用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦! ...
樓主: 亮燈
go

[英國] Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦!   [複製鏈接]

sumtung 發表於 17-12-4 13:09
各位前輩,求救,可否俾d意見我,唔該、唔該!

仔仔申請緊2018年9月去北愛入讀Y9, campbell confirm留位俾 ...

認真同阿仔好好商量下,列出兩校既好處及不足之處,兩父子互相講出自己既見解,一家人一齊商量,睇下可否得出一個大家都接受既結果。

仔仔申請緊2018年9月去北愛入讀Y9, campbell confirm留位俾 ...

armagh 考試成績好,多local, 難入㗎。我都会選armagh 。
我覺得 repeat year 8 無問題, eng lit 同 french 可以打好D個底

一定要開家庭會議傾掂佢 。

兩間學校學費相差多少?
阿仔喜歡的學校,就可以有Year 9入讀 ,
但你喜歡的學校卻只收 Year 8 , Year 10 , 讀唔掂可repeat Year 10 ,

如果讀Year 8 相對比多一年學費

但 Year 10 當讀唔到 , 要Repeat ,一樣是 你心目中 由Y9 過去咁 比兩年學費,但問題是Repeat 對一個孩子心理上都有負擔,要睇他正面與否 。

至於阿女日後去讀照顧上問題, 我覺得唔好諗住,阿女都仲要考試入學,係咪一定保證入到 ,唔好把呢一點規限了自己, 選一間合適又孩子喜樂的學校要緊 , 我身邊都有幾個朋友仔女在英國讀書,哥哥妹妹都是不同Boarding School  , 兩個一樣咁開心 , 而且妹妹都是 Year 7入讀 。

你是自己考學校還是Agent ?  不坊寫信比學校 要求1月插班 ,讓孩子有提早半年作適應期 。

katrinafu 發表於 17-12-4 15:40
一定要開家庭會議傾掂佢 。

兩間學校學費相差多少?

完全同意,正是我想講的。孩子既利益先係最重要。

請問你的小朋友本身是升中幾?我小朋友在RSA讀緊Yrs10, 本身是升F3沒有跳班.Yrs10的課程比較要自主性強,要自己主動溫習,科目比較多,我女話經常有quize.而你的小朋友第一年過去無論生活上,心情,語言同學習環境都需要時間適應,如Yrs10追唔上要留班可能會浪費了金錢,而對小朋友來說可能是打擊,如讀yrs8即中一不是跳班又不是留班,只是小六後的升中一我就沒有太大問題。

亮燈 發表於 17-12-4 16:39

完全同意,正是我想講的。孩子既利益先係最重要。

等同你兩個仔 ,都是在不同學校入讀 ,選一間他們喜歡而又合適的。

選校固然要睇自己成績和兩校成績,但又再睇睇兩校成績差距係咪差很遠, 差很遠唔駛諗。

學費都是重要因素,一定要同孩子去傾 ,要分析好與壞。

katrinafu 發表於 17-12-4 17:07
等同你兩個仔 ,都是在不同學校入讀 ,選一間他們喜歡而又合適的。

選校固然要睇自己成績和兩校成績,但 ...

所以我完全明白XD

回覆 亮燈 的帖子

想請教, 北愛爾蘭學校的中學, 是否同英國一樣都係考GCSE & A-Level ? 咁申請留學生簽證是否都係申請英國學生簽證? 謝謝.

angie_ma 發表於 17-12-4 18:22
回覆 亮燈 的帖子

想請教, 北愛爾蘭學校的中學, 是否同英國一樣都係考GCSE & A-Level ? 咁申請留學生簽證 ...

聯合王國(英國)United Kingdom係由英格蘭、蘇格蘭、威爾斯及北愛爾蘭組成,所以去北愛爾蘭讀書,係申請英國學生簽證,中五(Y11,北愛Y12)就要考GCSE,而中七(Y13,北愛Y14)就要考A LEVEL。

回覆 亮燈 的帖子

感謝你的回覆, 真是長知識. 仲想請教, 北愛的學校係讀到Year 14, 如果在香港讀完6年級, 申請北愛學校, 是申請Year 7 or 8.  謝謝你.

angie_ma 發表於 17-12-4 18:56
回覆 亮燈 的帖子

感謝你的回覆, 真是長知識. 仲想請教, 北愛的學校係讀到Year 14, 如果在香港讀完6年級,  ...

Y8

angie_ma    發表於 17-12-4 19:02

回覆樓主

多謝大家嘅回覆,頭先同阿仔又再傾多次,佢話如果Armagh 俾佢一月過去y9, 佢就讀Armagh, 如果要等到出年9月,佢唔想讀Y10, 驚跟唔到,所以佢首選Campbell. 我應該會尊重佢嘅決定,但都要同老公傾,佢就想阿仔過去升Y10.

小朋友依家讀緊F1, 本身應該過去升Y9. 鍾意數學、科學、英文,勁唔喜歡中文、中史,嚴重偏科,數學、英文全級頭幾名,中文、中史全級尾幾名。

我係經agent申請嘅,佢依家幫我問緊可否早d過去讀Y9, 聽日覆我。

sumtung 發表於 17-12-4 21:28
多謝大家嘅回覆,頭先同阿仔又再傾多次,佢話如果Armagh 俾佢一月過去y9, 佢就讀Armagh, 如果要等到出年9月 ...

祝你收到好消息!

回覆 亮燈 的帖子

支持你們的決定,希望有好消息。你的小朋友和我的小朋友學習情況好相似都是英文算是見吓人,但中文同中史唔使包尾已偷笑

亮燈 發表於 17-12-4 21:37
祝你收到好消息!

Thx

sumtung 發表於 17-12-4 21:28
多謝大家嘅回覆,頭先同阿仔又再傾多次,佢話如果Armagh 俾佢一月過去y9, 佢就讀Armagh, 如果要等到出年9月 ...

如果睇番 北愛是Y12  GCSE , 咁 Year 10 都算是 適應學年 , Y11 Y12 就GCSE 課程 。

但始終真係要一家幾口再傾傾 , 現在總算有個方向,也是一件好事 , 祝你有好消息 。

回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄,我都想要北愛agent資料, 可否pm給我 。謝謝!

ELING2004 發表於 17-12-5 12:30
回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄,我都想要北愛agent資料, 可否pm給我 。謝謝!

check PM

亮燈 發表於 16-1-15 20:29
阿細九月會就讀Campbell College Y9,希望新生、舊生或其他在北愛讀書孩子既家長可交流下,謝謝! ...

亮哥和各位家長,你們好!

我的囡囡今年F.3,她想到外國留學。
我也想揀北愛為目的地,地方樸實,費用也相對便宜。對RSA和Victoria有興趣,當然明白難考。現在囡囡的年級比較尷尬,希望大家給予意見。
我也會申請OEA,流程大致是怎樣?

謝謝(emoji)(emoji)

MyraC 發表於 17-12-27 14:22
亮哥和各位家長,你們好!

我的囡囡今年F.3,她想到外國留學。

即係想9/2018去讀F4?咁就要盡快搵agent幫手喇!
‹ 上一主題|下一主題