用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生AM or 培正PM
go

民生AM or 培正PM [複製鏈接]

估唔到咁好彩,請問邊間好D? thanks

9    0    0    0

回覆:民生AM or 培正PM

兩間都係waiting list call?

回覆:iphone8 的帖子

Both 正取生

引用:Both+正取生 +

原帖由 siumine76 於 16-01-25 發表
Both 正取生
vote for MS

PC

MS better

I am quite hesitated in putting my kid to a school in using Chinese as the teaching medium. Just my personal preference , no offence。
I will vote for MS.

引用:估唔到咁好彩,請問邊間好D?+thanks +

我以前都會首選英文語境好,但我不會選IB,亦不會送出國讀書。讀到小學就會發覺中文比英文難,上到中學更甚。我都曾有這兩個offer, 普遍人考慮都是語境,我選了培正,覺得好好,好滿意,課程適中,品德教育好。

:wave:

我會選MS, 中英文都比較全面,我識Pc 好多小朋友都要外補英文,但英文都不夠好

PC

我上年也有這兩個offer,我選了培正,入讀後小朋友返學返得好開心,學校教的也很全面,每天英文net teacher 1.5小時,其實好足夠!一條龍上小學,免了考小學的壓力,小朋友和家長也輕鬆很多。我有朋友民幼升不回民小,所也在民生讀,好多家長一定要外補,增加競爭力,才能升民小,所以有壓力。

引用:我上年也有這兩個offer,我選了培正,入讀

原帖由 crown_629 於 16-01-26 發表
我上年也有這兩個offer,我選了培正,入讀後小朋友返學返得好開心,學校教的也很全面,每天英文net teacher ...
我也有朋友仔仔入不了民小,她說學校给家長很大壓力很怕收民幼電話,她K2已不停外補因本身民幼不夠考外邊小學。所以如你小孩是很乖很坐定的便民幼,否則讀培幼放心些。
我仲以為培幼沒有net, 原來有1.5hrs 那太好了。

引用:我上年也有這兩個offer,我選了培正,入讀

原帖由 crown_629 於 16-01-26 發表
我上年也有這兩個offer,我選了培正,入讀後小朋友返學返得好開心,學校教的也很全面,每天英文net teacher ...
Agree, 上年有這2個offer,選了培正,讀PC又好MS又好SC又好,外補英文也很常見,100%升小難以抗拒,DSE中文很多人不合格,讀培中應該少呢樣煩惱,再唔係,升中校網好,轉英中也可以

選民生,培正英文程度欠佳!

培正

首先諗下點解一開始揀「龍幼」。個人覺得如果100%直上的龍校,小朋友不用上證書班、面試班去裝備升小,真正可按小朋友自然發展步伐去安排興趣班,不用在k2下學期考小submit profolio 死線前要砌掂N體N藝/公益活動/比賽獎牌/學術證書等等⋯大人細佬壓力少好多,一家人關係都融洽D。
如果直升比率係60-70%,即一班大約1/3人,三個人有一個第一輪會冇升小offer,雖然最後很大機會waiting 入翻,但等待過程中點都要去考直私小,換言之考小一準備一樣要由細做起;另外老師點樣去揀選可直升的同學呢?幼稚園沒有期未大考,不能以考卷分數去定名次,所以就以平日表現、功課、家校關係等比較主觀因素去定。每一份功課都可能有影響,每一日課堂表演可能都計分。個人覺得壓力不比沒小學backup 少。如果著重語境、學術程度、課程編排、升小支援等,不少名幼做得十分出色。既然一樣要經歷升小壓力,可能選其他名幼更能好好裝備小朋友去打升小一戰

引用:選民生,培正英文程度欠佳!

原帖由 cwcwcw 於 16-01-26 發表
選民生,培正英文程度欠佳!
你這樣說有點不客觀,或許你話培正學生在校接觸英文的機會比民生少,或民生重視英文的程度比培正高會較合適。暫時睇唔到培正學生英文欠佳,就算沒有民生的好亦不代表欠佳。

引用:Quote:原帖由+cwcwcw+於+16-01-26+發表選民

原帖由 wfyick 於 16-01-26 發表
你這樣說有點不客觀,或許你話培正學生在校接觸英文的機會比民生少,或民生重視英文的程度比培正高會較合適 ...
培正畢業生,好多人英文好好的

MS 我不清楚
PC 我大仔小三..出去學英文要跳級(補習社本身教開地區津小)
補習老師睇完我仔既功課.叫我買小六躍思練習佢做.
有家長同我講躍思本身已經係比普通既深. 而老師叫佢做到小六..即係已跳幾級.
小三TSA 英文GUIDE WRITING要求30個字. PC小三上學期已要求60個字.我可以講PC 英文唔易.

同樣出去學中作同樣係要跳級. PC中文深我估不用多說

SumYausumsum    發表於 16-1-26 15:43
‹ 上一主題|下一主題