用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急!請問41校網學校排名
go

急!請問41校網學校排名 [複製鏈接]

請問41校網學校排名,要填表

24    0    0    0

回覆:pristse 的帖子

男定女,保守定冒險?

回覆:急!請問41校網學校排名

樓主諗住跟排名去填表?

回覆:herman0114 的帖子

我的是女兒,跟排名去選

hppa  Good luck  發表於 16-1-26 00:45

真係完全不知道,請幫忙,真不知點rank,多謝各位🙇🏻🙇🏻

回覆:急!請問41校網學校排名

既然家長咁爽快。我都決定快刀斬亂麻,就呢個啦
http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearch?reporttype=primaryranking&schoolcategory=1
估唔到今時今日都仲有人跟排名選校!仲係臨交表至做功課,佩服!

回覆:hotpot_lover 的帖子

Thank you but I already study this...the top 100... Still should I just follow this... Or I should tends to be more secure? So confuse

引用:我的是女兒,跟排名去選 +

原帖由 pristse 於 16-01-25 發表
我的是女兒,跟排名去選
祝你好運!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

actually do you have any preference? if you tell us more of your choice, we could be better for giving you any comments.

回覆:Kayden 的帖子

How about 耀山,基華和華德,besides, 華德學校和九龍塘天主教華德學校有什麼分別,那間比較好,謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,既然你都決定跟排名去排,已經定咗你唔係中頭獎,就係去咗黃大仙,中間嗰d排名... 無關係啦!
簡單d,你填完3間女校,可以真接跳去借位嗰幾間

hppa   can only wish her good luck  發表於 16-1-26 11:06
恐龍家

小學邊有排名伽,祝妳好運x3

引用:我的是女兒,跟排名去選 +

原帖由 pristse 於 16-01-25 發表
我的是女兒,跟排名去選
其實冇人跟排名去排㗎,41網有10間學校,有9間會在首兩志願收滿學生,你個係女仔,飛走喇沙,即係得8間,如果順住排,你第三至八志願都係抽空氣。

hppa  may be 第2志願都係抽空氣  發表於 16-1-26 11:07

pristse 發表於 16-1-25 22:07
真係完全不知道,請幫忙,真不知點rank,多謝各位🙇🏻🙇🏻

...
(A組)乙一必滿: 喇沙小學、瑪利諾修院、拔萃

(B組)乙一有機會滿, 但通常乙二仲有位: 華德、九龍塘官立、九龍塘聖家、九龍塘天主教華德

(C組)乙二通常仲有位: 九龍城聖家、九龍塘基華

(D組)冷門: 耀山、其他黃大仙借位學校

其實睇你進取定保守

進取型:
乙一: A組選一間
乙二: B組或C組選一間
乙三至乙十: D組按喜好順排
乙十一以後: 排埋無選的A、B、C組, 索性留空都得, 但姑且排埋好D

較保守:
乙一: B組選一間
乙二: C組選一間
乙十一以後: 排埋無選的A、B、C組, 或留空

保守:
乙一: C組選一間
乙二: 另一間C組
乙十一以後: 排埋無選的A、B、C組, 或留空

提示:
1) 41網有三女校一男校, 原則上女仔選女校比選男女校有優勢
2) 兩間聖家, 小四開始的功課量是排山倒海環迴立體全方位的, 家長小朋友都要有準備

忠告:
1月31日交表deadline, 1月25日先上網問點排, 身為家長實在太遲亦太懶, 但我見小朋友係無辜的, 先答答你。亦不要怪其他家長網友唔回應你或hea你, 家長自己上網做足功課是本份。如你要知A、B、C組的學校評價, 在這網頁的「全港小學」一欄(電腦版的話在左邊, 手機版的話在Main page), 選九龍城區, d評價好豐富, 用一兩晩時間睇晒, 是家長選校前最基本要做的功課。

siden  最鐘意你段忠告  發表於 16-1-28 20:12
Saracl  你ffaye真好人  發表於 16-1-26 19:19
Saracl  你ffaye真好人  發表於 16-1-26 19:19
hppa  you are a good and patient man/lady  發表於 16-1-26 11:57

最簡單的塡法.........
4105,4105,4105,4105

應該都和樓主選擇的一樣

hppa  did not  發表於 16-1-26 12:00
hppa  suppose that she does not apply for any private schools as backup... better be conservative  發表於 16-1-26 12:00

引用:Quote:pristse+發表於+16-1-25+22:07+真係

原帖由 lauwingtai 於 16-01-26 發表

(B組)乙一有機會滿, 但通常乙二仲有位: 華德、九龍塘官立、九 ...
睇番樓主之前既post,佢次次都問得好趕下。

引用:Quote:pristse+發表於+16-1-25+22:07+真係

(B組)乙一有機會滿, 但通常乙二仲有位: 華德、九龍塘官立、九 ...
請問你對34網有沒有這種ABCD分組作參考,謝謝

回覆:lauwingtai 的帖子

明白,萬分感激

pristse 發表於 16-1-25 23:20
How about 耀山,基華和華德,besides, 華德學校和九龍塘天主教華德學校有什麼分別,那間比較好,謝謝

...

決定左跟排名, 就唔好諗其他...

好清楚的組合。

‹ 上一主題|下一主題