用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 一個學生反對普教中的Q&A
樓主: tamama79
go

一個學生反對普教中的Q&A [複製鏈接]

回覆:MASAYA 的帖子

有語境既普通話堂唔得,一定要用黎學中文?////////////事實係得。但時間、資源、付出和堅持要額外大量付出。(我家例子,父母普通話麻麻地)

引用:另外補充一下自己觀點,唔好好似只講同意、

原帖由 MASAYA 於 16-01-12 發表
另外補充一下自己觀點,唔好好似只講同意、認同就當我既意見...

廣東話、普通話、英文,係三文三語 ...
有語境既普通話堂唔得,一定要用黎學中文?

Cxxxxc

我代支持普教中的人答:「普教中」就是很好的學普通話語境。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:一個學生反對普教中的Q&A

其實應該比較粵教中和普教中對中文書寫和普通話能力的分別。

普教中的孩子,家裏一定要有好的粵語環境。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-1-12 13:09
有語境既普通話堂唔得,一定要用黎學中文?

Cxxxxc
又唔一定,主要睇師資,如果普教中老師既普通話都只係外語程度,同母語係英文既人教我日文一樣,我唔知可以有幾好語境...
咁你自己點睇母語係廣東話既孩子讀普教中?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

sukitelfold 發表於 16-1-12 12:57
有語境既普通話堂唔得,一定要用黎學中文?////////////事實係得。但時間、資源、付出和堅持要額外大量付出 ...
其實我唔介意慢教慢學,普教中另一個selling point好似係同時學普通話同中國語文,對節奏急促既香港人,呢招好受,但學得好同學得快,我選擇學得好,當然你可以話普教中學得好,我唔會反對,不過我家情況就係廣教中較適合
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:sukitelfold+發表於+16-1-12+12:57+

其實我唔介意慢教慢學,普教中另一個selling point好似係同時學普通話同中國語文,對節奏急促既香港人,呢 ...
最重要是自己知道自己的目標及自身環境,不用事事跟大隊!

我認同兩文三語,因為普通話,我一直當另一種第二語言,會話流利就OK。

我亦堅持小朋友一定先學繁體字,殘體字為副!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-1-12 13:34
最重要是自己知道自己的目標及自身環境,不用事事跟大隊!
我話三文三語係指廣東話同普通話既書面語應該分開睇,我有朋友做social media,佢寫一份稿for香港同台灣係寫兩次,唔係就咁一文兩用,當然普通話同國語又有d分別啦
簡體字都應該要識,不過識睇就夠,駛唔駛寫得出我唔在意,但小學階段我唔會畀簡體字佢睇,小朋友中學後睇得多識寫係佢既事

同意樓主,我仲月教英tim

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-1-12+13:09+

又唔一定,主要睇師資,如果普教中老師既普通話都只係外語程度,同母語係英文既人教我日文一樣,我唔知可以 ...
It goes without saying the teachers have to be adequately qualified.

The same is true for separate PTH lessons.

Having said this, we don't seem to be doing very well in English lessons in typical schools.

shadeslayer 發表於 16-1-12 19:19
It goes without saying the teachers have to be adequately qualified.

The same is true for separate ...
普通話獨立課,老師普通話唔得,最多炒普通話,如果係普教中就攬炒...

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-1-12+19:19+I

普通話獨立課,老師普通話唔得,最多炒普通話,如果係普教中就攬炒...
邊個唔得便換,無乜分別。

引用:Quote:palmchristy+發表於+16-1-12+01:24+

原帖由 tamama79 於 16-01-12 發表
謝謝你的意見,面試我會十分恭敬,因想著這裏是討論區,便沒有注意。倘若知道這裏比較著重語氣措辭,我亦不 ...
你的論點, 我也考慮過! 當時, 我揀了粵教中給小囡, 她小五的中文已有中學程度!.

引用:Quote:原帖由+tamama79+於+16-01-12+發表謝

原帖由 skkeung 於 16-01-13 發表
你的論點, 我也考慮過! 當時, 我揀了粵教中給小囡, 她小五的中文已有中學程度!.

...
中文程度好是粵教中的原因嗎?

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+16-01-13+發表你

原帖由 shadeslayer 於 16-01-13 發表
中文程度好是粵教中的原因嗎?
可能有可能無, 思考比咩語言學更重要! 而粤學中, 思考上優勝很多!

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-01-13+發

原帖由 skkeung 於 16-01-13 發表
可能有可能無, 思考比咩語言學更重要! 而粤學中, 思考上優勝很多!
討論是粵教中和普教中對中文和普通話學習的影響。

即你女兒個案不能用作參考。

思考對學習任何東西也重要,言則英文課也應該粵語教?粵語思考好D喎?

視乎學童的普通話在哪個年紀起步,假如在幼稚園時期起步,小學開始普教中,我估會效果顯著;反之,單純粤語思維巳成型,普通話課跟普教中同時在小學起步,效果難免有參差。在成績掛帥,競爭氛圍劇烈的教育大環境下,未見其成,已經引出反彈,自是必然。

十多年前,還容易有國內移民到港的普通話老師在幼稚園任教,國內大學中文本科畢業,後來都轉為私教了,現實廹人。

回覆:ABC-DAD 的帖子

所以話每一人/每一家也有一個故事,每一個小朋友也是不同的,好少小朋友同時經歷過普教中及粵教中,效果如何?相信大家的目標未必相同,終極目標也未必相同。。。也不能說那個最好!就算很多教授級學者,發表過很多普教中的壞處,相信也不會令一些普教中的忠實支持者改變,因為教授也未必接受過普教中的教育,也未必知道家長的需要。。。

‹ 上一主題|下一主題