用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問多人有kl offer 後,quit pn嗎?
go

請問多人有kl offer 後,quit pn嗎? [複製鏈接]

仔仔有Kl學券offer, 想唔讀呢間 pn. 因成曰病,但有點唔好意思同學校講。各位媽媽有冇這樣尷尬?

0    0    0    0

chowyikwan 發表於 16-2-3 10:17
仔仔有Kl學券offer, 想唔讀呢間 pn. 因成曰病,但有點唔好意思同學校講。各位媽媽有冇這樣尷尬?

...
無。我QUIT左。在屋企附近上吓 PLAYGROUP,俾佢玩多D。

回覆:請問多人有kl offer 後,quit pn嗎?

有朋友收到心儀k offer後馬上pn退學 。
我覺得幾好 。

Pn未開學已經收到k1 offer,所以一日pn都未返過

我囡, 就係因為成日病,放假多過返學

想問點同學校講?如果唔讀要1個月通知,咁老師會在上堂時忽略仔仔?

回覆 chowyikwan 的帖子

可以寫退學信, 呢度有範本參考的

純粹個人意見: 如果個個家長都咁做,會影響學校營運,甚至校車公司,我自己唔會咁做。退學既主要原因係咪小朋友成日病/pn無野學,大家心照。

hfnyd  agger  發表於 16-2-11 10:13

回覆:taiyeung 的帖子

Can't agree with u more

讀PN都有好處架, 唔係得個玩字無嘢學......對於雙職父母嚟講, 叫做有個專業途徑幫手教吓小朋友......

番得開心會繼續番

引用:純粹個人意見:+如果個個家長都咁做,會影響

原帖由 taiyeung 於 16-02-03 發表
純粹個人意見: 如果個個家長都咁做,會影響學校營運,甚至校車公司,我自己唔會咁做。退學既主要原因係咪小 ...
Agree

簽名被屏蔽

純粹個人意見: 如果個個家長都咁做,會影響學校營運,甚至校車公司,我自己唔會咁做。退學既主要原因係咪小 ...
同意你所講!
我問左想入嗰間pn到下學期依然冇位!我都唯有繼續出面返緊playgroup嘅preschool class(返一至五)。
其實都返左半年學,如果呢刻都繼續經常病,我覺得呢刻退左學,到K1都一樣會照病!
我仔冇讀正式幼稚園嘅N班,但我唔認同返n冇野學到!點會返去淨係玩呀?我都想知邊間返去淨係玩兼讀到成日病?咁冇價值就唔係而家完曬面試期先退學⋯⋯⋯

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:仔仔有Kl學券offer,+想唔讀呢間+pn.+因成曰

原帖由 chowyikwan 於 16-02-03 發表

...
我大仔上年N班病得好密,入埋醫院,之後考到其他學校k1我都繼續俾佢番,雖然一星期好少番足5日見佢番學好開心,我大仔個間出名好happy, 但正規幼稚園點都會學到野,例如我仔學識自己用杯飲水,介片,排隊去洗手間、拉高衣袖洗手等,同年紀相同的小朋友相處,自理規矩係會有進步,早D俾佢適應,到K1一開學更快融入到。

我當初返n班既原意係「學習群體生活,建立/學習自理」唔會因為有K1 offer就唔讀N, 兩個階段係學習緊唔同既野!

引用:Quote:原帖由+chowyikwan+於+16-02-03+發表

原帖由 anpanman_baby 於 16-02-03 發表
我大仔上年N班病得好密,入埋醫院,之後考到其他學校k1我都繼續俾佢番,雖然一星期好少番足5日見 ...
仲有著鞋著襪都係n班老師教識,我之前教極都唔識,始終老師專業d有方法教(可能我唔識教啦)

確實小朋友返咗PN幾個月已經見佢學多咗好多嘢.....

講得好

‹ 上一主題|下一主題