用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村老師好唔好?
樓主: yylams
go

又一村老師好唔好? [複製鏈接]

你哋講到咁恐怖咁,我更加會放位

K3係比k1k2嚴,但我小朋友每日反學都仲係好開心,老師都打左兩三次電話俾我,至於去厠所,我問左我小朋友,舉手就有得去,我諗你地既情況係個別老師吧。

Cherryroy 發表於 16-12-19 20:21
你哋講到咁恐怖咁,我更加會放位

你放位, 大把人多謝你。 我有d 唔明, 如果真係咁差, 就唔會有咁多人見,而我身邊都大把朋友waiting 緊。
面試當日, 我覺得學校安排得好好, 老師都好友善。 好多學校見完就9 秒9要你走, 而又一村就比你起校園玩同參觀, 從中讓家長感受下學校。當然ED 既評價我全都睇晒, 但我比較相信自己親身感受。 面試當天, 在洗手間遇到一位清潔嬸嬸, 佢都好主動同我傾計, 仲對學校讚不絕口。 雖然短短半個鐘多的面試, 但起碼係我見過最有心既學校。PS 鹹魚青菜各有所愛! 願祝各小朋友搵到心儀既學校。

fanhim1213 發表於 16-12-20 23:20
你放位, 大把人多謝你。 我有d 唔明, 如果真係咁差, 就唔會有咁多人見,而我身邊都大把朋友waiting 緊 ...
咁其實主因係佢先生時時轉

囡囡讀緊K2, 兩年所遇到的班主任和老師都好有愛心,也感受到校長對教育好有熱誠
囡囡好鍾意返學,好喜歡教過她的老師,早前同她一起出席學校旅行,只見她不斷"攬住老師的腳"和"癡住"D老師...這足以反映平日老師對她的愛,因小朋友的反應是最純真和直接

至於老師流失方面,我想每間學校甚至公司都會有,因為畢竟又一村學校的老師普遍年輕和有活力,所以流失不出奇

讓我綜合一下我對這校的觀感:
<<平民的學費,高質素的校園生活>>

回覆:Cherryroy 的帖子

我都係K2用家,非常同意樓上呢句"平民價錢,高質素的校園生活"。校園大,老師有愛心係睇得出,我有參與學校旅行,老師同我小朋友玩得好開心,一見我小朋友主動攬住,笑容絕不虛假。學術是學券學校中較好的一間,中文程度頗深,英文也不算淺,當然要考直私小最好外補,功課算多,但小朋友enjoy,所以不擔心跟唔上小學進度。至於老師成日轉,的確在學期開學有d老師走左,我0既見解係,因為校長係要求好高0既人,可能有老師唔適應都唔出奇,不過校長高要求係為小朋友好

回覆樓主:

小兒讀左三年,李校長,老師們都好有愛心!個個都很好!一間唔錯的幼稚園!

butbut1104 發表於 17-1-6 11:44
小兒讀左三年,李校長,老師們都好有愛心!個個都很好!一間唔錯的幼稚園!

...

K1 用家, 呢間學校勝價比高,深水埗學卷學校真係數一數二

老師超有愛心,好有心對小朋友,我仔細b,一班三十人三個老師,都覺得可以未必知小朋友發生什麼事,但佢地都會打電話來同我夾返小朋友進度,小朋友係屋企整到,佢返到學校見到都即刻打來問候

學術學卷學校黎講真係唔淺,日日都有功課你想懶都唔得

其實睇下你要什麼,如果想平靚正,又一村真係好好

我都覺得老師好有愛心, So far 開左學4個月,
老師第1個月平均一個星期打一次比我, 之後都1個月最少一次.
初初開學囡囡唔適應, 又未戒片,
老師好耐心咁同佢試, 慢慢教
都有同我講返佢係學校發生D咩事
終於成功克服了
宜家佢好鍾意返學喇!
我都幾滿意

網上嘅資訊真係信一半好啦,相信自己嘅感覺。
我2個小朋友都讀緊,一個K3一個K2,第3個亦都毫不猶豫地揀返呢間學校,100分滿意。
間間學校都會有唔好嘅老師,so far好好彩教我仔女10個老師都係好好,小朋友放假都成日話掛住佢地,我個女K1放長假會喊晒話要返學。
另外,老師企晒响門口唔係做俾家長睇,佢地日日都係咁,就算冬天得幾度都咁,好慘,但佢地要幫手接返學嘅學生,無計。

我仔依家K3, 好好彩3年的老師都好好, 都有愛心, 亦聽聞有些老師是比惡又或HEA D, 不過應該唔多, 一間學校有咁多老師, 有流失率都正常。

本人是K1用家,覺得老師有愛心,經常打電話來講小朋友進度,個人很滿意。

我係K1用家,我覺得老師好好,好有愛心,阿女返學亦好開心
‹ 上一主題|下一主題