用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦! ...
樓主: 亮燈
go

[英國] Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦!   [複製鏈接]

回覆 monkeysin 的帖子

Hi,我個女9月去讀y10,未收到CAS信,請問係寄俾agent,定寄比學生,hard copy定e-mail.我地訂左機票 31/8到Belfast,Mr Harrison 話new boarding student 唔好咁早到所以4/9上午到學校

caerion 發表於 17-6-4 14:21

Hi,我個女9月去讀y10,未收到CAS信,請問係寄俾agent,定寄比學生,hard copy定e-mai ...

應該會e mail俾agent,你可以問下agent,如果仲未有,就叫佢問學校幾時有?

回覆 亮燈 的帖子

Thx!亮兄

caerion 發表於 17-6-4 23:48
回覆 亮燈 的帖子

Thx!亮兄

唔使客氣

caerion 發表於 17-6-4 14:21

Hi,我個女9月去讀y10,未收到CAS信,請問係寄俾agent,定寄比學生,hard copy定e-mai ...

我已收到CAS,寄比agent的,下星期一會去搞Visa. 我都係4/9到學校,我同阿女一齊過去開學。

剛收到agent通知收到CAS,你就好咁快可以做到簽證,我地18/6先約到驗身

大家好,我囝今年9月升小六,本來諗住等埋細囝大後年升中一,佢升中三,佢哋兩個有伴一齊去英國讀書,因大囝細膽,驚佢唔夠膽自己去……點知佢突然話想自己一個出年去,即刻幫佢上網搵資料…睇學校,好開心見到呢個forum,大家無私分享,因budget有限,也要申請OEA, 北愛環境純樸,少強國人,學費平,正合心意,嚟緊希望各位多多指教

Daniel媽媽 發表於 17-7-4 19:19
大家好,我囝今年9月升小六,本來諗住等埋細囝大後年升中一,佢升中三,佢哋兩個有伴一齊去英國讀書,因大 ...

唔使客氣。令公子好勁啊!咁細個就識咁諗,的而且確我認為過去讀中一係最好既!

亮燈 發表於 17-7-4 19:36
唔使客氣。令公子好勁啊!咁細個就識咁諗,的而且確我認為過去讀中一係最好既!
...
多謝亮兄回覆,其實睇咗好多你的回覆同意見,真係令我對送佢哋去英國嘅信心增強不少…希望自己的選擇沒錯…今天剛收到agent回覆,暫時申請了Campbell,RSD 同RSA,而Campbell收了出年讀Y8,RSD同RSA等最後Skype interview, 想問大家正有小朋友就讀的,煩請給多些意見參考…

Daniel媽媽 發表於 17-7-4 20:40
多謝亮兄回覆,其實睇咗好多你的回覆同意見,真係令我對送佢哋去英國嘅信心增強不少…希望自己的選擇沒錯… ...

RSA最平,好抵讀,超值。

回覆 亮燈 的帖子

申請campbell, RSA 是自已SEND EMAIL問學校嗎?自己申請難嗎?Thx !

marcuseunis 發表於 17-7-5 00:42
回覆 亮燈 的帖子

申請campbell, RSA 是自已SEND EMAIL問學校嗎?自己申請難嗎?Thx ! ...

Campbell及RSA都可搵agent申請,但好似RSA就自己申請較好,而RSA會難考好多。

亮燈 發表於 17-7-5 06:15
Campbell及RSA都可搵agent申請,但好似RSA就自己申請較好,而RSA會難考好多。
...
我兩間都經agent申請,本來agent話之前幫其他client問過RSA,話巳經full咗,但佢照幫我試,最後RSA都有回覆,會考慮比offer for Y8,但要final skype interview,我都好希望得呀…所以大家可試吓申請,可能唔同級會有位
另外,除了學費平,RSA還有什麼優點呢?校風?師資?

Daniel媽媽 發表於 17-7-5 11:21
我兩間都經agent申請,本來agent話之前幫其他client問過RSA,話巳經full咗,但佢照幫我試,最後RSA都有回覆 ...

Daniel 媽媽,請問你經哪間 Agent 申請? 可以 PM 我嗎?
Tks.

Daniel媽媽 發表於 17-7-5 11:21
我兩間都經agent申請,本來agent話之前幫其他client問過RSA,話巳經full咗,但佢照幫我試,最後RSA都有回覆 ...

我只知RSA難考,好似學校做埋guardian,其他唔太清楚,睇下有冇該校家長答到!

Babyocean123 發表於 17-7-5 11:28
Daniel 媽媽,請問你經哪間 Agent 申請? 可以 PM 我嗎?
Tks.
巳pm

Daniel媽媽 發表於 17-7-5 13:15
巳pm

收到。謝謝。

Daniel媽媽 發表於 17-7-4 19:19
大家好,我囝今年9月升小六,本來諗住等埋細囝大後年升中一,佢升中三,佢哋兩個有伴一齊去英國讀書,因大 ...

Daniel 媽媽,我都想知道邊間Agent,可否pm 我,萬分感激。

回覆樓主:

我個仔今年升中一,讀直资中學,我都想小朋友去英國讀書但頭痛緊咩學年去對我仔比較好,有朋友說早去小朋友較快適應學習有些話如果在香港讀的好就不用去,本人就想佢去讀書見識下學習別的文化,得知北愛這邊學費每年二十多萬能支持得到,希望在外面啟發思考有較新思維,唔知這想法行得通,希望能給些議見。

homan911 發表於 17-7-5 18:30
我個仔今年升中一,讀直资中學,我都想小朋友去英國讀書但頭痛緊咩學年去對我仔比較好,有朋友說早去小朋友 ...

其實時間剛剛好,依家搵agent揀學校,9/2018過去讀中二。
‹ 上一主題|下一主題