曳曳爸 於 16-02-05 發表
入咗WKF就唔好再經常嚟睇EK,費事眼冤,某啲數字專家一貫作風逢直資必插,講親WKF更冇句好聽,真唔明有邊度 ...
小弟除咗有賓賓其他同你一樣,Oral 升小一後絶對係很顯著的進步,呢個係因為佢校內只准講英普。比起其他 EMI 但平時小朋友用廣東話溝通的效果會好得多,不是紙上談兵或單方面接收。

‹ 上一主題|下一主題