用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問多人有kl offer 後,quit pn嗎?
樓主: chowyikwan
go

請問多人有kl offer 後,quit pn嗎? [複製鏈接]

引用:純粹個人意見:+如果個個家長都咁做,會影響

原帖由 taiyeung 於 16-02-03 發表
純粹個人意見: 如果個個家長都咁做,會影響學校營運,甚至校車公司,我自己唔會咁做。退學既主要原因係咪小 ...
agree

引用:Quote:原帖由+tingtingword+於+16-02-04+發

原帖由 chowyikwan 於 16-02-04 發表
欣賞這位媽媽想嘢夠全面,不太偏極。
係我覺得吾同意見咪互相brain storm下,反應不用太批判性,條條大路通羅馬。

引用:Quote:原帖由+chowyikwan+於+16-02-04+發表

原帖由 964000 於 16-02-05 發表
係我覺得吾同意見咪互相brain storm下,反應不用太批判性,條條大路通羅馬。

...
我認同交流下其他人的不停同意見絕對係好事,但Ek/Bk近期都幾多批判性嘅reply,就好似天氣凍應否停課一樣。其實我相信每個父母都想小朋友好,大家背景不停,父母concern 嘅野都唔同,希望大家都一團和氣

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-02-05+發表係我

原帖由 tingtingword 於 16-02-07 發表
我認同交流下其他人的不停同意見絕對係好事,但Ek/Bk近期都幾多批判性嘅reply,就好似天氣凍應否停課一樣。 ...
其實係㗎,只不過樓主「仔仔有Kl學券offer, 想唔讀呢間 pn. 因成曰病」,其實係因為病所以quit學校,定因為已經有k1學券offer所以quit?從問題看已經好明顯。如果真係好病,唔會覺得尷尬,因為學校都會知小朋友身體差,唔須要解釋太多都明白。如果身體差係重點,亦唔須要埋會有冇K1學券offer。又想大家同佢諗個得體嘅籍口,但又唔夠清晰,令想幫下手嘅人都唔知點幫。

引用:Quote:原帖由+tingtingword+於+16-02-07+發

原帖由 sala222 於 16-02-08 發表
其實係㗎,只不過樓主「仔仔有Kl學券offer, 想唔讀呢間 pn. 因成曰病」,其實係因為病所以quit學校,定因為 ...
tks.  其實我真係諗嘢唔夠清淅。

回覆:請問多人有kl offer 後,quit pn嗎?

如果怕小朋友在嗰一個月返學不好意思,最極端的做法是嗰月學費照比,但小朋友唔上學。

如果唔計身體差這個因素,我會讓小朋友完成PN, 讓她/他有個完整的回憶。我有兩個小朋友,分別在PN/KN時考到另一間半龍和我更屬意的學校,我也讓她們完成原來的PN和K1。

引用:Quote:原帖由+hedy32+於+16-02-03+發表我當

原帖由 chowyikwan 於 16-02-03 發表
我個仔11、12、1、2月每個月都發燒,每個月都食成2星期抗生數,仲要係一返學第二日凌晨又高燒,假如係你個 ...
我建議你換家庭醫生,咁細個食咁重藥,扺抗力會變得差,再大啲會有抗藥性。

還有,平時要多啲帶小朋友去公園玩,讓他做多啲運動。

引用:如果怕小朋友在嗰一個月返學不好意思,最極

原帖由 tkinwong 於 16-02-11 發表
如果怕小朋友在嗰一個月返學不好意思,最極端的做法是嗰月學費照比,但小朋友唔上學。

如果唔計身體差這個 ...

........
don't worry, be happy, look at me, i am happy

引用:Quote:原帖由+chowyikwan+於+16-02-03+發表

原帖由 tkinwong 於 16-02-11 發表
我建議你換家庭醫生,咁細個食咁重藥,扺抗力會變得差,再大啲會有抗藥性。

還有,平時要多啲帶小朋友去公 ...
agree with you! 強身健體才是王道!

如果無k1 offer,即可能要讀返原校,又成日病,咁quit PN嗎? 同老師K1再見嗎?

學習無得計算,計算就不學習!

而家D病毒愈來愈勁, 小朋友係好難避免唔病....

我有心儀K1 offer,都會繼續返PN,呀女而家返學好開心。我認為病同有冇K offer要分開黎睇,如果返咗學真係嚴重到成日食藥成日病,但冇k offer,咁媽媽係咪仲會返唔退學?好讚成其他媽媽講每人concern同標準唔同,在我黎講,小朋友病一定會有,只要佢返學開心就得,反而著眼佢如果返學唔開心,就真係諗下係咪再大尐先返會好尐。

我有K1 offer, 而家無讀PN, 但選擇了去讀playgroup教育中心攪的2小時學前班,但因為一班只有8人,衞生情況比學校好很多,所以從來沒有病過~

之前健康院的姑娘和智力評估中心的姑娘也說過返PN對小朋友的社交能力和秩序有所提升,所以會俾佢繼續返,好過係屋企發吽豆或者淨係落公園玩。佢哋話反而返playgroup冇乜用,因為要小朋友一個人返學他才會學習面對困難和解決問題。幸運地我小朋友返PN還沒有病過。

回覆:siubibu 的帖子

其實返pn只是俾他地過羣體生活而已,冇預他們學到甚麼回來!

除非真係學校有好大問題,否則我唔會quit

我囡都有心儀K1收左,但佢而家返學好開心,又鐘意啲老師同朋友仔,會比佢keep住返

回覆:taiyeung 的帖子

我覺得pn好好, 因為我地全職父母,平時只有工人姐姐照顧,返學有人同佢講下中文,佢返左學講野大有進步! 入pn 更係边學边玩架啦!唔通你要佢坐足3個鐘聽lecture 咩

我女有k1收,但因為pn學費貴同要搭校車麻煩加上係下午班,所以已同阿女退學。因為想多d同佢出去玩

‹ 上一主題|下一主題