用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問多人有kl offer 後,quit pn嗎?
樓主: chowyikwan
go

請問多人有kl offer 後,quit pn嗎? [複製鏈接]

回覆 vpo0615 的帖子

係~會繼續返!

引用:我當初返n班既原意係「學習群體生活,建立/

原帖由 hedy32 於 16-02-03 發表
我當初返n班既原意係「學習群體生活,建立/學習自理」唔會因為有K1 offer就唔讀N, 兩個階段係學習緊唔同既 ...
我個仔11、12、1、2月每個月都發燒,每個月都食成2星期抗生數,仲要係一返學第二日凌晨又高燒,假如係你個仔女,你讓他繼續返?

引用:Quote:原帖由+hedy32+於+16-02-03+發表我當

原帖由 chowyikwan 於 16-02-03 發表
我個仔11、12、1、2月每個月都發燒,每個月都食成2星期抗生數,仲要係一返學第二日凌晨又高燒,假如係你個 ...
其實個個家庭狀況唔一樣,我都想個囡繼續返n班,佢返學好開心!

奈何由10月開始每個月返得幾日學(因為返2日,病幾星期),食藥食到我都心痛,老師都認為個囡遲D返學好D,所以我剛交左退學信!

按自己情況作決定,加油!

lambeanmama   agree... 每個家庭都不同呀。所以都無可能一概而論。  發表於 16-2-3 17:39

引用:Quote:原帖由+hedy32+於+16-02-03+發表我當

我個仔11、12、1、2月每個月都發燒,每個月都食成2星期抗生數,仲要係一返學第二日凌晨又高燒,假如係你個 ...
我有朋友同學校申請停課兩個月,不過學費要照交

你係父母,如果為小朋友健康而退學,無人可以challenge你嘅決定。其實唔需要上嚟EK問啦,一問又俾人哦

引用:純粹個人意見:+如果個個家長都咁做,會影響

原帖由 taiyeung 於 16-02-03 發表
純粹個人意見: 如果個個家長都咁做,會影響學校營運,甚至校車公司,我自己唔會咁做。退學既主要原因係咪小 ...
同學!返親PN 10個9個不停病,正常過正常。人多自然病菌多。我個仔病好幾日又病過,baby fat冇曬,到K1一開學又係咪。我反而帶佢多d曬太陽,今年夏天打要游水,強身健體先重要。

引用:Quote:原帖由+taiyeung+於+16-02-03+發表純

原帖由 sala222 於 16-02-03 發表
同學!返親PN 10個9個不停病,正常過正常。人多自然病菌多。我個仔病好幾日又病過,baby fat冇曬,到K1一開 ...
上ek都係想知道各位媽媽的想法,會唔會因個仔成曰病而退學,同有冇k1 offer 冇関。謝謝各位媽媽意見。

回覆:請問多人有kl offer 後,quit pn嗎?

我舊年就係咁,十二月寫退學信話因健康理由退學,返埋一月完成上學期退學!

我囡pn時就係咁,病得好密;學校空氣唔流通,有同學發住燒照返,同學校傾過改善衞生情況,但完全冇做過任何嘢!班主任助教冇愛心,完全只向錢看!我pn開學三個月已經話如有K1 offer會即走!結果退學休息三個月後轉返每星期三日playgroup, 身體好好多,就算現在K1都會有病既時候,但冇病得咁密同咁耐!我睇咗兩個醫生都話想身體抗拒力好啲就唔好咁早返學住!我覺得當日既退學決定好啱!

引用:Quote:原帖由+sala222+於+16-02-03+發表同

上ek都係想知道各位媽媽的想法,會唔會因個仔成曰病而退學,同有冇k1 offer 冇関。謝謝各位媽媽意見。

...
此帖標題: 請問多人有kl offer 後,quit pn嗎?原來兩者係無關,看來是我誤會了

下年會在另一間讀K1但我會繼續給兒子在這間幼稚園完成PN,剛開學初期他也經常生病返唔到學,但經過一段時間後他的抵抗力漸漸好了,而且在學校裡他真的學到很多,每天很開心的上學。

引用:Quote:原帖由+chowyikwan+於+16-02-03+發表

原帖由 99dogdog 於 16-02-03 發表
我囡pn時就係咁,病得好密;學校空氣唔流通,有同學發住燒照返,同學校傾過改善衞生情況,但完全冇做過任何 ...
我個家庭e生都同我地講我個囡身體係差D,唔返n班好d!

P.S., 我囡早產b,不喜歡食野,睡不好,瘦。老公話身體要緊!

引用:純粹個人意見:+如果個個家長都咁做,會影響

純粹個人意見: 如果個個家長都咁做,會影響學校營運,甚至校車公司,我自己唔會咁做。退學既主要原因係咪小 ...
同意

引用:Quote:原帖由+chowyikwan+於+16-02-03+發表

此帖標題: 請問多人有kl offer 後,quit pn嗎?原來兩者係無關,看來是我誤會了

...
係lor! 原來係無關係!
我都答錯線

有病當然要休息, 好番先「返學」,我唔會因為「病」而退學!祝你既小朋友身體健康!

其實返K1都會成曰病!呀囡現在返PN差不多每個月都睇一次醫生,但我都想她完成PN!一般屋村的幼稚園都會學識好多野.

引用:Quote:原帖由+sala222+於+16-02-03+發表同

...
我已經比緊意見...你標題好清晰...有K1 offer後會否quit PN,同埋問病是否quit學校理由... 其實大家冇誤解你意思。

回覆:請問多人有kl offer 後,quit pn嗎?

我諗depends on每個父母安排子女讀pn目的而定。好似我咁,純粹有個靚K1水泡,咁我收到k1 offer咪quit囉,嚴格黎講未開學已經退學。
又有另一d父母目的要小朋友學野,寧願返學好過對工人 等等,這個情況無論病呀,有k1 offer呀,都依然繼續囉

引用:我諗depends+on每個父母安排子女讀pn目的而

原帖由 tingtingword 於 16-02-04 發表
我諗depends on每個父母安排子女讀pn目的而定。好似我咁,純粹有個靚K1水泡,咁我收到k1 offer咪quit囉,嚴 ...
同意你想法。tks

原帖由 tingtingword 於 16-02-04 發表
我諗depends on每個父母安排子女讀pn目的而定。好似我咁,純粹有個靚K1水泡,咁我收到k1 offer咪quit囉,嚴 ...
好欣賞呢位媽媽夠坦白

欣賞這位媽媽想嘢夠全面,不太偏極。

‹ 上一主題|下一主題