用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生AM or 培正PM
樓主: siumine76
go

民生AM or 培正PM [複製鏈接]

回覆:民生AM or 培正PM

ms要谷學生,家長會有壓力。。。。。

唔好咁天真喇!乜培正會唔谷咩?想hea住讀就兩間都唔啱喇!幼稚園兩間都唔會谷,小學就兩間差不多

Hopeforb 發表於 16-1-28 10:38
唔好咁天真喇!乜培正會唔谷咩?想hea住讀就兩間都唔啱喇!
我會講培幼唔谷...

培幼(我囝讀緊)的確唔谷,出去補吓英文(不過有讀邊間名幼啲學生唔出去補吖!),上吓輕輕鬆鬆嘅興趣班就可以應付了。好同意中文的確比英文難學且難教,尤其香港講嘅同寫嘅係一套,但只學普通話又唔同香港嗰套中文(小冰粒&小冰丸的分別),小朋友的確很易混淆。所以我會揀培正!

成績同學習確實需要下苦功的,難怪近幾年民中的DSE成績都每年遞升,呢D係公開的資料,可以去不同學校website 查到的。
不過兩間都係好好的學校,看你的小朋友性格和你對學術的要求去揀。

回覆:siumine76 的帖子

樓主你諗成點呀?我同你相反,係ms pm vs Pc am. Ms 除半龍以外主要賣點係net 長駐課室,我相信小朋友英文一定會好啲。 但真係好擔心ms 太谷,驚谷到小朋友同家長好大壓力,令佢唔係真心鍾意學習,亦影響親子關係。 自問都幾易受人影響,如係ms 環境較大競爭,我怕我會好似其他家長咁不停催谷小朋友。 另外我好重視品德培育,我諗呢方面pc 較重視。 所以宜家暫時會揀pc. 我家小朋友如有幸上一線中小學我已經好滿足,唔使上神校,至於英文,外補啦。 

引用:會揀民幼,民幼語境較培幼佳又谷過培幼,進

我小朋友民小三年級,當年有學卷當然輕鬆,相對現在民幼(姪仔在讀K2),的確要求高咗,但只係家長辛苦,小朋友非常開心,工課每日一樣好輕鬆,星期五3-4樣(可括親子功課)。民幼的確不是全部直升,基本每班有6-8個不能升上民小(全班38人)。相對培正的確較保障。至於民小英文會教快一年,學校另加教材,數學教快半年,中文書無教快,但學校另有教材,英文作文一般要求100字,但大部分小朋友可寫二百幾,有啲叻嘅可寫三百幾(在考試時,不是功課)。中文作文要求150,但一般可寫over200字(考試時)。老實說,民幼、民小都需要家長配合,如果家長真的很忙幫唔到小朋友,就未必啱讀。以上資料希望幫到你😊😊

引用:樓主你諗成點呀?我同你相反,係ms+pm+vs+P

原帖由 kiosk99 於 16-01-28 發表
樓主你諗成點呀?我同你相反,係ms pm vs Pc am. Ms 除半龍以外主要賣點係net 長駐課室,我相信小朋友英文 ...
仲未決定到,因為真係各有各好!

引用:估唔到咁好彩,請問邊間好D?+thanks +

原帖由 siumine76 於 16-01-25 發表
估唔到咁好彩,請問邊間好D? thanks
MS am

cwymama 發表於 16-1-28 20:00
我小朋友民小三年級,當年有學卷當然輕鬆,相對現在民幼(姪仔在讀K2),的確要求高咗,但只係家長辛苦,小 ...
就是因為下了苦功,所以培養到上民中的水平也很高,亦因此民中DSE成績每年遞升,過去幾年DSE成績也比培中優勝,這是客觀事實,亦是小朋友努力的成果,小朋友資質聰明,其實是可以駕馭,加上父母又願意配合,MS是一個很好土醸,給小朋友發揮。

it was Stated very clearly on their respective website regarding the DSE results 2014, MS got 4% of all attempts with 5**, totally getting 44x 5** while PC got 18 x 5**. MS has improving vigorously and on steady uptrend in the past years.

其实最终是为了上边一間中学,其实如果唔介意中文中学,全尤的培正当然更可取,但是,很多人小五小六时又为左升英中而大傷腦根。我覺得如果对中中有hard feeling, 就唔值得sacrifice 幼稚园个3年,要自己出去恶補。

回覆 kiosk99 的帖子

Finally choose PC. How about you?

比我會揀培正, 100%直升好吸引. 聽過唔少CASE MS升唔返小學, 2頭唔到岸, 出到去又唔夠名幼爭.

我係MS AM vs PC PM
揀左MS finally
因為語境較好,英文中學,校園大
唯一冇PC 咁好就係冇得100%直上

引用:回覆+kiosk99+的帖子 Finally+choose+PC.+

原帖由 siumine76 於 16-08-03 發表
回覆 kiosk99 的帖子

Finally choose PC. How about you?
Good pick! Our kids may be classmates

回覆:nic_bb 的帖子

我囡都有以上offer, 我都揀左培正,我希望她有一個愉快童年,而且我有一對 twins跟尾,冇咁多資源時間去谷佢。

我會揀PC , 你小朋友好叻啊

Pc

‹ 上一主題|下一主題